לדלג לתוכן

רחם אחורי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רחם אחורי
דימות אולטרה-סאונד של רחם אחורי במהלך הריון.
דימות אולטרה-סאונד של רחם אחורי במהלך הריון.
שמות נוספים מנח אחורי של הרחם
תחום גינקולוגיה
טיפול פעילות גופנית, טבעות נרתיקיות, מניפולציה ידנית, התערבות ניתוחית
קישורים ומאגרי מידע
MeSH D060725
סיווגים
ICD-10 N85.4 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רחם אחורי (או מנח אחורי של הרחם) הוא מצב פיזיולוגי בו רחם האישה פונה לכיוונו האחורי של הגוף, מצביע אל פי הטבעת בניגוד לרחם הטיפוסי הפונה אל כיוון שלפוחית השתן, כאשר החלק הקדמי קעור מעט. על פי נתונים, לאחת מכל שלוש עד חמש נשים רחם אחורי, או נוטה באופן מסוים אחורה, אל כיוון עמוד השדרה. לרוב, רחם אחורי אינו מהווה גורם בעייתי או מקשה על פוריות או הריון. לרוב, נשים לא יהיו מודעות כלל לכך שיש להן רחם אחורי.

מצבים דומים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בטבלה להלן מפורטים כמה מונחים המשמשים לתיאור מיקום הרחם:

יש להבחין בין רחם אחורי ובין המצבים הבאים:

אזור מובחן מצב נפוץ יותר פחות נפוץ
כלל הרחם "פונה קדימה" רחם אחורי: מכוון לאחור
קרקעית הרחם "אנטיפלקס": קרקעית או פונדוס הרחם (החלק העמוק ביותר של הרחם) פונה קדימה ביחס לצוואר הרחם. אזור הרחם הקדמי קעור. "רטרופלקס": הפונדוס מצביע לאחור. ההיבט הקדמי של הרחם קמור.

מונחים נוספים כוללים:

  • רחם שקוע אחורה: כאשר הקצוות העליונים והתחתונים של הרחם מעוקלים אחורה.
  • רחם כפוף חמור: כפיפה ניכרת קדימה של הרחם
  • רחם אנכי: קרקעית (הרחם) פונה היישר למעלה

במרבית המקרים, מנח אחורי של הרחם מהווה וריאציה תקינה וזהו המנח בו ממוקם הרחם בגיל ינקות וילדות. ככל שהאישה מתבגרת, אמנם, נוטה הרחם לרוב קדימה. עם זאת, במקרים מסוימים נותר הרחם במנח האחורי.[1]

ישנם מספר מצבים רפואיים ומחלות גינקולוגיות שעשויים לגרום לרחם אחורי.[2] אנדומטריוזיס עשויה לגרום לנטייה לאחור עקב "הידבקות" הרחם לחלקים אחרים באזור האגן או להיצמד לאברים אחרים. לגרום לרטרוורסיה על ידי 'הדבקה' של הרחם למבני אגן אחרים או להיצמד לאיברים אחרים. גם שרירנים (מיומה) ברחם עשויים לגרום לנטיית הרחם אחורה.

היריון עשוי לעיתים למתוח יתר על המידה את הרצועות המחזיקות את הרחם במקומו ולאפשר לו להתהפך לאחור, אולם לרוב הוא נוטה לחזור לצורתו המקורית. גיל המעבר משפיע באותה מידה על רצועות אלו - כאשר מחזורי הווסת מפסיקים, רמות הורמון האסטרוגן צונחות ועלולות להשפיע על מנח הרצועות הסובבות את הרחם. הידבקויות באגן עקב רקמת צלקת כתוצאה מניתוחים באזור עלולות גם הן לגרום להתהפכות הרחם אחורה.[3]

לרוב, מזוהה רחם אחורי במהלך בדיקת אגן שגרתית או על ידי דימות אולטרה-סאונד פנימית.[4]

כאמור, ברוב המקרים הדבר אינו גורם לבעיות רפואיות כלשהן, אם כי נמצא קשר בין מצב זה ובין דיספרוניה (כאבים במהלך קיום יחסי מין) ודיסמנוריאה (כאב בזמן הווסת).[5]

פוריות והריון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לעיתים רחוקות, מהווה הרחם האחורי השלכה של מחלות שונות כמו אנדומטריוזיס, זיהום או ניתוח קודם. לכן, תנאים אלו ולא מנח הרחם עצמו, עשויים להשפיע על הפוריות. עם זאת, במקרים מסוימים מנח הרחם עשוי להוות אינדיקטור למצבים אלו.[6] רחם הנוטה בקצותיו אחורה ינוע לרוב לאזור אמצע האגן במהלך השבוע ה-10 עד ה-12 להיריון.

