מערך ההגנה הקרקעית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ענף אבטחה פיזית
סיכה וסמל מערך אבטחה פיזית
סיכה וסמל מערך אבטחה פיזית
פרטים
מדינה ישראלישראל ישראל
שיוך צה"ל
חיל האוויר הישראלי
סוג אבטחה סדירה
בסיס האם ביסל"ח 314
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות 1976–הווה (כ־48 שנים)
מלחמות מבצע שלום הגליל  מבצע שלום הגליל
המערכה ברצועת הביטחון  המערכה ברצועת הביטחון
האינתיפאדה הראשונה
האינתיפאדה השנייה
מלחמת לבנון השנייה  מלחמת לבנון השנייה
מבצע עופרת יצוקה
מבצע עמוד ענן
מבצע צוק איתן  מבצע צוק איתן
מבצע שומר החומות
מבצע עלות השחר
נתוני היחידה
ציוד עיקרי נשק אישי: M16 קצר .
נשק קל נוסף: M4A1 פלאט-טופ
כלי רכב: ISUZU D-MAX, TOYOTA Hilux, DODGE Ram3500, ג'יפ ריינגלר (סופה)
פיקוד
יחידת אם חיל האוויר הישראלי
יחידות בת כלל בסיסי חיל האוויר
דרגת המפקד סגן-אלוף (אוויר) סגן-אלוף
מפקד נוכחי סא"ל א'

ענף אבטחה פיזית (אבט"פ) הוא הענף המאגד את יחידות האבטחה הפיזיות של בסיסי חיל האוויר, והאחראי על הגנת המרחב הקרקעי של בסיסי חיל האוויר ונכסיו בארץ ובחו"ל.

מבנה ארגוני[עריכת קוד מקור | עריכה]

ענף אבטחה פיזית מורכב ברובו מפלוגות, כאשר לכל יחידת/בסיס יש פלגה משלה. בראש ענף אבטחה פיזית עומד קצין בדרגת סגן-אלוף, הכפוף למפקד מחלקת הביטחון של חיל האוויר; הקצין בתפקיד ראש המערך, מכונה רע"ן אבטחה פיזית - ראש ענף אבטחה פיזית.

מבנה גפי האבטחה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בכל בסיס/יחידה קיים גף אבטחה פיזית אשר נמצא תחת טייסת תעופה של הבסיס, בראש הגף עומד קצין בדרגת רב-סרן, הכפוף למפקד טייסת תעופה. ברוב הגפים קיימות פלוגות אשר מורכבות מקציני אבט"פ, מכ"ים (מפקדי כיתות), מפעילי מכלול (חמ"ליסטים), מגנים אסטרטגיים ונהגים. בעבר תפקיד האבטחה של הבסיסים והיחידות בחיל היו ניתנים למאבטחי מתקנים אך בשנת 2009 התקבלה החלטה להוציא אותם מהמערך בשל קשיים שהציגו ורמה נמוכה ברמתם המבצעית (עדיין קיימים בסיסים בהם מאבטחי מתקנים משרתים בחייל, אך זאת לעוד זמן מוגבל עד למעבר טוטאלי לשימוש ב"מגנים אסטרטגיים").

פלגות מגנים/לוחמים[עריכת קוד מקור | עריכה]

נכון לשנת 2023 קיימות בחיל שמונה פלוגות:

לוחמי "מגיני הנגב" באימון לפני תעסוקה בבא"פ לכיש

החל משנת 2010 מגנים לוחמי מגיני הנגב (החל מ-2013 מקורות הגיוס הם מאוכלוסיית נצח יהודה, לוחמים חרדים)[1] על בסיס חיל האוויר נבטים בנגב[2]. הפלוגה מיועדת לבעלי פרופיל 72 ומעלה. לוחמי הפלגה, עוברים הכשרה של כחמישה חודשים בביסל"ח 314. אחת לארבעה חודשים מבצעים הלוחמים תעסוקה מבצעית באיו"ש

ההכשרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

ההכשרה של מגן אסטרטגי אורכת כחודשיים בבסיס ביסל"ח 314 בהם משלימים לרובאות 03.

לאחר סיום פרק ההכשרה הראשונית מתפזרים המגנים לבסיסי החיל השונים ומשם המגנים יכולים להתפתח ולצאת למגוון קורסים כגון קורס מפקדי כיתות, מדריכי קרב מגע, מש"קי קליעה, מדריכי אימון גופני, קצונה ועוד.

עד לשנת 2022 היה גם קורס כלבנים אשר התקיים בבסיס חצור. היו מספר סוגים של הכשרות כלבנות. מטפל ומאלף כלבים, כלבן גישוש ומרדף, כלבן חנ"מ וכלבן סבך.

ביסל"ח 314[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביסל"ח 314 הוא בית הספר למקצועות האבטחה הפיזית ובית הספר לרובאות של חיל האוויר

ערך מורחב – ביסל"ח 314

כלי תחבורה[עריכת קוד מקור | עריכה]

- מערך ההגנה הקרקעית מחזיק צי רכבי אבטחה גדול אשר מורכב מרכבי שטח מסוג "דימקס" (אנגלית: D-Max), "טיוטה היילקס" (אנגלית: Toyota Hilux) וג'יפ ריינגלר (סופה) שעברו שדרוגים כדי לעמוד במשימות האבטחה השונות, כגון מיגון כנגד כדורים/חפצים כבדים אשר כוחות עוינים לפעמים משליכים על הרכבים, מערכת כריזה/סירנות, צ'קלקות ופנסי חיפוש בצדדי הרכב.

