מערכת כוכבי לכת – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מאין תקציר עריכה
לא מכיר דבר כזה
שורה 2: שורה 2:
'''מערכת כוכבי לכת''' או '''מערכת פלנטרית''' (ב[[אנגלית]]: '''Planetary System'''{{כ}}) היא מערכת בה [[גרם שמיים|גרמי שמיים]] שונים כמו [[כוכב לכת|כוכבי לכת]], [[כוכב לכת ננסי|כוכבי לכת ננסים]], [[אסטרואיד]]ים, [[מטאורואיד]]ים, [[שביט]]ים ואבק קוסמי נמצאים במסלול סביב [[כוכב]] בודד.
'''מערכת כוכבי לכת''' או '''מערכת פלנטרית''' (ב[[אנגלית]]: '''Planetary System'''{{כ}}) היא מערכת בה [[גרם שמיים|גרמי שמיים]] שונים כמו [[כוכב לכת|כוכבי לכת]], [[כוכב לכת ננסי|כוכבי לכת ננסים]], [[אסטרואיד]]ים, [[מטאורואיד]]ים, [[שביט]]ים ואבק קוסמי נמצאים במסלול סביב [[כוכב]] בודד.


מערכת כוכבי הלכת שלנו, המכונה [[מערכת השמש]], מורכבת מ[[השמש]] ומשמונה כוכבי לכת, בהם [[כדור הארץ]] ומספר רב של גופים קטנים יותר (כדוגמת [[פלוטו]]).
מערכת כוכבי הלכת שלנו, המכונה [[מערכת השמש]], מורכבת מ[[השמש]], שמונה כוכבי לכת, בהם [[כדור הארץ]], כמה כוכבי לכת ננסיים, [[אסטרואיד]]ים, [[שביט]]ים ומספר רב של גופים קטנים יותר.


בתחילת המאה ה-21, חקר מערכות כוכבי לכת נמצא בחיתוליו היות ששיטות לאיתור כוכבי לכת וגופים גדולים אחרים הנמצאים במסלול סביב כוכבים החלו את התפתות רק בסוף שנות ה-80 של המאה ה-20. עם זאת, [[אסטרונום|אסטרונומים]] משערים כי כוכבי לכת נלכדים בכוח הכבידה של הכוכבים המסיביים ומקיימים יחסי גומלין ביניהם. כך למשל, יחסי הגומלין במערכת השמש עובד באופן הבא: [[רוח השמש]] דוחפת החוצה את כוכבי הלכת ואילו כוח הכבידה של השמש מושך פנימה את כוכבי הלכת בצרוף [[כוח צנטריפוגלי|כוחות צנטריפוגליים]], המאסת והמסלול של כוכבי הלכת השונים וכך נוצר מסלול מאוזן סביב לכוכב.
בתחילת המאה ה-21, חקר מערכות כוכבי לכת נמצא בחיתוליו היות ששיטות לאיתור כוכבי לכת וגופים גדולים אחרים הנמצאים במסלול סביב כוכבים החלו להתפתח רק בסוף [[שנות ה-80 של המאה ה-20]]. עם זאת, [[אסטרונום|אסטרונומים]] משערים כי כוכבי לכת נלכדים בכוח הכבידה של הכוכבים המסיביים ומקיימים יחסי גומלין ביניהם. כך למשל, יחסי הגומלין במערכת השמש עובד באופן הבא: [[רוח השמש]] דוחפת החוצה את כוכבי הלכת ואילו כוח הכבידה של השמש מושך פנימה את כוכבי הלכת בצרוף [[כוח צנטריפוגלי|כוחות צנטריפוגליים]], וכך נוצר מסלול מאוזן סביב לכוכב.

מערכת כוכבי לכת סביב [[פולסר]] זו תופעה לא מובנת מאחר שפולסר נוצר בפיצוץ אלים של [[סופרנובה]] וכוכבי הלכת לא עומדים בעוצמה ומתאדים. חוקרים סבורים כי אותם גופים שחגים במסלול סביב פולסרים נוצרו מאבק הכוכבים שנוצר לאחר [[סופרנובה]] ויצרו גופים חדשים שנלכדו בכוח הכבידה של הפולסרים החדשים.


==ראו גם==
==ראו גם==

גרסה מ־16:53, 24 ביולי 2015

הדמיית אמן של מערכת כוכבי לכת

מערכת כוכבי לכת או מערכת פלנטריתאנגלית: Planetary System‏) היא מערכת בה גרמי שמיים שונים כמו כוכבי לכת, כוכבי לכת ננסים, אסטרואידים, מטאורואידים, שביטים ואבק קוסמי נמצאים במסלול סביב כוכב בודד.

מערכת כוכבי הלכת שלנו, המכונה מערכת השמש, מורכבת מהשמש, שמונה כוכבי לכת, בהם כדור הארץ, כמה כוכבי לכת ננסיים, אסטרואידים, שביטים ומספר רב של גופים קטנים יותר.

בתחילת המאה ה-21, חקר מערכות כוכבי לכת נמצא בחיתוליו היות ששיטות לאיתור כוכבי לכת וגופים גדולים אחרים הנמצאים במסלול סביב כוכבים החלו להתפתח רק בסוף שנות ה-80 של המאה ה-20. עם זאת, אסטרונומים משערים כי כוכבי לכת נלכדים בכוח הכבידה של הכוכבים המסיביים ומקיימים יחסי גומלין ביניהם. כך למשל, יחסי הגומלין במערכת השמש עובד באופן הבא: רוח השמש דוחפת החוצה את כוכבי הלכת ואילו כוח הכבידה של השמש מושך פנימה את כוכבי הלכת בצרוף כוחות צנטריפוגליים, וכך נוצר מסלול מאוזן סביב לכוכב.

ראו גם

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מערכת כוכבי לכת בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מדעי החלל. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.