לדלג לתוכן

דער איזראעליט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
דער איזראעליט
Der Israelit
מהדורה משנת 1869
מהדורה משנת 1869
מייסד מאיר מרכוס להמן
תאריכי הופעה 15 במאי 1860נובמבר 1938 (כ־78 שנים)
שפה גרמנית עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת מיינץ 1906-1860
פרנקפורט 1938-1906
מדינה הדוכסות הגדולה של הסן
הרייך הגרמני (הקיסרות הגרמנית)
הרייך הגרמני (רפובליקת ויימאר)
הרייך הגרמני רבתי (הרייך השלישי)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

דער איזראעליט (נהגה "איסרָאֶליט"; בגרמנית: Der Israelit; 'הישראלי' במובן של "יהודי", "בן לעם ישראל") [1], היה שבועון יהודי גרמני אורתודוקסי שהופיע מ-15 במאי 1860 ועד לנובמבר 1938, ונסגר על ידי המשטר הנאצי.

השבועון נוסד ב-15 במאי 1860 במיינץ על ידי הרב והסופר מאיר מרכוס להמן. בשנת 1870 הוא התאחד עם כתב העת "ישורון" (במהדורתו הישנה, שהוקם בשנת 1854). החל משנת 1871 ועד שנת 1882 הופיע העיתון יחד עם נספח שבועי בלשון הקודש (כלומר בעברית) בשם "הלבנון", אשר יצא לאור קודם לכן כעיתון עצמאי בפריז.[2] בין השנים 1873-1879 הופיע "דער איזראעליט" במהדורה מקבילה ביידיש.

לאחר מות מייסד העיתון עבר תפקיד העורך לידי בנו, אוסקר להמן (1858-1928). בשנת 1906 העביר להמן את ההוצאה לאור של העיתון ממיינץ לפרנקפורט. באותה עת, רכש יעקב רוזנהיים את העיתון, וקידם בו את השקפותיו שלו ושל אגודת ישראל לגבי דרכה של האורתודוקסיה היהודית. בשנת 1908 מונה הסופר זליג שכנוביץ לעורך העיתון.

בתחילת נובמבר 1938 פסק העיתון לצאת לאור, לאחר שהמשטר הנאצי אסר על הפצתו.

העיתון היה, כהגדרתו, "ביטאון מרכזי של היהדות האורתודוקסית". הוא נקט בגישה דתית שמרנית-מסורתית, והיווה תגובת-נגד לכתב העת הרפורמי-ליברלי, "אַלגֶמַיינֶה צַייטוּנג דֶס יוּדֶנטוּמס"[3] עם הזמן הפך "דער איזראעליט" לדובר החשוב ביותר בתחום העיתונות של היהדות האורתודוקסית בגרמניה.

בעיתון הופיעו סיפורים עלילתיים-היסטוריים בהמשכים מאת הרב מאיר להמן, שנועדו למשוך את לב בני הנוער והיו שזורים בטענות נגד "המחדשים". הסיפורים, המשמשים כראי היסטורי לחיי יהדות מרכז אירופה במאה ה-19, כונסו ויצאו לאור בין השנים תשט"ז - ותשי"ח בסדרה בת עשרה כרכים, שהודפסה מאז כמה פעמים. הסיפורים אף עובדו מחדש בשנות ה-90 של המאה ה-20 על ידי הסופרת ר. פרידמן, וזכו להצלחה מחודשת בציבור החרדי.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא דער איזראעליט בוויקישיתוף

ארכיון גליונות סרוקים של ה Der Israelit באתר אוניברסיטת גתה.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ - Israeliten, Israëlites, Israelites, Israeliti שם שהיה בשימוש כדי לציין את היהודים בשפות העמים באירופה בעיקר במאה ה-19 ובמחצית הראשונה של המאה ה-20. נותר בשימוש למשל בשם הצרפתי של "כל ישראל חברים" - Alliance Israëlite Universelle
  2. ^ מנוחה גלבוע, לקסיקון העיתונות העברית במאה ה-18 וה-19
  3. ^ Allgemeine Zeitung des Judentums, "העיתון הכללי של היהדות", שמאוחר יותר נקרא "עיתון ה-CV: ביטאון האגודה המרכזית של אזרחים גרמנים בני הדת היהודית" (C.V.-Zeitung. Organ des Central-Vereins deutscher Staatsbürger jüdischen Glaubens, "צֶה.פַאו.-צייטונג: אורגָן דֶס צֶנטרָל-פֶראַיינס דויטשֶר שטַאטסבִּירגֶר יִידישן גלַאוּבֶּנס").
ערך זה הוא קצרמר בנושא עיתונים ובנושא גרמניה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.