זיכרון לקריאה בלבד – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מאין תקציר עריכה
נדרש להרחיב הערך לשימושים ב-ROM בתעשיית האלקטרוניקה בכלל ולא רק במחשב אישי
שורה 1: שורה 1:
'''זיכרון לקריאה בלבד''' (מ[[אנגלית]]: '''Read-only Memory''', ב[[ראשי תיבות]]: '''ROM''') הוא [[אמצעי לאחסון נתונים]], דמוי [[זיכרון מחשב]], המכיל נתונים הנכתבים בו פעם אחת, ונקראים ממנו פעמים רבות. שבבים אלה אינם ניתנים לכתיבה חוזרת (בצורה פשוטה), ומכאן השם קריאה-בלבד. בניגוד ל-[[RAM]], תוכן ה-ROM נשמר גם לאחר כיבוי ה[[מחשב]]. הגישה ל-ROM פשוטה יותר ומהירה בהרבה מאשר גישה לאמצעי אחסון מגנטיים ואופטיים כגון [[דיסק קשיח]] או [[תקליטור]].
'''זיכרון לקריאה בלבד''' (מ[[אנגלית]]: '''Read-only Memory''', ב[[ראשי תיבות]]: '''ROM''') הוא [[אמצעי לאחסון נתונים]], דמוי [[זיכרון מחשב]], המכיל נתונים הנכתבים בו פעם אחת, ונקראים ממנו פעמים רבות. שבבים אלה אינם ניתנים לכתיבה חוזרת (בצורה פשוטה), ומכאן השם ''קריאה-בלבד''. בניגוד ל-[[RAM]], תוכן ה-ROM נשמר גם לאחר ניתוק מקור מתח. הגישה ל-ROM פשוטה יותר ומהירה בהרבה מאשר גישה לאמצעי אחסון מגנטיים ואופטיים כגון [[דיסק קשיח]] או [[תקליטור]].


בעבר שימש ה-ROM לאיכסון [[מערכת הפעלה|מערכת ההפעלה]] כולה ב[[מחשב אישי|מחשבים אישיים]]. בהמשך נותרו ל-ROM שני תפקידים עיקריים:
בעבר שימש ה-ROM לאיכסון [[מערכת הפעלה|מערכת ההפעלה]] כולה ב[[מחשב אישי|מחשבים אישיים]]. בהמשך נותרו ל-ROM מספר תפקידים עיקריים:
* תוכנת איתחול (''Boot''): [[תוכנה]] שמטרתה לבצע את הפעולות הראשונות בזמן העלאת המחשב, כולל בדיקת תקינות רכיבי המחשב וטעינת מערכת ההפעלה לזיכרון.
* תוכנת איתחול (''Boot''): [[תוכנה]] שמטרתה לבצע את הפעולות הראשונות בזמן העלאת המחשב, כולל בדיקת תקינות רכיבי המחשב וטעינת מערכת ההפעלה לזיכרון.
* [[BIOS]] - אוסף רוטינות אשר תומכות בפעולות הקלט והפלט הבסיסיים של המחשב.
* [[BIOS]] - אוסף רוטינות אשר תומכות בפעולות הקלט והפלט הבסיסיים של המחשב.
* צריבה של תוכנה קבועה על רכיבים המיועדים לביצוע פעולות מוגדרות מראש, כגון ב[[ASIC|מעגל משולב תלוי יישום]].


כיום, יותר ויותר תפקידים שמולאו בעבר על ידי שבבי ROM (כולל תוכנת ה-BIOS) מבוצעים על ידי [[זיכרון הבזק]], שיתרונו על פני ROM הוא בכך שהוא מחיק ולכן ניתן לעדכן את התוכנה המאוכסנת בו לגרסה חדשה יותר.
כיום, יותר ויותר פעולות במחשב שמולאו בעבר על ידי שבבי ROM (כולל תוכנת ה-BIOS) מבוצעים על ידי [[זיכרון הבזק]], שיתרונו בכך שהוא מחיק (לא כמו ROM) ואינו תלוי בחיבור למקור מתח כמו [[זיכרון נדיף]] כך שניתן לעדכן את התוכנה המאוכסנת בו לגרסה חדשה יותר ללא צורך בהחלפתו כפי שיש לעשות כאשר משתמשים ב-ROM.
==ראו גם==
==ראו גם==
שורה 12: שורה 13:
*[[מונחים בחומרה]]
*[[מונחים בחומרה]]


{{קצרמר|מחשבים}}
[[קטגוריה:זיכרון מחשב]]
[[קטגוריה:זיכרון מחשב]]



גרסה מ־01:17, 24 במאי 2011

זיכרון לקריאה בלבדאנגלית: Read-only Memory, בראשי תיבות: ROM) הוא אמצעי לאחסון נתונים, דמוי זיכרון מחשב, המכיל נתונים הנכתבים בו פעם אחת, ונקראים ממנו פעמים רבות. שבבים אלה אינם ניתנים לכתיבה חוזרת (בצורה פשוטה), ומכאן השם קריאה-בלבד. בניגוד ל-RAM, תוכן ה-ROM נשמר גם לאחר ניתוק מקור מתח. הגישה ל-ROM פשוטה יותר ומהירה בהרבה מאשר גישה לאמצעי אחסון מגנטיים ואופטיים כגון דיסק קשיח או תקליטור.

בעבר שימש ה-ROM לאיכסון מערכת ההפעלה כולה במחשבים אישיים. בהמשך נותרו ל-ROM מספר תפקידים עיקריים:

  • תוכנת איתחול (Boot): תוכנה שמטרתה לבצע את הפעולות הראשונות בזמן העלאת המחשב, כולל בדיקת תקינות רכיבי המחשב וטעינת מערכת ההפעלה לזיכרון.
  • BIOS - אוסף רוטינות אשר תומכות בפעולות הקלט והפלט הבסיסיים של המחשב.
  • צריבה של תוכנה קבועה על רכיבים המיועדים לביצוע פעולות מוגדרות מראש, כגון במעגל משולב תלוי יישום.

כיום, יותר ויותר פעולות במחשב שמולאו בעבר על ידי שבבי ROM (כולל תוכנת ה-BIOS) מבוצעים על ידי זיכרון הבזק, שיתרונו בכך שהוא מחיק (לא כמו ROM) ואינו תלוי בחיבור למקור מתח כמו זיכרון נדיף כך שניתן לעדכן את התוכנה המאוכסנת בו לגרסה חדשה יותר ללא צורך בהחלפתו כפי שיש לעשות כאשר משתמשים ב-ROM.

ראו גם

ערך זה הוא קצרמר בנושא מחשבים. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.