יעקב שסקין

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יעקב שסקין
פרופסור ד"ר יעקב שסקין
פרופסור ד"ר יעקב שסקין
לידה 1914
וילנה, האימפריה הרוסית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 17 באפריל 1999 (בגיל 85 בערך)
ירושלים, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה הר המנוחות עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים אוניברסיטת וילנה עריכת הנתון בוויקינתונים
מוסדות
פרסים והוקרה יקיר ירושלים (1997) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יעקב שסקין (1914, וילנה17 באפריל 1999, ירושלים) היה רופא ישראלי, יקיר העיר ירושלים, ממפתחי התרופה תלידומיד לצרעת.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

שסקין נולד בוילנה, שבליטא, והיה פעיל ציוני, שימש כיו"ר הסתדרות הסטודנטים הציוניים בווילנה[1]. את לימודי הרפואה החל בווילנה וסיים בסמוך למלחמת העולם השנייה. את ההתמחות עשה לאחר המלחמה בוורשה, בשנת 1947 היגר לוונצואלה שם התמחה בדרמטולוגיה טרופית[2] וטיפל בחולי צרעת. בשנת 1956 עלה לישראל, התיישב בירושלים ועבד כרופא עור וכיהן כפרופסור חבר בבית החולים האוניברסיטאי הדסה.

גילוי השימוש בתלידומיד[עריכת קוד מקור | עריכה]

במסגרת עבודתו עבד שסקין בבית החולים למצורעים על שם הנסן בירושלים שם ערך ניסויים בתכשירים רבים לשימוש כתרופה לצרעת[3]. בנובמבר 1964 נתן שסקין תלידומיד לחולה צרעת בבית הנסן, במסגרת ניסיונות להקל על מצוקתו של החולה. שסקין זיהה הטבה במצב הצרעת ופרסם את הממצא. בעקבות הצלחתו, ערך שסקין בסוף השנה ניסוי לשימוש בתרופה תלידומיד על אחד עשר חולי בית החולים שחלו במחלה על שם הנסן (צרעת). בעקבות זאת, אורגן ניסוי עיוור בשימוש בתלידומיד לריפוי צרעת, במימון חברת התרופות שייצרה את התלידומיד ובשיתוף האוניברסיטה העברית, אוניברסיטת קורנל ואוניברסיטת ורגס בקראקס. תוצאות הניסוי הראו השפעה חיובית על 91% מהחולים במחלת הנסן שטופלו בתלידומיד. בעקבותיו ערך ארגון הבריאות העולמי עוד חמישה ניסויים שאיששו את ההשפעה החיובית של התלידומיד. חברת התרופות תרו מחיפה קיבלה היתר מחב' התרופות שטולברג ממערב גרמניה "כמי גרוננטל" (Chemie Grünenthal) בעלת הפטנט ליצר את התלידומיד בישראל.

לגילוי הייתה חשיבות בקנה מידה עולמי והשימוש בתלידומיד למחלת הנסן נמשך עד היום במדינות עולם שלישי.

החידוש בהשפעתו של התלידומיד על הצרעת היה בעקבות הפסקת יצור עולמי של התרופה בשנת 1961 לאחר גילוי שנטילתה בהריון גורמת ללידות של תינוקות בעלי מומים קשים. התלידומיד פותחה על ידי חב' גרוננטל הגרמנית במסגרת מחקר לפיתוח שיטות זולות ליצור אנטיביוטיקה מפפטידים.

שלט רחוב על שם ד"ר יעקב שסקין בירושלים

בשנת 1997 קיבל אות יקיר העיר ירושלים. על שמו נקרא הרחוב הסמוך לבית הנסן בעיר.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]