מולאדה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: פירוט יתר של העלילה.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לשכתב ערך זה. הסיבה היא: פירוט יתר של העלילה.
אתם מוזמנים לסייע ולתקן את הבעיות, אך אנא אל תורידו את ההודעה כל עוד לא תוקן הדף. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ויקיזציה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
יש לערוך ערך זה. הסיבה היא: ויקיזציה.
אתם מוזמנים לסייע ולערוך את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעריכת הערך, ניתן להסיר את התבנית. ייתכן שתמצאו פירוט בדף השיחה.
Moolaadé מולאדי
Moolaadé
בימוי עוסמן סמבן
הופק בידי עוסמן סמבן, תיירי לנובל
תסריט עוסמן סמבן
עריכה עבדלטיף ראיס
שחקנים ראשיים פטומטה קוליבאלי (אנ')
מוזיקה בוננסה נאיגה
צילום דמיניק ג'נטיל
מדינה סנגל, צרפת, בורקינה פסו, קמרון, מרוקו, תוניס
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה 11 במאי 2006 עריכת הנתון בוויקינתונים
משך הקרנה 120 דקות
שפת הסרט צרפתית, במברה
סוגה סרט דרמה עריכת הנתון בוויקינתונים
הכנסות US$434,600
הכנסות באתר מוג'ו moolaade
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מולאדה (בבמברית: Moolaadé באנגלית: Magical protection) הוא סרט דרמה משנת 2004, שנכתב ובוים על ידי הבמאי הסנגלי עוסמן סמבן.[1] הסרט עוסק בביקורת נגד השחתת איבר המין הנשי באפריקה כמנהג שבמהלכו מבוצע חיתוך או כריתה של חלק מאיבר המין הנשי, מנהג זה נפוץ במדינות אפריקאיות ומוסלמיות.

תקציר העלילה[עריכת קוד מקור | עריכה]

העלילה מתרחשת בכפר מקומי בבורקינה פאסו. הכפר מייצג את כפריה המסורתיים של אפריקה ונופיה הבתוליים והירוקים, אשר נותרו חסינים מהשפעות חיצוניות של העולם המודרני.

קולה, הדמות הראשית בסרט, היא אשתו השנייה של סירה באליטי אשר נשוי לשלוש נשים. מבין שלוש הנשים קולה בולטת כאישה חכמה ומצחיקה וכן כאישה האהובה ביותר על בעלה. בתה, אמסאטו, מתארסת למרות שלא עברה השחתת איבר המין הנשי, מאחר שקולה, אמה, מתנגדת למנהג זה. התנגדותה של קולה למול את בתה הקטנה מובילה את זקני הכפר לשנוא את בתה. כתוצאה מכך, הלחץ החברתי על בתה אמסאטו הולך ומתגבר ובתגובה היא מבקשת שימולו אותה על מנת להרגיע את הרוחות. קולה מסרבת לעשות זאת בתוקף ואף מוכנה להקריב את חייה כדי להגן לא רק על בתה אלא על שאר הילדות והנערות בכפר. קולה מסמנת לאורך שער הכניסה לבית משפחתה את הסמל הצבעוני אשר נקרא Moolaadé, ופירושו "הגנה קסומה". הסמל Moolaadé מונע ממוהלות הכפר המבוגרות מלהיכנס אל תחום בית המשפחה.

בתחילת הסרט, אשתו הראשונה של בעלה יוצאת לכאורה נגד האקט המחאתי שלה. עם זאת, לאורך העלילה שאר הנשים משתכנעות בהדרגה מטיעונה של קולה ואף מתחילות לתמוך במאבקה בהדרגה עד שלבסוף הן עצמן מתנגדות להשחתת איבר המין הנשי

קולה מתמודדת עם בתה שמפצירה בה שתתיר לה לעבור מילה, ומסבירה לה כי היא מסרבת לתת לה ולשאר בנות הכפר הצעירות לעבור את המסלול שעברה בחייה. לדבריה, הסיבה ראשונה והעיקרית לכך היא שהשחתת איבר המין הנשי עלולה להוביל לתוצאה רפואית קשה וקטלנית. לקולה היו שני הריונות לא מוצלחים אשר הסתבכו בעבר וגרמו לה סבל פיזי ונפשי לאורך שנים. אחד מהזכרונות אשר מציפים את קולה במשך שנים הוא הרגע שבו היא קיימה לראשונה יחסי מין עם בעלה והרגישה כאבים עזים. גם בסיום האקט, בעלה נרדם והיא נותרה עם הכאבים כל הלילה והגיעה למסקנה כי במקרה שלה יחסי המין מביאים כאב בלתי נסבל על פני הנאה.