- המערך גם עושה שימוש במסוקים מסוג CH-53 סי סטאליוןאנגלית: Sea Stallion), שנקרא בחיל האוויר הישראלי יסעור, מסוקי תובלה כבדים ומסוקי ינשוף. הגפים עושים בהם שימוש (במידה ויש לבסיס גישה אליהם) על מנת להעביר כוחות למשימות אבטחה אשר רחוקות מהבסיס ודורשות מענה מהיר אליהן.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1976, הוקמה מערך הגנה קרקעית בחיל האוויר, בכך חיל האוויר היה לחוד החנית בהגנה משמעותית על בסיסי החיל.

בשנת 1983, ביסל"ח 314 (בסיס ההכשרות של המערך) הופך להיות בית ספר באופן רשמי (מאז הקמת ביסל"ח בשנת 1976 הבסיס שימש לאימונים)

בשנת 1984, הוקם מערך הכלבנות להגנה. המערך השתמש בכלבים לטובת גישוש ומרדף, חנ"מ, סבך ואף בכלבי גדר (השימוש בכלבי גדר הופסק בשנת 2011).

בשנת 2000, המערך החל לקלוט בשורתיו את מאבטחי המתקנים אשר הגנו על בסיסי החיל השונים.

בשנת 2009, החלה הקמה של פלגות הגנה על ידי מגנים אסטרטגיים אשר החליפו את מאבטחי המתקנים הפלגה הראשונה שהוקמה הייתה פלגת האלה בכנף 2.

בשנת 2010 הוקמה פלגת מגיני הנגב בבסיס חיל האוויר נבטים. פלגה זו שונה משאר הפלגות היות שהמגנים הם לוחמים בעלי פרופיל 72 ומעלה

בשנת 2013, נקלטו לראשונה לוחמים חרדיים במערך במסגרת מגיני הנגב

בין השנים 2016-2018 הוקמו פלגת החוף בבסיס פלמחים, פלגת סופת המדבר בבסיס רמון, פלגת שועלי המדבר בבסיס חצרים ופלגת העמק בבסיס רמת דוד.

בשנת 2022, הוקמה פלגת מגנים אסטרטגיים בי"ג 503.

בשלהי שנת 2022 (לאחר 38 שנות פעילות) הוחלט על סגירת מערך הכלבנות בחיל האוויר.

במהלך חודש מרץ 2023 הוחלט לשנות את שם המערך מהגנה קרקעית לאבטחה פיזית.

בשנת 2023 הוקמה פלגת שערים מגנים אסטרטגיים נוספת בבסיס חצרים בנוסף לפלגה הקיימת.

סמלי המערך[עריכת קוד מקור | עריכה]

מרכז כלבנות[עריכת קוד מקור | עריכה]

המרכז נקלט בביסל"ח 314 בשנת 1984 לטובת הכשרת כלבים להגנה

למרות היותו כפוף לביסל"ח 314 מיקומו הפיזי של מרכז הכלבנות לא היה בביסל"ח אלא בחצור.

המרכז היה מחולק לארבעה צוותים: הראשון הוא צוות הגישוש, אשר היווה את הגרעין למרכז ובמסגרתו הכשירו חיילים הן מחיל-האוויר והן מעיר הבה"דים לעבוד עם כלבי הגישוש. בהכשרה שנמשכה 18 שבועות היו לומדים להכיר את הכלבים, לעבוד איתם, ולתפעל אירועים יחד איתם. בסיומה היו מוסמכים ככלבני גישוש ונשלחים להגן על בסיסי צה"ל השונים. שני צוותים נוספים היו צוות חנ"מ (חומר נפץ), שהכשיר חיילים להפעיל כלבים שמתמחים באיתור חומרי נפץ ונשלחים להגן על אירועים גדולים, טקסים המוניים ולמשימות איתור, וצוות מו"פ (מחקר ופיתוח) שהיו אחראים על כל פן המחקר במרכז.

במרכז פעל גם צוות גוריה שמטרתו להכשיר, לאלף ולטפח את הכלבים עוד מהיותם גורים, שכן הם היו אחראים על הטיפול בגורים ובאימהות, על האילוף הראשוני של הכלבים וגם על הכשרתם ליכולות השונות.

המרכז עבד בשיתוף פעולה עם מפא"ת ומטעמו נשלח פרופסור אשר בשיתוף פעולה עם חיילי המרכז עבד על חקר ההתנהגות של הכלבים והקניית יכולות חדשות.

במסגרת עבודת המחקר הצליחו לפתח במרכז יכולות כמו גישוש, איתור חומרי נפץ והגנה על נכסים - פיתוח חדש שתפס את מקומו בשירות החיל.[3]

מרכז הכלבנות נסגר בשלהי 2022 לאחר 38 שנות פעילות.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]