מלחמת שלוש מאות שלושים וחמש השנים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מלחמת שלוש מאות שלושים וחמש השנים
Three Hundred and Thirty Five Years' War
Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog
מערכה: מלחמת האזרחים האנגלית
תאריכי הסכסוך 30 במרץ 165117 באפריל 1986 (335 שנים)
מקום איי סילי עריכת הנתון בוויקינתונים
הצדדים הלוחמים

איי סילי
כחלק מ-ממלכת אנגליהממלכת אנגליה ממלכת אנגליה

אבדות

ללא

ללא

  איי סילי
  הרפובליקה של שבע ארצות השפלה המאוחדות
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
תצלום לוויין של איי סילי

מלחמת שלוש מאות שלושים וחמש השניםאנגלית: Three Hundred and Thirty Five Years' War, בהולנדית: Driehonderdvijfendertigjarige Oorlog) הוא הכינוי שניתן לעימות משנת 1651 בין הרפובליקה ההולנדית לאיי סילי, המהווים חלק ממחוז קורנוול שבאנגליה, על רקע המעורבות ההולנדית במלחמת האזרחים האנגלית. אין ודאות לגבי הכרזת המלחמה ובפועל לא היו כל פעולות איבה בין הצדדים. ככל הידוע "מלחמה" זו נשכחה ולכן לא הוכרז על סיומה. מצב זה התקיים במשך 335 שנים עד שנת 1986, אז נחתם הסכם שלום סמלי בין הולנד לבין איי סילי.

הכרזת המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מפת מחוז קורנוול, איי סילי מסומנים בחץ

במהלך מלחמת האזרחים השנייה של בריטניה, בשנת 1648 הצליחו תומכי הפרלמנט בראשות אוליבר קרומוול לדחוק את יריביהם המלוכנים נאמני צ'ארלס השני מלך אנגליה, שבשליטתם היה הצי המלכותי, אל איי סילי שלחוף מחוז קורנוול.

הצי של איחוד שבעת המחוזות של הולנד, שחבר לתומכי הפרלמנט, הותקף על ידי הצי המלכותי וספג ממנו אבדות כבדות. ב־30 במרץ 1651, הגיע אדמירל מרטן טרומפ לסילי כדי לדרוש פיצויים מהצי המלכותי על הנזקים שנגרמו לספינות ההולנדיות ולמטען שנשאו. על פי זכרונותיו של בלסטרוד וייטלוק (אנ') (צוטטו בבוולי, 2001), מכתב מתאריך 17 באפריל 1651 מסביר: ”טרומפ הגיע לארמון פנדניס וסיפר שהיה בסילי ודרש פיצויים על הנזקים שנגרמו לספינות ההולנדיות ולמטענן, ומשלא קיבל תשובה מספקת, השתמש בסמכותו כדי להכריז עליהם מלחמה”. מכיוון שאנגליה עצמה הייתה בידי תומכי הפרלמנט, המלחמה הוכרזה ספציפית נגד איי סילי.

ביוני 1651, זמן קצר לאחר הכרזת המלחמה, הכניעו כוחות הפרלמנט תחת פיקודו של האדמירל רוברט בלייק את הצי המלכותי. הצי ההולנדי, שלא היה מאוים יותר, עזב מבלי שהספיק לירות. בגלל אי הבהירות של הכרזת מלחמה בין מדינה לבין חלק קטן של מדינה אחרת, ההולנדים שכחו להכריז באופן רשמי על שלום.

הסכם שלום[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1985, רוי דונקאן, היסטוריון ויושב ראש המועצה של איי סילי, כתב בקשה לשגרירות הולנד בלונדון לסיים את המיתוס שהאיים עדיין במלחמה עם הולנד. צוות השגרירות בדק את הנושא ומצא שאכן המיתוס הוא נכון. בהמשך דונקאן הזמין את השגריר יונקר ריין היידקופר לבקר באיים ולחתום על הסכם שלום. השלום הוכרז ב-17 באפריל 1986, 335 שנים לאחר הכרזת המלחמה.

שאלת אמיתותה של הכרזת המלחמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בוולי טען, שהמכתב בזכרונותיו של ויטלוק הוא קרוב לוודאי המקור לאגדה על "הכרזת המלחמה": ”לטרומפ לא הייתה הסמכה מממשלתו להכריז מלחמה על המורדים בסילי. אך הוא ניסה, באמצעות הפגנת כח, איומים ואולי היה גם מפעיל אלימות, אם כי זה לא קרה – להשיג פיצויים מהמורדים המלוכנים. כל זאת ללא נקיטת פעולה תוקפנית כלפי הקהילייה. ... אפילו אם מלחמה אכן הוכרזה בשנת 1651, כל הנושאים הקשורים בה היו נסגרים בשנת 1654 במסגרת ההסכם בין אנגליה לאיחוד המחוזות (הולנד), בסיומה של המלחמה ההולנדית הראשונה”.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]