בסרט קולה מייצגת את התעוררותן של נשות אפריקה אשר יוצאות למאבק בפטריארכליות. ארוסה של בתה, איברהימה, הוא צעיר משכיל ואמיד אשר שב מצרפת בה התגורר במשך שנים אל כפר הולדתו. איברהימה מייצג למעשה את הדור הצעיר והמשכיל באפריקה אשר מתייחס להשחתת איבר המין הנשי כמעשה ברברי. תפיסה זו מתחזקת אצל איברהימה כאשר הוא עד להלוויה של שתי ילדות קטנות אשר מתו כתוצאה ממילת הנשים אשר עברו בעל כורחן. על אף האירוע הקשה, איש מאנשי הכפר אינו מטיל ספק או מתנגד למנהג המילה הנשי. איברהימה הופך המום ומודאג במהלך הסרט מהמצב העגום בכפר הולדתו. בינתיים, אביו של איברהימה מורה לו לבטל את האירוסין עם בתה של קולה, אמסאטו, ובמקום זאת להינשא לבת דודו בת ה-11 אשר כבר עברה מילה על פי המסורת, ועל כן מורשית להינשא. איברהימה מסרב לעשות זאת, בטענה שהשחתת איבר המין הנשי היא התעללות בילדים. בנוסף לכך, הוא מכיר באמאסאטו כארוסתו אף על פי שהיא נחשבת ל"טמאה" לפי המסורת המקומית מאחר שלא עברה את טקס השחתת איבר המין הנשי.

הסרט מראה כיצד התחביב העיקרי של נשות הכפר, מעבר לישיבה תחת העץ, הוא להאזין לרדיו ולהתעדכן בהתרחשויות מסביב לעולם. זקני הכפר מייחסים לבילוי זה את האחריות לאירועים האחרונים אשר התרחשו בכפר ובפרט למקרה של איברהימה אשר מסרב להינשא לבת דודו וחלופין מגן על בתה של קולה, אמבסאדו. כמו כן, זקני הכפר טוענים כי סירה באטילי איבד את השליטה על אשתו, קולה, והם פוקדים עליו לנהוג זה ביד קשה על מנת להשיב את כבודו בעיני אנשי הכפר ולהראות לכולם כי הוא עדיין בשליטה.

הסרט מראה כי מנקודת המבט הגברית, הרדיו מהווה השפעה רעה על נשות הכפר מאחר שהוא חושף אותן לעקרונות וזכויות מהעולם המערבי כמו שוויון וזכויות נשים. בעיקר לאור העובדה שרוב הנשים בכפר הפכו למתנגדות להשחתת איבר המין הנשי עקב האקט המחאתי אותה הוביל קולה. כתוצאה מכך, זקני הכפר מחליטים להחרים את כל מכשירי הרדיו בכפר ואף שורפים אותם לעיני כולם. למרות זאת, חלק מנשות הכפר מצליחות ברגעים האחרונים להסתיר חלק מהם בזמן החיפושים שנערכים ברחבי הכפר על ידי זקני הכפר. בעקבות זאת, נשות הכפר מחליטות להתאחד תחת הנהגתה של קולה ומפגינות ברחבי הכפר בקריאה לעצור את מילת הנשים ולשים קץ למנהג זה.

ביקורת[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסרט זכה לביקורות חיוביות וגרף שבחים רבים. האתר Metacritic דירג את הסרט במקום ה-91 בהתבסס על 26 ביקורות בהן 24 חיוביות ו-2 מעורבות. באתר Rotten Tomatoes הסרט קיבל 99% ביקורות חיוביות מתוך 72 אשר נכתבו עליו. כמו כן הסרט קיבל ציון של 8.5 מתוך 10. המבקר רוג'ר איברט מהשיקגו סן טיימס העניק לסרט את התואר הסרט הטוב ביותר בפסטיבל קאן לשנת 2004 והגדירו כ"סיפור מעורר השראה וסרט אשר מכיל הומור, קסם ויופי חזותי עם מסר ברור וחזק".[2] דנה סטיבנס מהניו יורק טיימס כתבה כי "לדלג על הסרט מולאדי משמע לפספס יצירה קולנועית מעוררת השראה אשר מובילה את העולם ואת האנושות לשינוי ולמקום טוב יותר."[3] דסון תומסון מהוושינגטון פוסט כתב כי "הסרט מולאדי הוא יצירה קולנועית אשר מטלטלת את הנשמה".[4] קווין תומאס מהלוס אנג'לס טיימס כתב כי "יש עושר אינסופי של חיים בסרט מולאדי".[5] מליסה לוין מה-Dallas Observer כתבה כי "זו משימה לא קלה להעביר מסר כה חשוב אולם סרטו של עוסמן סמבן בן ה-81 הוא עדות חיה לכך שניתן לעשות בהצלחה רבה וזאת באמצעות הצבת האנושות והמוסר האנושי במרכז".[6]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Moolaadé 2004, www.metacritic.com, ‏15 באוקטובר 2004
  2. ^ Blog, Chaz's. "Moolaade". Chicago Sun-Times.
  3. ^ Dargis, Manohla. "Heroism and Defiance in an African Village". The New York Times. אורכב מ-המקור ב-2010-09-01. נבדק ב-2018-11-17.
  4. ^ Thomson, Desson (3 בדצמבר 2004). "'Moolaade': Acts of Courage". The Washington Post. {{cite news}}: (עזרה)
  5. ^ Zeitchik, Steven (19 בנובמבר 2004). "Horror in a pastoral setting". Los Angeles Times. {{cite news}}: (עזרה)
  6. ^ "Critic Reviews for Moolaadé". Metacritic. נבדק ב-11 בנובמבר 2017. {{cite web}}: (עזרה)