גיבסון ES-335
גיבסון ES-335 היא גיטרה חשמלית בעלת תיבת תהודה מתוצרת חברת גיבסון, הנחשבת לראשונה במבנה "חלול חלקית" - דרך גוף הגיטרה עוברת חתיכת עץ מלאה, לרוב מעץ מייפל או מהגוני, שמקטינה את חלל התהודה של הגיטרה ובכך מפחיתה משמעותית את כמות הפידבק, שנגרם כאשר מגבירים מאוד את צליל הגיטרה, ביחס לגיטרות חלולות אחרות. הגיטרה הוצגה בשנת 1958 ונעשתה נפוצה ומזוהה מאוד עם היצרן.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]מאז הצגת דגם הלס פול בשנת 1952, גיבסון המשיכו לשפר ולפתח את הדגם, והוא זכה לגרסאות רבות. הדגם, כמו גיטרות חשמליות אחרות בעלות גוף מעץ מלא, הוכיח עמידות גבוהה לפידבק וצליל מתמשך יותר מאשר הצליל של הגיטרות החשמליות בעלות תיבת התהודה, אך היה חסר במידת מה את הצליל הכהה והמלא יותר של הגיטרות עם תיבת התהודה. הצגת ה-ES-335 בשנת 1958 נועדה לגשר על הפער הזה, ולשלב את היתרונות של שני סוגי הגיטרה - הצליל המלא יותר של גיטרות בעלות תיבת תהודה, יחד עם העמידות לפידבקים ומשך הצליל הארוך של הגיטרות ללא תיבת התהודה. בעקבות כך, הדגם הפך נפוץ בקרב גיטריסטים רבים, מכל הסגנונות - ג'אז, בלוז, ורוק. השגת היתרונות של גיטרה בעלת גוף מלא מתאפשרת על ידי כך שבמרכז גוף הגיטרה נמצאת חתיכה מעץ מלא שאליה מחוברים הצוואר, הגשר והפיקאפים. בכך חלל התהודה קטן משמעותית, כמו גם היכולת של לוח החזית לרעוד, וזה מקשה על הצליל המגיע מהרמקולים לגרום לתהודה בגוף הגיטרה, שהיא הגורם המרכזי למשוב. המפרט הטכני המקורי כלל חזית, גב, צדדים ובלוק מרכזי מעץ מייפל, צוואר מעץ מהגוני ולוח שריגים מעץ רוזווד, שעליו הוטבעו נקודות לסימון השריגים. בגוף היו שני פתחי תהודה בצורת האות F, בדומה לכינור ולגיטרות חשמליות אחרות בעלות תיבת תהודה, והגיטרה הייתה זמינה בגימור טבעי או בצביעת "זריחה" (Sunburst). בשנות ה-60 בוצעו שינויים קלים במפרט, שעיקרם היה צוואר דק יותר, סמני שריגים בצורת מלבנים וצבע אדום במקום הגימור הטבעי[1].
גרסאות דומות
[עריכת קוד מקור | עריכה]ES-345
[עריכת קוד מקור | עריכה]דגם ES-345 הוצג כגרסה יוקרתית יותר לדגם ES-335. הדגם נבדל מה-ES-335 בכך שבחזית הגיטרה יש פס קישוט תלת שכבתי במקום חד שכבתי, סמני שריגים בצורת מקביליות כפולות (במקום נקודות או מלבנים קטנים שיש בדגם ES-335), חומרה בגימור מוזהב במקום כסוף, ואפשרות לחיווט סטריאופוני ומתג Varitone, המאפשר לשנות את גון הצליל היוצא אל המגבר בעזרת קבלים, נגדים וסלילים שונים. הדגם הגיע בגימור טבעי, בצבע אדום או בצביעת "זריחה".
ES-355
[עריכת קוד מקור | עריכה]דגם ES-355 הוצג כגרסה יוקרתית אף יותר ל-ES-335. הדגם נבדל מדגם ES-335 בכך שיש פס קישוט רב שכבתי סביב חזית וגב הגיטרה, כמו גם סביב ראש המפתחות. בנוסף, לוח השריגים עשוי מעץ הובנה במקום רוזווד, וסמני השריגים הם מלבנים גדולים, בניגוד למקביליות הכפולות של דגם ES-345 והנקודות או המלבנים הקטנים של דגם ES-335. הבדל נוסף הוא הטבעה של צורת "היהלום המפוצל" בראש, במקום הכתר שיש בדגמי ES-335 ו-ES 345, ולוח מגן מחומר דמוי שריון-צב במקום לוח המגן השחור בדגמים האחרים. הדגם הוצע כאופציה עם חיווט דומה לזה של דגם ES-345, הכולל יציאה סטריאופונית ומתג Varitone. כמו כן הדגם הוצע כאופציה עם גשר טרמולו מתוצרת Bigsby (ומשנת 1962 עם גשר דומה מתוצרת גיבסון עצמה), והיה זמין בצביעת זריחה או בצבע אדום. הדגם "לוסיל" של בי בי קינג מבוסס על דגם ES-355, שהיה מזוהה עם בי בי קינג.
גרסאות נוספות
[עריכת קוד מקור | עריכה]לדגם יש עוד גרסאות רבות, דוגמת ES-333 (מהדורה מוזלת הכוללת פיקאפים ללא מכסים, סמל גיבסון מודפס על ראש הגיטרה ולא מוטבע בו וגימור מט במקום הגימור המבריק של דגם ES-335), דגם ES-347 (כולל מתג לפיצול הפיקאפים, פס קישוט רב-שכבתי לראש הגיטרה, לוח שריגים מעץ הובנה ומלבנים גדולים בתור סמני שריגים), דגם ES-339, הנבדל מדגם ES-335 רק בגודל גוף הגיטרה, ומהדורת "סטודיו" לדגמי ES-335 ו-ES-339 (מהדורה מוזלת לדגמים הנ"ל, שבגלגולה המודרני נבדלת מהדגמים הסטנדרטיים בעיקר בצוואר מעץ מייפל במקום מהגוני, סמני נקודות במקום מלבנים קטנים ופסי קישוט שחורים סביב הגוף והצוואר, להבדיל מהפסים הלבנים בדגם הסטנדרטי). נוסף לגרסאות הדגם המיוצרות על ידי גיבסון, חברת אפיפון מייצרת במזרח הרחוק דגמים המתבססים על דגם ES-335 ונגזרותיו, דוגמת השרתון, המהווה מהדורה מעוטרת של דגם ES-335, או דגם Dot, שהיא העתק של דגם ES-335. דגמים אלה נמכרים במחירים נמוכים יותר מהדגמים של חברת גיבסון, המיוצרים בארצות הברית.
אמנים מזוהים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בגיטרת ה-ES-335 משתמשים אמנים מסגנונות רבים - בלוז, רוק וג'אז. בישראל הגיטרה הפכה נפוצה במוזיקה המזרחית, בעיקר בעקבות אריס סאן שנהג לנגן עליה בהופעותיו.
עם הגיטרה, על גרסאותיה, מזוהים אמנים רבים, ובין היתר האמנים הבאים:
- לארי קרלטון
- ג'ו בונמסה
- בי בי קינג
- אלווין לי
- אלכס לייפסן
- רוי אורביסון
- נואל גלאגר
- יהודה קיסר
- אריס סאן
- דייב גרוהל
- כריס קורנל
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אתר האינטרנט הרשמי של גיבסון ES-335