לדלג לתוכן

חבר-אויב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

חבר-אויבאנגלית: frenemy או frienemy) הוא מונח אוקסימורוני המורכב מהלחם בסיסים של המילים "חבר" (Friend) ו"אויב" (Enemy) באנגלית. פירושו הוא "אדם איתו אתה מיודד, למרות חוסר אהבה או יריבות מהותיים" או "אדם המשולבים בו מאפיינים של חבר ואויב".[1] על פי מילון מריאם-ובסטר, חבר-אויב הוא "אחד שמעמיד פנים שהוא חבר אך הוא למעשה אויב".[2] המונח משמש לתיאור יחסים אישיים, גאופוליטיים ומסחריים גם בין אנשים וגם בין קבוצות או מוסדות. מונח זה מתאר גם חברות תחרותית.

מקור המילה הוא מהאחיות מיטפורד האריסטוקרטיות, להן הייתה תהילה ספרותית וחברתית. הסופרת והפעילה האמריקאית ג'סיקה מיטפורד, שהפיצה את המילה, אמרה כי זו: "מילה שימושית להפליא…נטבעה על ידי אחת מאחיותיי כשהייתה בגיל קטן כדי לתאר ילדה קטנה די משעממת שגרה בקרבתנו. אחותי והחברה-אויבת שיחקו ביחד לעיתים קרובות…שונאות אחת את השנייה מכל הלב כל הזמן."[3]

המילה הופיעה בדפוס לראשונה כבר בשנת 1953[4] במאמר שכותרתו "Howz about calling the Russians our Frienemies?‎" (שגיאת הכתיב במקור) מאת וולטר וינצ'ל, כתב רכילות אמריקאי, ב-Nevada State Journal.[5] מאמצע שנות ה-90 עלה השימוש במילה.[6]

במאמר של ביזנסוויק נאמר כי חברים-אויבים מצויים מאוד במקומות העבודה, אפילו בשותפויות בין-עסקיות.[7] בשל סביבות בלתי פורמליות במידה הולכת וגוברת וה"שפע של מערכות יחסים קרובות מאוד ומשולבות שמגשרות בין חייהם המקצועיים והאישיים של האנשים ... [בעוד] זה בהחלט לא היה חסר תקדים שאנשים היו מתרועעים עם עמיתים בעבר, כמות הזמן הכוללת שאנשים מבלים בעבודה כיום הותירה להרבה אנשים פחות זמן ונטייה לפתח חברויות מחוץ למשרד".[8] מערכות יחסים מקצועיות מצליחות כאשר שני שותפים או יותר נפגשים ומפיקים תועלת זה מזה, אך קשרים אישיים דורשים יותר תחומי עניין משותפים מחוץ לעסקים. מערכות יחסים במקום העבודה, במועדון ספורט או בכל מקום שכולל השוואת ביצועים, נוצרות בגלל המשותף בין האנשים. בשל הסביבה האינטנסיבית, התחרותיות יכולה להתפתח לקנאה ולהכביד על מערכת היחסים. יחסים מסוג חברות-אויבות (Frenemy) הופכים להיות שגרתיים ונפוצים בגלל העניין המשותף של עסק או תחרות.

זיגמונד פרויד אמר על עצמו כי "חבר אינטימי ואויב שנוא תמיד היו הכרחיים לחיי הרגש שלי...לא לעיתים רחוקות...חבר ואויב התקיימו יחד באותו אדם".[9]

סוגים של חברים-אויבים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ניתן לחלק חברים-אויבים לקטגוריות שונות על סמך התנהגויותיהם:[10][11][12]

