סנפרו

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סנפרו
לידה המאה ה-27 לפנה"ס
השושלת השלישית
פטירה 2589 לפנה"ס
השושלת הרביעית
מדינה מצריםמצרים השושלת הרביעית
מקום קבורה הפירמידה האדומה?
דת מיתולוגיה מצרית
בן או בת זוג הטפרס הראשונה עריכת הנתון בוויקינתונים
השושלת הרביעית של הממלכה הקדומה במצרים
תואר פרעה מצרים העתיקה
אב חוני (פרעה)?
אם Meresankh I עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים פרעה ח'ופו
פרעה מצרים העתיקה
2613 לפנה"ס2589 לפנה"ס
אירועים בתקופתו ייסוד השושלת הרביעית
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

סנפרו (סנֶפֵּר-אוּ; במצרית עתיקה: 'הוא [[[הורוס]], אדון מאע'ת] השלים אותי', ביוונית (קוינה): Σῶρις סורִיס) היה פרעה מצרים העתיקה במהלך המאה ה-26 לפנה"ס, מייסדה של השושלת הרביעית ומבין בוני הפירמידה הגדולות הראשונים. תקופת שלטונו נחשבת לתחילתו של תור זהב בהיסטוריה של מצרים העתיקה.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

סנפרו, לפי רוב ההערכות הארכאולוגיות, היה בנו של חוני, הפרעון האחרון של השושלת השלישית של מצרים העתיקה. סנפרו הגיע לכס המלוכה בערך בשנת 2613 לפני הספירה והיה פרעה הראשון של השושלת הרביעית במצרים העתיקה. הוא שלט במשך כשלושים שנה ושלח משלחות צבאיות למדבר לוב ולנוביה במטרה להשיג חומרי בניין ואסירים לשמש לעבודות כפייה למען פיתוח פרויקטים ותשתיות בנייה שלו.

לאורך תקופת שלטונו, כמו קודמיו וכמו יורשיו, הייתה מצרים בתקופה ממושכת של שלום עם שכניה. מצב זה אפשר תעסוקה יציבה וכן פיתוח נרחב בנושאי הכמורה, האומנות, הממשל והאדריכלות. סנפרו מתואר כשליט חכם ונינוח. מבין המסעות הצבאיות שכן התרחשו בתקופתו נודע כי סנפרו יצא בפלישה לחצי האי סיני אשר דרכה החל בסחר עם הפיניקים. על יחסי החוץ של מצרים בתקופתו נכתב באבן פלרמו.

סנפרו חיזק את בניית הספינות המצריות למען ביצוע שייט בים התיכון וים סוף לשיפור מסחר ולחיזוק השפעתה של הממלכה המצרית. בנייתו האדריכלית הוסיפה לעצור כל הצפה אשר התרחשה פעם במספר שנים בעבר נהר הנילוס. לאחר מותו של סנפרו ירש אותו בנו, ח'ופו, שהמשיך במדיניות של פיתוח אדריכלי. תקופת שלטונו של סנפרו נחשבת לתחילת תור הזהב של תקופת השושלת הרביעית במצרים העתיקה.

פירמידות[עריכת קוד מקור | עריכה]

במסגרת הפיתוח האדריכלי הביא סנפרו לפיתוח יוצא דופן בבניין הפירמידות במצרים. הוא היה הראשון לפתח את הפירמידות מעבר לצורת המדרגות (דוגמת הפירמידה של ג'וסר) לכדי פירמידות בעלות פאות חלקות. פירמידות המדרגות היו בעלות צורה מרובעת ובראשן היו שטוחות. לפני שהגיע להקמת פירמידות בעלות פאות חלקות, ומשטחים ישרים, סנפרו התנסה ללא הצלחה בבניית פירמידה שחציה התחתון היה בעל נטייה זוויתית שונה מחצייה העליון[1].

תחילה בנה את הפירמידה הנטויה אך לאחר שנטש אותה בנה בדחשור את הפירמידה האדומה, אשר שימשה כשיא יצירתו ובסופו של דבר כמקום קבורתו. מאוחר יותר הוסיף סנפרו לבנות את פירמידת מיידום. בנו של סנפרו, ח'ופו, נודע לימים כבונה הפירמידה הגדולה של גיזה בהמשך לעבודות הבנייה של אביו.

מקורות לחייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

המקורות ההיסטוריים מתקופתו של סנפרו הם מועטים ויתרה מזאת חלקם גם כוללים רישומים שסותרים אחד את השני. המקור הנסמך ביותר מתקופתו של סנפרו היא אבן פלרמו. תקופת שלטונו והשנים בהן הוא שלט ידועים לפי רישומי האבן אך הנסיבות שהביאו לעלייתו של סנפרו לשלטון נותרו בספק. הערכה אחת טוענת כי היה למעשה בנו של הפרעה חוני מהשושלת השלישית. הערכה נוספת טוענת כי היה יועץ ב השפעה בחצר המלוכה של חוני והוכתר לפרעה לאחר מותו מכיוון שנישא לבתו.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סנפרו בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

קטגוריה:אישים שחיו באלף ה-3 לפנה"ס קטגוריה:פרעוני מצרים קטגוריה:מצרים העתיקה קטגוריה:מצרים: היסטוריה