חיפוי חוץ
חיפוי (באנגלית: Cladding) הוא יישום של חומר אחד על גבי אחר כדי לספק שכבת הגנה. בבנייה משתמשים בחיפוי כדי לספק מידה של בידוד תרמי ועמידות למזג האוויר, ולשיפור מראה המבנים.[1] החיפוי יכול להיות עשוי ממגוון רחב של חומרים, כולל עץ, מתכת, לבנים, ויניל וחומרים מרוכבים שיכולים לכלול אלומיניום, עץ, ותערובת של צמנט מחוזקת בסיבים (פיבקו).[2] חיפוי מסך הגשם הוא סוג של חיפוי מזג אוויר שנועד להגן מפני האלמנטים, אך מציע גם בידוד תרמי. החיפוי עצמו אינו צריך להיות עמיד למים, אלא רק אלמנט בקרה: הוא עשוי לשמש רק לכוון מים או רוחות בבטחה כדי לשלוט על הנגר ולמנוע את חדירתו למבנה הבניין. חיפוי עשוי להיות גם אלמנט בקרה לרעש, בין אם הוא נכנס או בורח. חיפוי שלא עומדי בתקני אש יכול להפוך לסיכון חיי אדם.
תיאור
[עריכת קוד מקור | עריכה]חיפוי בבנייה הוא חומר המונח על גבי אחר כדי לספק שכבה של בידוד תרמי ועמידות במזג האוויר, וכדי לשפר את מראה המבנים. בין החיפוי לקיר יש חלל שבו הגשם יכול לרדת.
עיצוב
[עריכת קוד מקור | עריכה]חיפוי יכול להיות עשוי ממגוון רחב של חומרים, כולל עץ, מתכת, תערובת של צמנט מחוזקת בסיבים (פיבקו), ויניל וחומרים מרוכבים שיכולים לכלול אלומיניום, עץ, תערובות של מלט ופוליסטירן ממוחזר.[2] חומרים המשמשים לחיפוי משפיעים על אמידות המבנה לאש.
מטרות
[עריכת קוד מקור | עריכה]חיפוי מסך הגשם הוא סוג של חיפוי מזג אוויר שנועד להגן מפני האלמנטים, אך מציע גם בידוד תרמי. החיפוי אינו צריך, כשלעצמו, להיות עמיד למים, אלא רק אלמנט בקרה: הוא עשוי לשמש רק כדי לכוון מים או רוחות בבטחה כדי לשלוט על הנגר ולמנוע את חדירתו למבנה הבניין.
לוחות מתכת חד-עוריים הם לוחות קיר שנוצרו מראש ממתכת והם אחד מסוגי החיפוי הנפוצים ביותר לפרויקטים תעשייתיים ומסחריים. העמידות הגבוהה שלהם והתקנתם הקלה הופכים אותם לאידיאליים לבניית תחזוקה נמוכה.
חיפוי עשוי להיות גם אלמנט בקרה לרעש, בין אם הוא נכנס או בורח.
חיפוי המופעל על חלונות מכונה לעיתים קרובות מכסת חלונות והוא תחום מיוחד.
פגיעות לשריפות
[עריכת קוד מקור | עריכה]בין החיפוי לקיר יש חלל שבו הגשם יכול לרדת. במקרה של שרפה זה מושך אוויר חם כמו ארובה, מעצים את האש ומפיץ אותו לראש אזור החיפוי. לאחר מכן האש יכולה להיכנס לבניין דרך חלונות פתוחים ופתחים נוספים.[1]
בנוסף לאפקט הארובה, חומר החיפוי עצמו יכול לתרום לשרפה. ללבנים ולפיבקו יש עמידות באש מצוינת; קרשים או לוחות עשויים סיבים או פלדה הם בעלי עמידות גבוהה באש; מוצרי אלומיניום ומוצרי עץ משופצים הם בעלי עמידות סבירה בפני אש, ולוחי עץ ויריעות דיקט הם בעלי עמידות באש ירודה. חיפוי מרוכב בדרך כלל מלוחות בעובי של 3–5 מילימטרים (0.12–0.20 אינץ') העשוי מחומר ליבה דחוק בין שתי פאות אלומיניום. חומר הליבה עשוי להיות פוליאתילן (שהוא דליק ), חומר על בסיס מינרלים, או שילוב של שניהם. בפאנלים בעלי מראה זהה עשויים להיות חומרי ליבה שונים; בעלי שיעור גבוה יותר של ליבת מינרלים עומדים באש טוב יותר, אך עדיין יכולים להיחשב בעירים. אש תתפשט על ידי החיפוי אם הליבה דליקה.[2]
בעקבות השרפה במגדל גרנפל בלונדון, ושריפות דומות בצרפת, בדובאי ובמקומות אחרים, הוקדשה תשומת לב רבה לאיכויות עמידות באש של חיפוי [3] המשמשות במגדלים ובנייני דירות רב-קומות דומות לגובה רב, במיוחד השימוש בחומרים מרוכבים מאלומיניום (ACM) ולוחות ACM (ACP). [4] מגדל גרנפל היה לבוש בלוחות מרוכבים עם ליבת פוליאתילן שתרמו לשרפה; לוחות אלה עולים כ -2 פאונד פחות מאלו עם ליבה בלתי דליקה. ההערכה היא כי כ־600 בלוקים גבוהים של דירות בבריטניה הם בעלי חיפוי "דומה" [5] וכמה בדיקות בטיחות אש - לא בדיקות BS 8414 מלאות - נערכו בפאנלים; מתוך 75 הראשונים שנבדקו, 100% נכשלו. [6] [7]
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ 1 2 Adam Boult, What is cladding, and why can it be a fire risk?, The Telegraph, 16 June 2017
- ^ 1 2 3 "What is cladding and why is it used on buildings?". 15 ביוני 2017. נבדק ב-22 ביוני 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Nik Vigener, PE and Mark A. Brown (5 באוקטובר 2016). "Curtain Walls – WBDG". Whole Building Design Guide – National Institute of Building Sciences. נבדק ב-22 ביוני 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Mail.com. "London high-rise fire: Cladding helped spread blaze". mail.com.
- ^ Patrick Grafton-Green (22 ביוני 2017). "Six hundred high rise blocks in UK have 'similar' cladding to Grenfell Tower". נבדק ב-22 ביוני 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ Robert Booth (26 ביוני 2017). "Tower cladding tests after Grenfell fire lack transparency, say experts". נבדק ב-27 ביוני 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) - ^ "The English tower blocks that have failed combustibility tests – mapped". נבדק ב-27 ביוני 2017.
{{cite web}}
: (עזרה) Updated as information becomes available.