נקר מוצץ צהוב-בטן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןנקר מוצץ צהוב-בטן
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: נקראים
משפחה: נקריים
סוג: נקר מוצץ
מין: נקר מוצץ צהוב-בטן
שם מדעי
Sphyrapicus varius
ליניאוס, 1766
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נקר מוצץ צהוב-בטן (שם מדעי: Sphyrapicus varius) הוא מין ממשפחת הנקריים החי ביערות קנדה ואמריקה הצפונית. נקר זה ניזון בעיקר מלשד עצים והוא קרובם לסוג של נקר מוצץ אדום-חזה ונקר מוצץ אדום-עורף, שבעבר נחשב לתת-מין שלו.

תיאור[עריכת קוד מקור | עריכה]

נקר זה מגיע לאורך של כ-19 עד 21 ס"מ, בעל מוטת כנפיים של 34 עד 40 ס"מ ומשקלו הוא בין 35 עד 62 גרם בממוצע. הנקר בעל נוצות שחורות-אפורת והבטן לבנה, כשאזור הראש והחזה מכוסה בפסים שחורים מסורטטים. המצח והסנטר שלו בעלי גוון אדום עז והבטן והחזה לעיתים קרובות צהובים, מה שנתן לנקר את שמו. כשאר הנקרים הוא בעל טפרים ארוכים העוזרים לו להיתפס ולטפס על עצים אנכית, בעודו קודח בהם עם מקורו.

הנקר חי בטבע בין קנדה, מזרח אלסקה ולאורך מזרח ארצות הברית כשהוא מדרים עד מקסיקו, אמריקה המרכזית ואיי הודו המערבית ופרט תועה הגיע אף לאירלנד ובריטניה. הנקר שוכן בטבע ביערות מחטניים, נשירים ובשיחיות וכן ביערות הרים שונים. במספר אזורים הוא נפוץ גם בבתות, שדות מרעה, חורשים פתוחים יותר ובמטעי דקלים.

הנקר הוא אוכל כל הניזון הן מחלקי העצים כמו הלשד והעצה ולעיתים גם מפירות קטנים וניצנים וכן מפרוקי-רגליים החיים בעצים כמו זחלים, חיפושיות, עכבישים ונמלים. את אלה הנקר לוכד בלשונו מתוך העצים.

הנקרים מקננים גם בין העצים, לרוב בין עצי שדר או צפצפה כמו צפצפה רעדנית ואורח חייו הוא מונוגמי במהלכו שני הזוויגים עוזרים בהקמת הקן וגידול הגוזלים. בקן מוטלים ארבע עד שבע ביצים הבוקעות כעבור 10 עד 13 יום. הגוזלים מואכלים לעיתים קרובות, בעיקר בחרקים והם מגיעים לבגרות כעבור חודש ימים.

הנקר איננו בסכנת הכחדה אך נחשב למין מוגן בארצות הברית ואסור לצודו. התפוצה שלו גדולה אך האוכלוסייה פוחתת, בעיקר מאחר ש-50% מהפרטים אינם מתרבים כל שנה. הנקר גם נחשב למזיק מאחר שהוא גורם לפגיעה בחגורת עצים שונים (אנ'), מה שעלול לגרום לזיהומים לעץ ולמשיכת אוכלי צמחים מזיקים אחריו. לעיתים עצים מתים לאחר מתקפות של נקרים רבים.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נקר מוצץ צהוב-בטן בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ נקר מוצץ צהוב-בטן באתר הרשימה האדומה של IUCN