הוועדה לענייני המדינה של קוריאה הצפונית
הוועדה לענייני המדינה של קוריאה הצפונית (קוריאנית: 조선민주주의인민공화국 국무위원회) היא "גוף ההנהגה השלטוני העליון האחראי על מדיניות" על פי העדכון שנעשה בשנת 2016 לחוקת קוריאה הצפונית. יושב הראש של הוועדה, כפי שמגדירה החוקה, הוא המנהיג העליון של קוריאה הצפונית, קים ג'ונג-און המכהן בתפקיד מאז נוצרה הוועדה ב-2016.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ראו גם – ועדת ההגנה הלאומית של קוריאה הצפונית |
וועדת ההגנה הלאומית נוצרה ב-1972, במקור אחת מארבע וועדות שהיו כפופות לנשיא קוריאה הצפונית קים איל-סונג. בשנת 1993 הועלה מעמדה של הוועדה והתמנה לראשה קים ג'ונג-איל. הוועדה הייתה אחראית על מגוון נושאים הקשורים לביטחון והגנה בקוריאה הצפונית. על פי החלטה של המושב הרביעי של אספת העם העליונה, הפרלמנט הצפון-קוריאני, ביוני 2016, הוחלפה וועדת ההגנה הלאומית בוועדה לענייני המדינה, עם התמקדות מורחבת על נושאי מדיניות שונים שלא קשורים רק להגנה וביטחון.
בחירות
[עריכת קוד מקור | עריכה]על פי החוקה הסוציאליסטית של הרפובליקה העממית הדמוקרטית של קוריאה, יו"ר הוועדה לענייני מדינה נבחר על ידי האספה העממית העליונה.[1] [4] זה מחייב שהבחירות צריכות להיות על פי "הסכמה של העם הקוריאני כולו".[2]
בחירתו של יו"ר הוועדה לענייני מדינה מתקיימת במהלך מושב האספה העממית העליונה.[1] הוועד המרכזי של מפלגת הפועלים של קוריאה שולח לאספת העם העליונה הצעה למועמד שייבחר כיו"ר הוועדה. הצעת הוועד המרכזי הוצגה בפני אספת העם העליונה על ידי נשיא הנשיאות של אספת העם העליונה. ואז, מליאת אספת העם העליונה מצביעה פה אחד למועמד. בפועל, תפקיד זה שמור ליו"ר מפלגת הפועלים של קוריאה.
כהונתו של יו"ר הוועדה לענייני מדינה זהה לתקופת כהונתה של האספה העממית העליונה, שהיא בדרך כלל חמש שנים. החוקה לא קובעת מגבלת כהונה ליו"ר הוועדה לא ניתן לבחור את יו"ר הוועדה כסגן לאספת העם העליונה.[1]
לאספה העממית העליונה יש אפשרות להיזכר ביו"ר הוועדה לענייני מדינה.[2]
החוקה לא קובעת כישורים אחרים להיות יו"ר הוועדה לענייני מדינה. עם זאת, אדם יכול להיבחר רק אם הוא אזרח צפון קוריאני בן 17 לפחות ובעל זכות הצבעה.
סמכויות ואחריות
[עריכת קוד מקור | עריכה]ב־29 ביוני 2016 אושר תיקון חוקתי שיצר את הוועדה לענייני המדינה להחליף את ועדת ההגנה הלאומית של קוריאה הצפונית כמוסד ההנהגה הגבוה ביותר בצפון קוריאה. התיקון יצר גם את תפקיד יו"ר הוועדה לענייני מדינה.
קים ג'ונג-און נבחר כיו"ר הוועדה לענייני מדינה ב-29 ביוני 2016 ונבחר מחדש ב-11 באפריל 2019. ב-11 באפריל 2019 תוקנה החוקה והפכה את יו"ר הוועדה לענייני מדינה לראש המדינה של צפון קוריאה. תיקון חוקתי נוסף ב־29 באוגוסט אותה שנה העניק ליו"ר את הכוח לפרסם את פקודות האספה העממית העליונה ואת הגזירות וההחלטות של ועדת ענייני המדינה ולמנות את נציגיה הדיפלומטיים של צפון קוריאה למדינות זרות.
