לדלג לתוכן

יחסי ערב הסעודית – רומניה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יחסי רומניהערב הסעודית
רומניהרומניה ערב הסעודיתערב הסעודית
רומניה ערב הסעודית
שטחקילומטר רבוע)
238,391 2,149,690
אוכלוסייה
18,979,153 34,164,966
תמ"ג (במיליוני דולרים)
351,003 1,067,583
תמ"ג לנפש (בדולרים)
18,494 31,248

יחסי רומניה–סעודיה הם יחסי חוץ, כלכלה ותרבות בין רומניה לערב הסעודית. לרומניה יש שגרירות בריאד וקונסוליית כבוד בג'דה. לערב הסעודית יש שגרירות בבוקרשט.

חילופי דברים רשמיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מאז המהפכה הרומנית בשנת 1989, שתי המדינות עסקו באופן שגרתי ביחסים דיפלומטים ידידותיים. באוקטובר 1999 קיבל ראש ממשלת רומניה ראדו ווסיל משלחת של המועצה המייעצת של מג'לי-אפר-שורה של ערב הסעודית, בראשות יו"רה, שייח מוחמד בן איבראהים בן עות'מאן בן ג'ובאר. ג'ובייר הציע לפתח הסכם לשיתופי פעולה סחר, כלכלי, טכני, תרבות וספורט, במיוחד שיתוף פעולה בתחום הנפט.

במרץ 2000 נפגש שר החוץ של רומניה, מיהאי רזוון אונגוראנו, עם סגן שר החוץ הראשון של ערב הסעודית ניזאר בן עובייד מדני. מדני אמר לכתבים לאחר הפגישה כי המטרה העיקרית של ביקורו הייתה לחפש דרכים לגיוון וביסוס הקשרים הסעודיים-רומניים. באפריל 2000 נפגש המלך פאהד בן עבד-אל-עזיז עם סגן ראש ממשלת רומניה ושר החוץ פטר רומן. פטר רומן נפגש גם עם מקבילתו סעוד אל-פסל ונסיך העצר עבדאללה, מזכ"ל מועצת שיתוף הפעולה במפרץ.הם דנו בפיתוח שיתופי פעולה כלכליים גדולים יותר בין המדינות. במאי 2000 ביקר נשיא הסנאט הרומני מירצ'ה איונסקו קווינטוס בסעודיה בהזמנת יו"ר המועצה המייעצת הסעודית, שייח מוחמד בן איברהים אל-ג'ובאר.

במרץ 2003 חתמו יו"ר לשכת המסחר והתעשייה הרומנית ג'ורג 'קוג'וקארו וסגן יו"ר לשכת המסחר והתעשייה בריאד סעודיה עבדול עזיז אל-אתל על מזכר על הקמת המועצה הכלכלית הרומנית-סעודית.

מאז 2006 היחסים התהדקו, עם התקדמות בעיקר בתחום הסחר וההשקעות. בנובמבר 2006 ביקר ד"ר האשים עבדאללה ימני, שר המסחר והתעשייה של ערב הסעודית בבוקרשט, שם נדונה מסגרת רחבה יותר של שיתוף פעולה כלכלי. בפגישה אמר סגן ראש הממשלה הרומני בוגדן פסקו כי ממלכת סעודיה היא שותפה כלכלית חשובה ורומניה מעוניינת לפתח את המגעים הכלכליים הקיימים בין שתי המדינות. [1] כמו כן, בנובמבר הציג ד"ר יון דוברסי הרומני את תעודותיו בפני הנסיך סעוד אל-פייסל, שר החוץ, בריאד. לדבריו, בוקרשט מבקשת לשפר את שיתוף הפעולה הכלכלי, הטכני, המדעי והתרבותי עם ערב הסעודית, ובוחן את האפשרות לשיתוף פעולה בתחום הנפט והפטרוכימיה. משימה כלכלית רומנית הייתה לבקר בסעודיה ובחריין בנובמבר 2007, במפגש עם חדרי המסחר והתעשייה בג'דה, ריאד, דמאם ובחריין

סחר והשקעה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

החל משנת 2005 היה המסחר הסעודי-רומני הכולל נמוך יחסית, בסכום של 200 מיליון דולר לשנה. אף על פי שרומניה מייבאת נפט מסעודיה. הייצוא מרומניה לסעודיה כולל מוצרי פלדה ואלומיניום המשמשים בתעשיית הנפט.

במאי 2007 אמר שגריר רומניה בסעודיה כי עד כה השקיעו המשקיעים הסעודים בסך 2.2 מיליארד דולר ברומניה. לדוגמה, בשנת 2001 דווח כי קבוצת אמיינטית של ערב הסעודית תכננה להשקיע לפחות 54 מיליון אירו ביחידות ייצור צינורות קיימות ברומניה, וכי שווי הייצור של הקבוצה ברומניה יעלה ל -109 מיליון יורו בשנה. דוגמה נוספת הייתה רכישת אחזקת השליטה ב Electroputere שבבעלות המדינה ברומניה על ידי חברת בת של קבוצת מדא הסעודית, שרכשה את אחזקת השליטה ביצרנית הרומנית של מנועי רכבת, גנרטורים ושנאים חשמליים תמורת 174 מיליון דולר, ומתכוונת להשקיע מיליארד דולר למודרניזציה של החברה. מדא מעורב בפרויקט הרכבות הגדול בערב הסעודית ומתכנן להשתמש במנועי החברה. עסקת Electroputere הושלמה בנובמבר 2007. בנוסף בשנת 2007, קבוצת זמיל הסעודית בדקה השקעות בפרויקטים של פלדה וצינור ברומניה, ופרויקט דיור גדול של 25,000 יחידות ברומניה פותח על ידי מיזם משותף סעודי-רומני. בשנת 2008 רכש סעודי אוגר את ספק שירותי הסלולר הרומני טלמוביל מספר לא מבוטל של עובדים רומנים, בעיקר מהנדסים, מועסקים בענפי הנפט והבנייה בערב הסעודית.

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "Saudi trade minister visits Romania". Rompres news agency, Bucharest. 2 בנובמבר 2006. נבדק ב-2009-05-01. {{cite web}}: (עזרה)