כתמית הדרדר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןכתמית הדרדר
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: פרוקי-רגליים
מחלקה: חרקים
סדרה: פרפראים
תת־סדרה: Glossata
משפחה: נימפיתיים
סוג: Melitaea
מין: כתמית הדרדר
שם מדעי
Melitaea arduinna
אספר, 1783
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
כתמית הדרדר עם כנפיים סגורות

כִּתְמִית הַדַּרדַּר (שם מדעי: Melitaea arduinna, שם קודם: נימפית הקוציץ) הוא פרפר נדיר ממשפחת הנימפיתיים הנפוץ במספר אתרים ביוון ובולגריה ועד אלטאי שבדרום רוסיה. בארץ התגלה הפרפר בשני אתרים, האחד צפונית לצפת והשני במעלה אפרים שבבקעת הירדן. מוטת כנפיו בין 45–50 מ"מ.[1] כתמית הדרדר דומה במראהו הכללי למין מאותו הסוג, נימפית אירופית, וקשה להבדיל ביניהם. כנפיו בצבע כתום ותחומות במסגרת חומה כהה. את שטח כנפיו מעטרים כתמים כהים, ובשולי הכנפיים קשתות חומות וצהובות. אזור מחייתו בדרך כלל הוא מדרונות מכוסים בערבה.

רבייה[עריכת קוד מקור | עריכה]

נקבת הנימפית מטילה את ביציה על צידן התחתון של עלי צמח הקוציץ ומספר צמחים נוספים ממשפחת הקוציציים. בישראל נצפו הטלות רק צמח הדרדר הגלדני. צבע ביציה הוא ירקרק. הזחל היוצא מן הביצה הוא שעיר ובהיר. עם גדילתו צבע גבו מקבל גוון שחור ובטנו נהפכת לאפורה. על גופו גבשושיות בהירות וזיפים אפורים.[2] הזחל מעביר את החורף ברשת קורים, אותה טווה בצמח הפונדקאי שלו. גולם הזחל מוצמד לגבעול הצמח הפונדקאי מעט מעל הקרקע. בדרך כלל ישנו דור אחד בשנה אך לפעמים עשויים להיות גם שני דורות בשנה.

בארץ ישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

כתמית הדרדר נמצא בסכנת הכחדה חמורה בישראל. לפי ממצאי פרויקט הניטור הלאומי שערכה אגודת חובבי הפרפרים בישראל כיום מתגורר הפרפר רק במקום אחד בארץ, אזור טרשים ליד צפת, וגם שם, במקלטו האחרון, נמצא הפרפר בסכנה כתוצאה מהתוכניות להקים שכונה באזור. בנוסף לכך, באזור רועות פרות האוכלות את הדרדר הגלדני הפונדקאי היחיד, והנדיר, בארץ של הנימפית החיוני למאכל עבור זחלי הפרפר.[3][2]

פעולות האגודה להצלת כתמית הדרדר כללו העברת מידע לכתבים ועיתונאים העוסקים בתחומי ההגנה על הסביבה, השתתפות בתוכניות טלוויזיה והצגת המידע בכנסים ובימי עיון, במטרה לעורר את מודעות הציבור לעיכוב בנייה באתרים בהם צפויה פגיעה קשה בבתי-גידולם של מיני פרפרים בסכנת הכחדה. בשנת 2009, על פי בקשת אגודת חובבי הפרפרים בישראל, הוכרז כתמית הדרדר, ביחד עם עוד 13 פרפרים, כפרפר מוגן בישראל על ידי השר להגנת הסביבה גדעון עזרא[4].

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא כתמית הדרדר בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Melitaea arduinna, www.lepidoptera.eu
  2. ^ 1 2 בן יהודה, עוז (2014-06-08). "נימפית הקוציץ". מן השדה. נבדק ב-2017-09-02.
  3. ^ צפריר רינת, מי ישמור על נימפית הקוציץ וכחליל הגליל, באתר הארץ, 14 באוקטובר 2012
  4. ^ לראשונה: פרפרים הוכרזו כערכי טבע מוגנים, באתר nrg‏, 7 באפריל 2009