ג'ורג פולדס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ג'ורג פולדס
Foldès Georges‏
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 11 בינואר 1926
בודפוק, הונגריה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 11 ביוני 1993 (בגיל 67)
ירושלים, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה הר המנוחות עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים בית הספר הלאומי הגבוה לאמנויות היפות עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום יצירה ציור, אדריכלות עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה פרס רומא (1948) עריכת הנתון בוויקינתונים
מספר צאצאים 2 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ג'ורג פולדס (11 בינואר 192611 ביוני 1993) היה צייר יהודי, ניצול השואה, תלמיד של מר שושני ואדריכל בעיריית ירושלים, בה פעל רבות למען תושביה הערבים של העיר.

חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

פולדס נולד בשנת 1926 בבודפוק שבהונגריה. הוריו נרצחו באושוויץ, אחותו שרדה וחזרה לבודפשט וגורלו של אחיו אינו ידוע. פולדס עצמו עבד במחנות כפייה ונשלח למאוטהאוזן ל"צעדת המוות" אך לפניה שוחרר המחנה על ידי הצבא האמריקאי.

בשנת 1948, כשהיה בן 22 זכה בפרס רומא מטעם בית הספר לאומנויות יפות בבודפשט. הפרס כלל לימודי אמנות באיטליה. בהמשך שם פעמיו לפריז, שם חווה עוני ורעב. הוא למד אדריכלות בבוזאר ובמקביל בבית ספר לרבנים. במהלך שנים אלה הרחיב את ידיעותיו ביהדות ובפילוסופיה, היה תלמידו של מר שושני ולמד עם עמנואל לוינס.

בשנת 1970 עלה לישראל והתיישב בירושלים, בשנת 1973 הוצגה תערוכת יחיד שלו בגלריה אנגל בירושלים ובנוסף, תערוכה במרכז לאמנות יהודית בפריז. השתתף בתערוכה קבוצתית של אמנים עולים בבנייני האומה. במקביל החל לעבוד כאדריכל במחלקת הבנייה בעיריית ירושלים, כממונה על הבנייה במגזר הערבי במזרח העיר ושימור הכפרים שמסביב. פולדס סייע לתושבי השכונות הערביות בעיר וכונה על ידי רבים במגזר הערבי 'הצדיק'[דרוש מקור].

פולדס נפטר לאחר מחלה ממושכת ביוני 1993 בגיל 67. השאיר אחריו אישה ושני ילדים.

יצירתו והצלתה מתהום הנשייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבקרת האמנות והאוצרת רחל סוקמן שמעה על ג'ורג' פולדס לראשונה בשנת 2007. ארלט פולדס־זיסהולץ, אלמנתו של הצייר, ביקשה מסוקמן לכתוב ספר על יצירותיו הנשכחות, שלא זכו מעולם להכרה מספקת. בשנים שעברו מאז חקרה סוקמן את האמן, חיי הצייר, האדריכל והאדם, דרך משפחתו, ציוריו, מכתביו, מחברותיו, חבריו וצוואתו. במהלך המחקר יצרה סוקמן ארכיון מקוטלג, ממוספר ומצולם ל-2,000 עבודות שנשמרו בבית משפחת פולדס בירושלים. בין השאר, נמצאו כ-200 עבודות דיוקן עצמי שצייר מ-1952 במגוון טכניקות ובסגנון הייחודי לו. לאחר 10 שנות מחקר יצא הספר "ג'ורג פולדס" על יצירתו. בספרה כתבה סוקמן כי "ג'ורג' פולדס, שיצירותיו לא נחקרו מעולם ואף לא זכו לחשיפה ראויה, הותיר אחריו מורשת ציורית מפעימה. הדיוקנאות העצמיים, שצייר במהלך חייו, הם נושא מרכזי והרה משמעות באמנותו. פולדס היה ונותר עד יומו האחרון אדם מאמין. הוא לא חדל לשאול שאלות, ללמוד ולחפש אחר הטוב, הפשטות והשלמות שבאמת הפנימית, אך בד בבד חש כי אלה חומקים לעד מהשגתו."

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • רחל סוקמן, ג'ורג פולדס, המרכז לאמנות חזותית בתל אביב, 2018.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]