במקרים נדירים (1 מכל 3,000 עד 8,000 הריונות), רחם אחורי עשוי לגרום לכאב וקושי במהלך הטלת שתן ולאצירת שתן חמורה. הטיפול במצב זה (הנקרא "רחם כלוא") דורש מניפולציה ידנית של הרחם ולעיתים גם ניקוז תקופתי או מתמשך של שלפוחית השתן בקטטר עד לתיקון המצב או פתרונו באופן ספונטני על ידי התרחבות טבעית של הרחם, מה שמשנה את המנח המוטה ומשיב את הרחם למנח תקין.[7]

בנוסף לאפיקי טיפול אלו, טיפול באצירת שתן עקב רחם אחורי עשוי לדרוש שימוש בטבעות נרתיקיות או אפילו התערבות ניתוחית. ככל שהרחם אינו משנה את מקומו, הדבר עשוי להצביע על מצב כרוני.

השפעה על יחסי המין

[עריכת קוד מקור | עריכה]

רוב הנשים לא יהיו מודעות כלל לכך שיש להן רחם אחורי, אולם במקרים מסוימים הדבר עלול להשפיע על יחסי המין. ככל שזווית הרחם משפיעה גם על נטיית השחלות והחצוצרות עשויות להיחוות כאב במהלך יחסי מין,[8] כאשר עטרת הפין עלולה לפגוע או להכות בחלקים אלה במהלך קיום יחסי מין. במהלך תנוחה בה האישה למעלה הכאב עשוי להיות עז יותר. יחסי מין נמרצים עלולים לפעמים לגרום לרצועות ברחם או סביבו להיקרע או להיפצע.[1] במקרה של כאב במהלך יחסי מין, יבחן הרופא אפשרות למצב זה לצד מצבים רבים אחרים.

רק לעיתים נדירות יהיה כלל צורך באפיקי טיפול, אך ככל שישנם סיבוכים וקשיים, ישנן כמה אפשרויות טיפוליות.[1]

הרופא יכול למקם מחדש את הרחם באופן ידני בבדיקת אגן אם תנועת הרחם אינה מעוכבת על ידי אנדומטריוזיס או שרירנים, וישנם תרגילים שניתן לבצע לאחר מכן שבמקרים רבים מסייעים. הרופאים חלוקים בשאלה האם תרגילים לחיזוק האגן כדאיים כפתרון ארוך טווח, שכן במקרים רבים הרחם נוטה שוב לאחור.

אם הרחם האחורי נגרם ממצבים בסיסיים כמו אנדומטריוזיס, ניתן להציע טיפול הורמונלי.

ניתן לעשות שימוש זמני או קבוע בטבעת נרתיקית - התקן קטן מפלסטיק או סיליקון - כדי להניע את הרחם קדימה. מחקרים מזהים מתאם בין אמצעים אלו ובין סיכון מוגבר לזיהום ודלקת והם עלולים גם לגרום לאי נוחות במהלך קיום יחסי מין. לכן, כדאי להפעיל שיקול דעת בבחירת אפיק טיפולי זה.

כמו כן, קיים ניתוח לפרוסקופי המאפשר לרופא למקם מחדש את הרחם כך שימוקם מעל שלפוחית השתן - ההליך פשוט יחסית ולרוב מושלם בהצלחה. במקרים חריגים, ניתן לשקול כריתת רחם.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רחם אחורי בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ 1 2 3 Services, Department of Health & Human. "Retroverted uterus". www.betterhealth.vic.gov.au (באנגלית). נבדק ב-2023-11-22.
  2. ^ "Retroverted Uterus" Women's Health, 2009, Web. 5 Mar. 2010. <http://www.womens-health.co.uk/retrover.asp>
  3. ^ "What is a Tilted Uterus" International Society for Sexual Medicine, 9 May. 2021.<https://www.issm.info/sexual-health-qa/what-is-a-tilted-uterus-how-might-it-affect-a-woman-sexually/>
  4. ^ "Retroversion of the uterus Information | Mount Sinai - New York".
  5. ^ "What is a tilted uterus how might it affect a woman sexually? - ISSM".
  6. ^ "Tilted uterus: Can it lead to infertility? - Mayo Clinic". Mayo Clinic.
  7. ^ Anatomic and Functional Changes of the Lower Urinary Tract During Pregnancy. Urologic Clinics of North America - Volume 34, Issue 1 (February 2007)
  8. ^ "Dyspareunia (Painful Intercourse): Causes, Diagnosis & Treatment". Cleveland Clinic (באנגלית). נבדק ב-2023-11-22.

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.