בונה ספורצה
| בונה ספורצה | |
|---|---|
| מלכת פולין, דוכסית בארי | |
| תקופת שלטון | 18 באפריל 1518 - 1 באפריל 1548 |
| בן זוג | זיגמונד הראשון, מלך פולין |
| צאצאים | איזבלה יאגיילו זיגמונט השני אוגוסט סופיה יאגיילו אנה יאגיילונקה קתרינה יאגיילו |
| שושלת | בית ספורצה |
| אב | ג'אן גלאצו ספורצה, דוכס מילאנו |
| אם | איזבלה, נסיכת נאפולי |
| תאריך לידה | 2 בפברואר 1494 ויג'באנו, איטליה |
| תאריך פטירה | 19 בנובמבר 1557 בארי, איטליה |
| מקום קבורה | בזיליקת סן ניקולה, בארי, איטליה |
בונה ספורצה (2 בפברואר 1494 - 19 בנובמבר 1557), הייתה בת למשפחת ספורצה, משפחת אצולה ממילנו, שבשנת 1518 הפכה לאשתו השנייה של המלך הפולני זיגיסמונד הראשון.
בונה נולדה בעיר ויג'באנו שבצפון איטליה לדוכס מילאנו השישי, ג'אן גלאצו ספורצה ואשתו איזבלה[1], בתו של אלפונזו השני, מלך נפולי. היא הייתה גם אחייניתה של ביאנקה מריה ספורצה, אשתו השלישית של מקסימיליאן הראשון, קיסר האימפריה הרומית הקדושה, ובכך קשורה הדוקות לקיסרות הרומית הקדושה. כשאמה מתה בשנת 1524 ירשה בונה את התארים "דוכסית בארי" ו"נסיכת רוסאנו", וכן הפכה למחזיקת הטענה לכתר של ממלכת ירושלים.
בונה הייתה פטרונית של אמני רנסאנס רבים, ובזכות האמנים האיטלקיים שנסעו עמה לפולין עם נישואיה החל הרנסאנס הפולני. היא גם נחשבת לאם המטבח הפולני המודרני, משום שהיא הביאה עמה ירקות איטלקיים בפעם הראשונה לשולחנות האוכל בפולין.
לאחר מותו של בעלה היא חברה לרבים בפולין הקתולית שהתנגדו לנישואי בנה, המלך זיגיסמונד השני, לבת האצולה הליטאית ברברה רדזיוויל, שהייתה קלוויניסטית. בונה נחשדה בהרעלת ברברה, משום שזו האחרונה נפטרה זמן קצר לאחר הכתרתה כמלכת פולין.
בונה עצמה נרצחה על ידי מזכירה הפרטי, ג'אן לורנצו פפקונדה, שככל הנראה פעל על פי הוראותיו של פיליפ השני, מלך ספרד, שרצה להתחמק מתשלום חובות עצומים למלכה הפולנית.
ילדים [עריכה]
לבונה ספורצה וזיגיסמונד הראשון נולדו חמישה ילדים שהגיעו לבגרות:
- איזבלה (1519-1558) - נישאה למלך הונגריה, יאנוש ז'פולאי.
- זיגיסמונד השני (1520-1572) - ירש את אביו כמלך פולין.
- סופיה (1522-1575) - נישאה להיינריך החמישי, דוכס בראונשווייג-לינברג.
- אנה (1523-1596) - נבחרה כמלכת פולין וכדוכסית הגדולה של ליטא לאחר מותו של אחיה הגדול, זיגיסמונד. נישאה לסטפאן באטורי, נסיך טרנסילבניה.
- קתרין (1526-1583) נישאה ליוהאן, דוכס פינלנד, שהפך ליוהאן השלישי, מלך שבדיה.
קישורים חיצוניים [עריכה]
הערות שוליים [עריכה]
- ^ יש המאמינים כי המונה ליזה היא בעצם איזבלה מנפולי, אמה של בונה ספורצה.
| הקודמת: ברברה ז'פולאיה |
מלכת פולין 18 באפריל 1518 - 1 באפריל 1548 |
הבאה: אליזבת, ארכידוכסית אוסטריה |