  • חבר-אויב חד צדדי: אדם שמשיג או פוגש אדם אחר רק כאשר הוא זקוק לעזרה או טובה. לאדם זה לא אכפת מחיי האדם האחר ואין לו שום עניין במה שקורה איתו. כמו כן, הם לא מופיעים בזמן כדי לענות על הצורך של האחר, ולכן מדובר במערכת יחסים חד צדדית.
  • חבר-אויב ללא סינון / מערער: סוג זה של חבר-אויב מעליב את חברו, צוחק עליו ומספר עליו בדיחות סרקסטיות בתדירות כה גבוהה עד שקשה לו לסבול. הוא חושף את סודותיו בפומבי. לכן, בסופו של דבר אותו אדם יתחיל לשנוא את החבר-אויב הזה.
  • חבר-אויב מעורב יתר על המידה: חבר-אויב מסוג זה מתערב בחיי החבר שלו בדרכים שייתכן שהוא לא יסכים להם. הוא מגיע למשפחתו, לחבריו או לאנשים אחרים הקשורים אליו בדרכים בלתי הולמות וללא רשותם על מנת לברר דבר מה. מעורבות היתר שלהם מפריעה לחבר ומרגיזה אותו.
  • חבר-אויב תחרותי: חבר-אויב מסוג זה הוא בעצם מתחרה עם אדם אחד. מכיוון שהוא עובד באותו מקום או באותו אזור, הוא מתנהג כשורה, מחמיא ומתנהג כרוצה בטובתו של האחר, אך במציאות הוא אף פעם לא רוצה שמשהו טוב יקרה לאחר. הם אף פעם לא רוצים שהם יצליחו יותר מהם.
  • חבר-אויב אמביוולנטי: לחבר-אויב מסוג זה יש תכונות חיוביות ושליליות כאחד. לפעמים הוא יכול להיות מועיל ומנומס אבל לפעמים הוא גם פועל בצורה אנוכית או תחרותית.
  • חבר-אויב קנאי: קנאה יכולה להפוך חברים לחברים-אויבים. אדם עלול לקנא בחבריו בגלל העלאה שיקבלו, הצלחתם, יופיים, אישיותם, ההומור שלהם או מעמדם החברתי.
  • חבר-אויב לא בטוח: כאשר לא יודעים בדיוק את המעמד או את הקרבה של החברות שלהם. לדוגמה, הוא לא בטוח אם האדם האחר אוהב אותו או לא, אם הוא חבר אמיתי או רק חבר לעסקים, או אם הוא יכול לשקול להזמין אותו לתוכניות משפחתיות.
  • חבר-אויב פסיבי-אגרסיבי: מעיר הערות מרושעות ונותן מחמאות מוטעות (עלבונות מוסווים), אך לעולם לא באופן ישיר בפניו. הוא יכול להשאיר אדם שמרגיש מבולבל לגבי אם עשה משהו לא בסדר.[13]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "frenemy, n." Oxford English Dictionary. נבדק ב-7 באוקטובר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  2. ^ Definition of FRENEMY, www.merriam-webster.com (באנגלית)
  3. ^ Mitford, Jessica (2010). Poison Penmanship: The Gentle Art of Muckraking. New York Review Books. p. 218. ISBN 9781590175293. נבדק ב-7 באוקטובר 2019. {{cite book}}: (עזרה)
  4. ^ Rodgers, Nichole (4 במרץ 2011). "'Frenemies' and 'Bromances': Who Gendered Friendship?". HuffPost. נבדק ב-7 באוקטובר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ אתר למנויים בלבד Lucy Cavendish, ‏The best of frenemies, The Telegraph, 17 January 2011
  6. ^ "Google Ngram Viewer". books.google.com. נבדק ב-2019-04-01.
  7. ^ Jap, Sandy (2017). "Are Your Partners Friends or Frenemies?". AMA.org. אורכב מ-המקור ב-9 בפברואר 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ Frenemies at Work, Liz Ryan, BusinessWeek, June 14, 2007.
  9. ^ Quoted in Ernest Jones, The Life and Work of Sigmund Freud (1964) p. 37
  10. ^ "Behind Frenemy Lines". Psychology Today (באנגלית). נבדק ב-2019-04-24.
  11. ^ "The 3 Types of Frenemies". Psychology Today (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2019-04-24.
  12. ^ Edwards, Vanessa Van (2017-04-07). "The Science of Frenemies". Medium. נבדק ב-2019-04-24.
  13. ^ Clarke, Katrina (8 באפריל 2017). "Five types of frenemies and the signs that you have one". CBC News. CBC News. נבדק ב-7 באוקטובר 2019. {{cite web}}: (עזרה)תחזוקה - ציטוט: url-status (link)