מדיניות פנים
[עריכת קוד מקור | עריכה]ליו"ר הוועדה לענייני מדינה יש סמכות לכוון את עבודתה הכוללת של המערכת הממשלתית כמנהיגה העליון של צפון קוריאה.[3]
היו"ר עומד בראש הוועדה לענייני המדינה, שהיא מוסד ההנהגה הגבוה ביותר בצפון קוריאה.[3] הוועדה לענייני מדינה אחראית לדון ולהחליט על מדיניות מדינה חשובה.[4] הוועדה מפקחת גם על ביצוע פקודותיו של יו"ר הוועדה ועל הגזירות, ההחלטות וההוראות של הוועדה.[4] החלטות והנחיות של מוסדות מדינה המנוגדות לפקודותיו או צווים של יו"ר הוועדה, ניתן לבטל החלטות והוראות על ידי הוועדה.[4]
מועמדות ומינויים
[עריכת קוד מקור | עריכה]ליו"ר הוועדה לענייני מדינה יש סמכות למנות את סגן היו"ר הראשון, סגן יו"ר וחברי הוועדה לענייני מדינה, שנבחרים אז על ידי אספת העם העליונה.[2] היו"ר יכול גם להציע לזכרם על ידי אספת העם העליונה.[2] ליושב ראש הוועדה יש גם סמכות למנות או לפטר פקידי מדינה חשובים. עם זאת, החוקה לא קובעת מיהם פקידי המדינה החשובים האלה.
הוועדה לענייני מדינה, שבראשה עומד היו"ר, אחראית גם למינוי או לפיטוריהם של סגני הבכורה, היו"ר, השרים וחברי הקבינט האחרים על פי הצעתו של ראש הממשלה, כאשר אספת העם העליונה אינה יושבת.[4]
חקיקה
[עריכת קוד מקור | עריכה]יו"ר הוועדה לענייני מדינה יכול להגיש סדר יום שיידון באספת העם העליונה. הוועדה יכולה גם להגיש סדר יום לאספת העם העליונה.
ליו"ר הוועדה לענייני מדינה יש סמכות להפיץ את פקודות האספה העממית העליונה ואת הגזירות, ההחלטות וההוראות של SAC. [2]
יו"ר הוועדה לענייני מדינה יכול להוציא צווים.[5] הוועדה לענייני המדינה מפקחת על ביצוע צוים אלה.[4]
יחסים בינלאומיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]יו"ר הוועדה לענייני מדינה מייצג את צפון קוריאה ביחסי החוץ שלה כראש המדינה שלה.
יו"ר הוועדה לענייני מדינה יכול לסכם חוזים גדולים עם מדינות זרות. יו"ר הוועדה יכול גם למנות ולהזכיר את נציגיה הדיפלומטיים של צפון קוריאה למדינות זרות.[3]
מדינות זרות מתייחסות לתעודות ולהזכרת שגריריהן בצפון קוריאה ליו"ר הוועדה לענייני מדינה. עם זאת, יו"ר הוועדה מאציל את משימת קבלת האישורים והחזרתו של שגריר זר לנשיא נשיאות האספה העממית העליונה.
צבא וביטחון
[עריכת קוד מקור | עריכה]יו"ר הוועדה לענייני מדינה הוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים של קוריאה הצפונית. כמפקד ראשי, יו"ר הוועדה לענייני המדינה מפקד על כל הכוחות המזוינים.
בכוחו של יו"ר ה-SAC להכריז על מצב חירום, מצב מלחמה או גיוס מילואים. בימי מלחמה יכול יו"ר הוועדה לארגן את ועדת ההגנה הלאומית.
סמכויות אחרות
[עריכת קוד מקור | עריכה]יו"ר הוועדה לענייני מדינה יכול לממש את הזכות להעניק חנינה מיוחדת.