לדלג לתוכן

טקסים וסמלים בבנייה החופשית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טקסים בבנייה החופשית

הטקסים בבנייה החופשית הם אוסף הפעולות המתבצעות והמילים הנאמרות במעמד התכנסות הבונים החופשיים בלשכות המסוניות.

שימוש בסמלים בבנייה החופשית הוא האופן בו עקרונות הבנייה החופשית באים לידי ביטוי[1].

הטקסים המסוניים הופיעו במספר יצירות ספרותיות ביניהם ב-"האיש שרצה להיות מלך" מאת רודיארד קיפלינג ו-"מלחמה ושלום" מאת לב טולסטוי.

מטרת הטקסים של הבנייה החופשית

[עריכת קוד מקור | עריכה]
טבעת מסונית. טבעת כזו יכול לענוד כל בונה חופשי בעל דרגה שלישית ומעלה.

הבנייה החופשית, כפי שהיא מתוארת בטקסיה, היא מערכת עקרונות מוסר מיוחדת, המוסתרת באמצעות אלגוריה (משל) ומתבטאת באמצעות סמלים. הסמליות והסמלים בבנייה החופשית מופיעים בלשכות והיכלי הבונים החופשיים, בהם מצויים רבים מכלי העבודה מימי הביניים ומתקופת הרנסאנס (למשל, זווית ישרה ומחוגה). מערכת החוקים והעקרונות כולה של הבנייה החופשית מוצגת למצטרפים חדשים באמצעות טקסים מסוניים, הכוללים הרצאות ומחזות בעלי אופי של משל.

בכל הבנייה החופשית שכיח למצוא את מערכת שלוש הדרגות של הלשכה הכחולה, אשר המשל שלה מתמקד בסיפור בניית מקדש שלמה (בית המקדש הראשון), ובייחוד בקורותיו של הארכיטקט הבכיר חירם אביף. לדרגות נוספות ישנם משלים נוספים הקשורים בדרך כלל להפצת סיפורו של חירם.

ניתן להשתתף באלגוריות הללו, ובדר"כ השתתפות כרוכה בהצטרפות לגוף מסוני נפרד. סוג הדרגות הגבוהות, זמינותן ונגישותן תלויים בתחום השיפוט המאסוני של הלשכה המכהנת, אשר יזמה את השתתפותו של הבונה החופשי.

היעדרותו של תקנון

[עריכת קוד מקור | עריכה]
לבוש מסוני. נלבש על ידי בונה חופשי בלשכת המאורות, חבר בהנהלת הלשכה הגדולה ירושלים, ברמת גן ישראל.

הבונים החופשיים מבצעים את תפקידם על פי דרגתם, לעיתים קרובות מזיכרון, על פי תסריט קבוע שהוכן מראש ובאמצעות פורמט טקסי. קיים מגוון רחב של טקסים מסוניים של הלשכות המסוניות. כל רשות שיפוטית מסונית חופשית לבחור ולקבוע (או לא לקבוע) את תקנון הטקסים שלה. אך ישנו דמיון בין הרשויות השונות.

לדוגמה, כל הטקסים המסוניים בעבור שלוש הדרגות הראשונות משתמשים בסמלים מתחום האדריכלות של כלי העבודה של עובדי הבנייה בימי הביניים. בונים חופשיים פילוסופיים (לעומת בונים מעשיים), אימצו סמלים אלו במטרה ללמד שיעורי אתיקה ומוסר, כמו את ארבע המידות הטובות "אומץ לב, תבונה, איפוק וצדק", וכן את עקרונות ה"אהבת אחים, רווחה וסעד (או מוסריות) ויושר" (הקיימים בטקסים אנגליים), ועקרונות ה- "חופש, שוויון ואחווה" (הקיימים בטקסים צרפתיים).

