קצושיקה הוקוסאי – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
TXiKiBoT (שיחה | תרומות)
MelancholieBot (שיחה | תרומות)
מ בוט מוסיף: yo:Hokusai
שורה 109: שורה 109:
[[vi:Hokusai]]
[[vi:Hokusai]]
[[war:Katsushika Hokusai]]
[[war:Katsushika Hokusai]]
[[yo:Hokusai]]
[[zh:葛饰北斋]]
[[zh:葛饰北斋]]

גרסה מ־23:55, 28 בנובמבר 2009

"הר פוג'י האדום", השני בסדרת הדפסים 36 מבטים על הר פוג'י של הוקוסאי

קָ‏אטסוּ‏שִיקַ‏ה הוֹ‏קוּ‏סָ‏אי (1760 - 10 במאי 1849) היה צייר יפני ואמן אוקיו-אה מתקופת אדו. אחד מנציגיה הבולטים של אמנות אוקיו-אה והמומחה המוביל בציור סיני בתקופתו, הוקוסאי ידוע במערב בזכות סדרת ההדפסים שלו "36 מבטים על הר פוג'י", אשר כוללת את ההדפס המפורסם "הגל הגדול בסמוך לקאנאגאווה".

במהלך חייו החליף הוקוסאי יותר מ-30 שמות, כך שנהוג לחלק את חייו לתקופות בהתאם לשמות תחתיהם התפרסם באותה תקופה. את מרבית יצירותיו הידועות יצר הוקוסאי אחרי גיל 60, ובשנים האחרונות לחייו אמר שרק לקראת גיל מאה תהיה לו הבנה מושלמת של דברים חיים, ואז יוכל להיות צייר אמיתי. סדרות הנופים של הוקוסאי שינו בצורה דרמטית את סגנון אוקיו-אה והשאירו חותם משמעותי על האמנות העולמית.

ילדותו והכשרתו כצייר

הוקוסאי נולד בחודש ה-9 של השנה ה-10 לתקופת הוֹ‏רֵקֶ‏י (אוקטובר-נובמבר 1760‏) בשכונת קָ‏אטסוּ‏שִיקָ‏ה באדו, יפן. בגיל 3 הוא אומץ במשפחתו של נָ‏קָ‏גֶ‏'ימָ‏ה איסה, מכין מראות אשר סיפק מראות לשו‏גו‏ן עצמו. משערים כי נקג'ימה היה אביו של הוקוסאי, וייתכן כי אמו הייתה פילגש, היות שנקג'ימה לא הוריש להוקוסאי דבר. בילדותו קראו להוקוסאי טוקיטארו.

הוקוסאי התחיל לצייר בגיל 6. את האמנות למד ככל הנראה מאביו, אשר מלאכתו כללה גם קישוט מסגרות המראות בציורים. בגיל 12 הוקוסאי נשלח לעבוד בחנות ספרים. באותה תקופה הספרים הודפסו בעזרת גילופי עץ, ולכן היו זולים יחסית וקריאת ספרים הייתה תחביב פופולרי בקרב מעמד הביניים. בגיל 14 הוקוסאי הפך לשולייתו של גלף, והתלמד אצלו עד גיל 18. בגיל 18 הקבל לסטודיו של קָ‏אטסוּ‏קאָ‏וַה שוּ‏נשוֹ‏, צייר אוק‏יו-‏אה וראש אסקולת קאטסוקאוה, אשר התמקדה בציורי פילגשות ושחקני קבוקי.

לאחר שנה של התלמדות שינה הוקוסאי לראשונה את שמו - את האוסף הראשון של ציורי שחקני קבוקי הוא הוציא תחת השם שוּ‏נרוֹ‏, אשר קיבל מהמורה. הוקוסאי עבד בסטודיו של שונרו במשך יותר מ-10 שנים; בזמן זה הוא נישא לאשתו הראשונה, אשר נפטרה בתחילת שנות ה-1790. לאחר מותו של שונרו בשנת 1793, הוקוסאי התחיל לחקור סגנונות אחרים של ציור יפני ואף התעניין בציור מערבי, אותו ראה על עותקים מועטים של ציירים צרפתים והולנדים אשר הגיעו ליפן באותה תקופה. הוא גורש מהסטודיו על ידי תלמידו הראשי של שונשו, כנראה בגלל שהעז ללמוד את הסגנון של בית הספר היריב קָ‏אנוֹ‏. בהדרגה השתנו נושאי תמונותיו של הוקוסאי, אשר התחיל לעסוק בנופים וחיי יום-יום של יפנים ממעמדות שונים. שינוי זה יביא לפריצת דרך בקריירה שלו ובאמנות כולה.

שיא הקריירה

"הגל הגדול בסמוך לקאנאגאווה", תמונתו המפורסמת ביותר של הוקוסאי

מסביבות שנת 1794 הוקוסאי הצטרף לבית-ספר טָ‏א‏וָ‏ארָ‏איַ‏ה ואימץ את השם טאואראיה סוֹ‏רִי. בתקופה זו אייר ספרי שירה וכרטיסי סורימונו. בתקופה זו הוא התחתן שוב, אך גם אשתו השנייה מתה לאחר זמן קצר. להוקוסאי היו שני בנים ושלוש בנות, והצעירה מביניהן הפכה לימים לציירת כמו אביה.

