צפרדע שור אפריקנית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןצפרדע שור אפריקנית
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: דו-חיים
סדרה: חסרי זנב
משפחה: פיקסיספלידיים
סוג: צפרדע שור
מין: צפרדע שור אפריקנית
שם מדעי
Pyxicephalus adspersus
טשודי, 1838
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

צפרדע שור אפריקנית (שם מדעי: Pyxicephalus adspersus) היא מין הצפרדע השנייה בגודלה בעולם לאחר צפרדע גוליית.

צפרדע שור אפריקנית גדולה מגיעה לאורך 23 סנטימטר ולמשקל 1.4 קילוגרם ואף ל-2 ק"ג אצל הזכרים. לעומת רוב חסרי הזנב, הנקבות קטנות יותר מהזכרים ומשקלן רק מחצית מהם. כולם בעלי פה גדול ויש בו שיניים חדות ומעוקלות.

הצפרדע חיה באגמים, ביצות ואדמות סוואנה לחות באנגולה, בוצוואנה, קניה, מלאווי, מוזמביק, נמיביה, דרום אפריקה, סווזילנד, טנזניה, זמביה, זימבבואה וככל הנראה גם ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו.

אלו הם טורפים מרשימים שיאכלו כל חיה קטנה מהם ואינם ניזונים כלל מצמחים. טרפם בטבע הוא חרקים, עקרבים ועכבישים, עכברים, זוחלים שונים, ציפורים ודו-חיים אחרים והם אינם בוחלים בקניבליות, אפילו של צאצאיהם. פרט אחד בגן הזואולוגי של דרום אפריקה אכל 17 צאצאי קוברה בבת אחת.

צפרדעים אלה אגרסיביות ואחד משלושה סוגי הצפרדעים היכולים לגרום נשיכות חזקות וחמורות למטפליהם (יחד עם צפרדע הפקמן וצפרדעי Lepidobatrachus).

הם חיים בבדידות, למעט בעונת הרבייה, אז מתאספים עדרי צפרדעים זכרים ונקבות לבריכות המים והזכרים מקרקרים בחוזקה כדי למשוך נקבות. הם נלחמים ביריביהם באלימות וקופצים ופוערים לסתות זה מול זה עד שאחד נסוג. הנקבות המזדווגות מטילות 3,000–4,000 ביצים בקרקעית הבריכה, הבוקעים לראשנים גדולים הניזונים מצמחים, דגים וראשנים אחרים, והזכר נשאר לשמור עליהם מטורפים. בהמשך השנה הבריכה בה נמצאים הראשנים עלולה להתייבש, מה שיהרוג את כולם ולכן הזכר חופר תעלה לעבר בריכה סמוכה וגדולה יותר. למרות אחריותו של הזכר ודאגתו להם עד לבגרותם, בעת רעב הוא עשוי לאכול כמה מהם.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא צפרדע שור אפריקנית בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ צפרדע שור אפריקנית באתר הרשימה האדומה של IUCN