סמלים בטקסים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
סמלים בבניין האופרה מינג

""ספר החוק הקדוש"" (Volume of the Sacred Law = VSL), שהוא ספר התנ"ך ונמצא תמיד בלשכה פתוחה. למרות זאת, כל שנדרש ממועמד הוא לומר כי הוא מאמין בכוח עליון; לא 'אלהים', בכדי שבעלי כל האמונות באל יוכלו להתאחד תחת אמונה אחת, אבל הדרך בה כל אח מבטא את אמונתו היא פרטית שלו. ישנם קווי דמיון בין טקסי ההשבעה הנהוגים בלשכה הגדולה המאוחדת של אנגליה (UGLE) ובין בתי המשפט וארגונים אחרים המקיימים טקסי השבעה.

בלשכות בהן ישנם חברים בעלי אמונה דתית שונה, שכיח למצוא יותר מטקסט אחד. כחלק משמירה על מרכיב הגאומטרי והארכיטקטוני של הבנייה החופשית, הישות הנעלה מכונה בטקסים מאסונים בכינוי "הארכיטקט הגדול של העולם", או כינוי דומה, על מנת להבהיר כי ההפניה היא כללית ואיננה קשורה לתפיסה של דת מסוימת של מושג האלוהות. ישנן לשכות העושות שימוש בתעתיקי לוחות ("לוחות דרגה") שהם לוחות מאוירים או מודפסים המציגים מגוון רחב של הסמלים של הבנייה החופשית. הם יכולים לשמש בתור עזרי לימוד להעברת מידע בהרצאות הבאות בעקבות כל אחת משלוש הדרגות הראשונות, בהן חבר בונה חופשי מנוסה מסביר את המושגים השונים של הבנייה החופשית לחברים חדשים.

מקדש שלמה מהווה סמל מרכזי בבנייה החופשית, ושלושת הנשיאים הגדולים היו המלך שלמה, המלך חירם מלך צור וחירם אביו, שאביו היה עברי, ובסיפור בניית מקדש שלמה הוא מופיע כארכיטקט אשר בנה את המקדש. טקסי חניכה של הבנייה החופשית כוללים את שחזורה של סצנה מתוך בנייתו של מקדש שלמה במהלך בנייתו. אם כך, כל לשכה מסונית מסמלת מקדש במהלך הענקת התארים, ובעלת אובייקטים טקסיים (שחלקם קבועים במבנה ואחרים ניידים) המייצגים את המבנה הארכיטקטוני של המקדש. בין הבולטים ביותר הם ההעתקים של עמודי התווך בועז ויכין אשר דרכם אמור לעבור כל חניך.

לחיצת יד מסונית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לחיצת היד המסונית (או Token) שימשה במקור כדרך להתקבל לפגישות ולזהות מבקרים שהם אחים.

תפיסת הסודיות בטקסי הבונים החופשיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הצופן של הבנייה החופשית - קוד גאומטרי ששילוב סמליו הגרפיים על פי מפתח מסוים העביר מסרים

על פי תיאורית קונספירציה בלתי מוכחת, ההיעלמות המסתורית של מחבר הספרים האנטי מאסוני, ויליאם מורגן בשנת 1826 נגרמה, על פי הערכות, בעקבות איומיו לפרסם ספר מפורט על טקסי הבונים החופשיים. לאחר שנעשה ניסיון לשרוף את ההוצאה לאור ולהביאו של מורגן למעצר באשמת גנבה, הוא נתפס ונלקח לפורט ניאגרה, ולאחר מכן נעלם. החשדות שנבעו מהסיפור הובילו ליצירת המפלגה האנטי מסונית, אשר נהנתה מתקופה קצרה של פופולריות, אך במהירות נעלמה לאחר שנציגם למועמדות לנשיאות בשנת 1832 היה בונה חופשי.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • בן-ציון ח. אילון, בין העמודים, אוצר רב בונה, 1965.
  • מרדכי צבירן, אמת אחרת - הנוסח הסקוטי, הוצא בחסות המועצה העליונה של הדרגה ה-33 והאחרונה של הנוסח הסקוטי הקדמון והמקובל בבנייה החופשית במדינת ישראל, 2008.
  • דני דורון, הבנייה החופשית - מבט אישי, הוצאת איתי בחור 2012.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ University of Bradford, Web of Hiram First Degree Lecture, pub. Lewis, London, 1801