Libera Folio

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Libera Folio
סוג כתב עת עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 12 באפריל 2003 – הווה (21 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים István Ertl, Kalle Kniivilä עריכת הנתון בוויקינתונים
www.liberafolio.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
עותקים מודפסים של המגזין שחולקו לבאי קונגרס האספרנטו העולמי ב-2003

Libera Folio (תרגום מילולי: הדף החופשי) הוא מגזין אינטרנטי עצמאי באספרנטו, שהושק באפריל 2003. המגזין פועל באופן עצמאי ובילתי תלוי באגודת האספרנטו העולמית, והוא אחד מאתרי האספרנטו הנקראים ביותר, שאינם שייכים לארגוני האספרנטו ה'רשמיים'. מטרתו להוות במה לדיון פתוח וביקורתי על ההתפתחויות בתנועת האספרנטו העולמית.

האתר הוקם על ידי איסטבן ארטל ההונגרי-צרפתי (István Ertl, שערך בעבר גם את מגזין אספרנטו) וקל קניאיבילה (Kalle Kniivilä) הפיני, המשמש גם כעורך. יאן אולריך הסקה (Jan-Ulrich Hasecke) שימש כמנהל טכני בין השנים 2004 ל-2016. בספטמבר 2016 החליף יוקה פיאטיליינן (Jukka Pietiläinen) את קניאיבילה כעורך האתר, וב-2020 שב קניאיבילה לערוך אותו.

הרעיון להקמת מגזין אספרנטו עצמאי שאיננו מקושר לארגונים הממוסדים של התנועה עלה בתחילת אפריל 2003, לאחר שמזכיר וועדת הקונגרס של אגודת האספרנטו העולמית, ניקולה ראשיץ, פרש במחאה כחלק מוויכוח פנימי בתנועה. ההתפתרות הציפה את התחושה שבתנועה חסרה במה המספקת מידע אמין ובילתי מתווך, ופרשנויות על האירועים השונים והוויכוחים הפנימיים בה. כשבוע לאחר שהרעיון עלה, ב-11 באפריל, הושק האתר עם שלושה מאמרים בנושא העזיבה של ראשיץ. תאריך ההשקה הרשמי היה 12 באפריל, אז החל השיווק והפרסום אודות המגזין המקוון החדש, והקמתו אף סוקרה בעיתונות האספרנטו ה'רשמית' של הארגונים השונים.

לאורך השנים נמתחה מעל דפי המגזין ביקורת לא אחת על נושאי תפקידים באגודת האספרנטו העולמית ועל ארגונים שונים בתנועת האספרנטו, ומנגד - עורכי האתר עצמו וכותביו הוחרמו לא אחת על ידי אישים וקבוצות בקהילת דוברי השפה שנפגעו מהסיקור.

בדצמבר 2003 כבר מספר הכניסות היומי לאתר את ה-3000 לראשונה. במאי 2012 פרסם האתר כי מספר הכניסות החודשי שלו עומד על כ-70 אלף כניסות[1].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Libera Folio בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Libera Folio refunkcias post diskopaneo en servilo, באתר Libera Folio, יוני 2012 (באספרנטו)