בשנת 1798 הוקוסאי עזב את בית הספר טאואראיה והמשיך לעבוד כצייר עצמאי, תחת השם הוקוסאי טוֹ‏מִיסָ‏ה. בשנת 1800 שינה את שמו לקאטסושיקה הוקוסאי, השם בו הוא מוכר בימינו. בשנה זו הוציא שני אוספים, "המראות המפורסמים של הבירה המזרחית" ו"שמונה מבטים על אדו". הוא התחיל ללמד, ועד סוף חייו הכשיר כ-50 תלמידים.

עמוד מתוך "הוקוסאי מנגה"

בתקופה זו גברה תהילתו, בזכות יצירותיו וכישרון הקידום העצמי שלו. מספרים, כי בשנת 1804 בעת פסטיבל הוא יצר את דיוקנו של כהן בודהיסטי באורך 180 מטר בעזרת מטאטא ודלי דיו. לפי סיפור אחר, פעם הוקוסאי ניצח בתחרות שהתנהלה בחצרו של השוגון. לפי האגדה, הוקוסאי צייר עקומה כחולה על נייר, ולאחר מכן צבע את רגליו בדיו אדום והתרוצץ על הציור כשהוא רודף אחרי תרנגול. לאחר מכן הציג הוקוסאי את היצירה כציור של נהר, עליו צפים עלי אדר אדומים.

בשנת 1811 הוקוסאי שינה את שמו לטָ‏איטוֹ‏. בתקופה זו יצר את "הוקוסאי מנגה", אוסף סקיצות קטנות של נופים, חיות ובני אדם. משנת 1814 ועד 1820 פרסם הוקוסאי 12 כרכים של "הוקוסאי מנגה", והיצירה צברה פופולריות רבה בקרב העם. 3 כרכים נוספים התפרסמו אחרי מותו של הוקוסאי. השם "מאנגה" אומץ מאוחר יותר לכינוי הקומיקס היפני. בתקופה זו כתב הוקוסאי גם ספרי לימוד - זו הייתה שיטה קלה להרויח כסף ולמשוך תלמידים.

התהילה של הוקוסאי הגיעה לשיאה בתקופת אִיאִיטסוּ‏, שם אשר אימץ לעצמו בשנת 1820. בתקופה זו יצר את "36 מבטים על הר פוג'י", יצירה בזכותה התפרסם בכל רחבי יפן ומחוצה לה. בנוסף לסדרות נופים מרחבי יפן, כגון "מבט לא שגרתי על גשרים מפורסמים במחוזות יפן", הוא גם יצר תמונות מפורטות מאוד של צמחים וחיות.

השנים האחרונות לחייו

דיוקן עצמי של הוקוסאי משנת 1839

בשנת 1834 הוקוסאי שינה את שמו ל"גָ‏אקיוֹ‏ רוֹ‏גִ'ין מָ‏אנגִ'י", "זקן המשוגע על אמנות". בתקופה זו כתב הוקוסאי:

מאז גיל שש נהגתי לצייר חיים. בגיל חמישים יצרתי ציורים שהרויחו לי מוניטין מסוים, אך שום דבר שיצרתי עד גיל שבעים לא שווה יריקה. בגיל שבעים ושלוש התחלתי לתפוס את מבנה הציפורים, החיות, החרקים והדגים, ולהבין איך גדלים הצמחים. אם אמשיך לנסות...לקראת גיל תשעים אוכל לחדור למהות שלהם. כשאהיה בן מאה תהיה לי הבנה אלוהית שלהם, ולקראת מאה ושלושים כל קו ונקודה שאשים על הנייר יהיו חיים. הלוואי והשמיים, המעניקים חיים ארוכים, יתנו לי הזדמנות להוכיח שאינני משקר.

בשנת 1839 נשרף הסטודיו של הוקוסאי ומרבית עבודתו. בתקופה זו פרסומו הלך ופחת עם הופעתם של אמנים צעירים יותר, כגון אנדו הירושיגה. ובכל זאת הוא המשיך לצייר עד סוף חייו. הוקוסאי נפטר ב-10 במאי 1849.

השפעתו

"דרקון עשן בורח מהר פוג'י"

במהלך הקריירה הארוכה שלו יצר הוקוסאי אלפי תמונות בנושאים שונים, אך הוא זכה לפרסום והכרה עולמית בזכות סדרות הנופים שלו. ניתן להגיד כי עבודתו של הוקוסאי שינתה את פניו של אוקיו-אה והפכה אותו מסגנון דיוקנאות לסגנון רחב בהרבה, המתמקד בנופים, צמחים וחיות. עבודתו של הוקוסאי השפיעה על רבים מציירי אוקיו-אה שבאו אחריו, כגון אנדו הירושיגה, אשר לפי האגדה החליט להיות צייר כאשר ראה את "36 מבטים על הר פוג'י."

הוקוסאי גם טבע לראשונה את המונח "מאנגה". אמנם זו טעות לייחס לצייר חלק בהיסטוריה של הקומיקס היפני, שכן "הוקוסאי מאנגה" הוא אוסף סקיצות, ולא סיפור תמונות. עוד לפני תקופתו של הוקוסאי היו קיימים באדו אוספי סיפורים מצוירים, אשר היו מכונים קִי‏בוּ‏יוֹ‏שִי.

קישורים חיצוניים

מוזיאון האמנות של בוסטון - מכיל כ-760 תמונות של הוקוסאי (אנגלית)