טוכטמיש

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
טוכטמיש
לידה 1342 עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 1406 (בגיל 64 בערך)
Chimgi-Tura, רוסיה עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג Togaybek עריכת הנתון בוויקינתונים
שושלת Chingissid
אב Tui Khoja עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים Salladin Jalal al-Din Sultan ibn Tokhtamysh
Kadirberdi
Tjekre Khan
Sayid Ahmad II
Kibak Khan
Yeremferden
Kerimberdi
Canike עריכת הנתון בוויקינתונים
חאן Blue Horde
1378–1395
(כ־17 שנים)
Timur-Malik
חאן אורדת הזהב
1380–1395
(כ־15 שנים)
Arabsharkh khan
Temür Qutlugh
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

טוכטמישמונגולית: Тохтамыш, נפטר ב-1406) היה החאן האחרון של אורדת הזהב המאוחדת.

אורדת הזהב[עריכת קוד מקור | עריכה]

טוכטמיש היה ממוצא מונגולי, מצאצאי ג'ינגיס חאן. בשנת 1377 הוא החל בניסיונות להשתלט על אורדת הזהב, וזאת בתמיכה צבאית של טימור לנג. במהלך שנת 1378 הוא כבש את החלקים המזרחיים והחל להתקדם לכיוון מערב האורדה, אזור שהיה בשליטת ממאי. בשנת 1380, לאחר ניצחון על ממאי, הוא השלים את המלאכה והתמנה לחאן אורדת הזהב. הוא שלח הודעה לנסיכים רוסים על הדחת ממאי וקיבל מהם שגרירים. אף על פי שדמיטרי דונסקוי עמד בראש הכוח הרוסי שניצח את אורדת הזהב בקרב קוליקובו, טוכטמיש אשרר את המשך כהונתו כנסיך.

בהמשך הוא החליט שחוזק יתר של נסיכות מוסקבה מסכן את שלטונו והחל בפשיטה גדולה לנסיכות. דמיטרי מסוזדל הפר את הבטחותיו לדמיטרי דונסקוי ושלח למחנהו של טוכטמיש כוח צבאי ושניים מבניו. גם נסיך ריאזן עזר לכוחות האורדה. לנוכח המצב, דמיטרי דונסקוי ונסיכים אחרים עזבו את מוסקבה במטרה לאסוף כוח צבאי גדול. במהלך אוגוסט 1382 מוסקבה נכבשה, נהרסה ותושבים רבים נלקחו בשבי. טוכטמיש כבש גם ערים נוספות וחזר לבירתו. בהמשך התרחשו פשיטות נוספות לשטחי נסיכות מוסקבה אך אלו היו מוגבלות בהיקפן בגלל מאבקיו של טוכטמיש עם טימור לנג.

המאבק נגד טימור לנג[עריכת קוד מקור | עריכה]

טוכטמיש ראה את עצמו כיורשו של ג'ינגיס חאן וחלם על אימפריה גדולה. בשנת 1385 בראש צבא שכלל 50,000 איש הוא פלש לפרס. הוא כבש את תבריז ובדרך חזרה לקח איתו כ-200,000 עבדים מאזור הקווקז. לאחר שחזר לביתו, נודע לו שטימור לנג צירף את פרס ואזרבייג'ן לאימפריה שלו. טוכטמיש שב על עקבותיו במטרה להילחם נגד בעל בריתו לשעבר.

מאבקים צבאיים נגד טימור לנג נמשכו כעשור. בסופו של דבר כוחות אורדת הזהב נחלו תבוסה מוחצת באזור נהר טרק בקווקז, בירתם נכבשה וטוכטמיש נמלט לאזור אוקראינה של היום. הוא הגיע לחצרו של ויטאוטס, הנסיך הגדול של ליטא. ביחד הם ניסו פעם נוספת להילחם נגד הכוחות של טימור לנג. בקרב על נהר וורסקלה הם נחלו תבוסה. תבוסה זו הייתה אחת הסיבות להתקרבות בין פולין לבין ליטא בהמשך, במהלך תחילת המאה ה-15.

טוכטמיש נמלט לסיביר ונרצח בפקודת טימור לנג בשנת 1406.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא טוכטמיש בוויקישיתוף