בלנדר (תוכנה) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ בוט החלפות: פרויקט, [[קובץ:, |ממוזער, הוויזואלי, \1 ב\2\3 \4\5
שורה 206: שורה 206:
משחק (בלתי רשמי) לסרט נמצא כרגע בתהליכי פיתוח והוכרז רשמית באתר Blenderartists.org ב-12 במאי 2010.<ref>[http://blenderartists.org/forum/showthread.php?t=186893| הכרזה על סינטל המשחק]</ref>
משחק (בלתי רשמי) לסרט נמצא כרגע בתהליכי פיתוח והוכרז רשמית באתר Blenderartists.org ב-12 במאי 2010.<ref>[http://blenderartists.org/forum/showthread.php?t=186893| הכרזה על סינטל המשחק]</ref>


=== פרויקט סרט פתוח: מנגו ===
=== דמעות פלדה (פרויקט סרט פתוח: מנגו) ===
מנגו, פרויקט הסרט הבא מטעם קרן בלנדר, מיועד להתמקד בפיתוח יכולות האפקטים הוויזואליים של בלנדר וסוגת הסרט תכוון, כנראה, לכיוון המד"ב.
דמעות פלדה הינו פרויקט הסרט הבא מטעם קרן בלנדר. הוא מתמקד בפיתוח יכולות האפקטים הוויזואליים של בלנדר ושילובם עם צילומים חיים. העלילה סובבת בגרסה עתידית אפשרית של אמסטרדם. הטיזר של הסרט שוחרר בתאריך ה־13 ביולי ([http://youtu.be/WwHux5QZfC8 קישור]) אך מועד השחרור הרחב של הסרט טרם הוכרז.


== לקריאה נוספת ==
== לקריאה נוספת ==

גרסה מ־19:22, 25 באוגוסט 2012


שגיאות פרמטריות בתבנית:תוכנה

פרמטרים [ לוגו, תיאור צילום מסך, אתר בית, צילום מסך ] לא מופיעים בהגדרת התבנית

בלנדר
מפתח Blender Foundation
מחזור חיים 2 בינואר 1998 – הווה (26 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
גרסה אחרונה

2.63a (10 במאי 2012 (לפני

4387 ימים))
מערכת הפעלה Microsoft Windows, Mac OS X, Linux ו-FreeBSD
נכתבה בשפות C, C++, פייתון עריכת הנתון בוויקינתונים
סוג רישיון GNU General Public License גרסה 2 ומעלה
קוד מקור https://projects.blender.org/blender/blender.git עריכת הנתון בוויקינתונים
קטגוריה תוכנות גרפיקה תלת ממדיות
www.blender.org
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

Blender היא תוכנה חופשית לגרפיקה תלת ממדית, ניתן דרכה להכין סרטי אנימציה, אפקטים ויזואלים, יישומים תלת ממדיים ומשחקי וידאו. מאפייני בלנדר כוללים מידול בתלת ממד, מיפוי UV, מיפוי טקסטורה, אנימצית שלד, סימולציות נוזל ועשן, מערכת חלקיקים, הנפשה ממוחשבת, רינדור, עריכת וידאו וקומפיזציה.

בלנדר מתאפיינת בממשק משתמש ייחודי, בו כמעט כל פעולה מתבצעת על ידי קיצור מקשים מסוים. ממשק זה מקשה על המשתמש החדש אך מאפשר עבודה יעילה ביותר לאחר שלב הלימוד.

היסטוריה

טון רוזנדל יושב ראש Blender Foundation וביג באק באני, 2008

ב-1998 הקים ההולנדי טון רוזנדל (Ton Roosendaal) חברה בשם NaN (ראשי תיבות של Not a Number). החברה הייתה חברה-בת של NeoGeo, אחת החברות לאנימציה תלת-ממדית הגדולות ביותר בהולנד (שאף אותה הקים רוזנדל). NaN הוקמה במטרה לבנות תוכנה לעיצוב תלת ממדי, שבעזרתה יוכלו עובדי NeoGeo לפתח אנימציה.

צילום מסך של Blender 2.4

בלנדר החלה את דרכה כתוכנה קניינית של NaN. שאיפותיה של NaN לא תאמו את יכולות החברה ואופי השוק באותה תקופה. כתוצאה מכך, באפריל 2001 צומצם כוח האדם בחברה ונמצאו לה משקיעים חדשים. לאחר שישה חודשים הוציאה החברה את Blender Publisher, תוכנה המיועדת לשוק הגדל של מדיה אינטראקטיבית תלת ממדית שבה משתמשים באינטרנט. מכירות התוכנה היו נמוכות מהציפיות, והמשקיעים המאוכזבים החליטו להפסיק את פיתוח בלנדר ולסגור את NaN.

למרות חסרונות רבים שהיו לתוכנה רצו אנשים רבים בהמשך קיומה, אך בגלל המצב הכלכלי לא היה סיכוי לגייס כספים ולהקים חברה חדשה שתמשיך את הפיתוח. בשנת 2002 החליט רוזנדל להקים מלכ"ר - קרן בלנדר (Blender Foundation).

מטרתה הראשונה של הקרן הייתה להבין כיצד ניתן להמשיך לפתח ולקדם את בלנדר כתוכנה חופשית-קהילתית. בשנת 2002 שכנע רוזנדל את המשקיעים להסכים על תוכנית "לשחרר את בלנדר" (Free Blender), במטרה להפוך את בלנדר לתוכנה חופשית. מטרת התוכנית הייתה גיוס 100,000 אירו שתמורתם יירכשו הזכויות על התוכנה. לאחר שבעה שבועות הצליחו לגייס את הכסף הדרוש, וב-13 באוקטובר 2002 שווקה בלנדר לראשונה ברישיון חופשי, GPL.

סוזן

סוזן

בינואר/פברואר 2002 זה היה די ברור ש-NaN לא תמשיך להתקיים ותיסגר סופית במרץ. אף על פי כן, יצאה לאור גרסה נוספת, 2.25. ובתור סוג של ביצת פסחא, החליטו האומנים והמפתחים להוסיף את השימפנזה הפרימיטיבית. היא נוצרה על ידי וילאם פול (הידוע בכינויו: SLiD3), שקרא לה סוזן, על שם האורנגאוטן מסרטו של קווין סמית' ג'יי ובוב השקט מכים שנית.

סוזן משמשת כאלטרנטיבה של בלנדר ל"מבחן המודלים" כדוגמת קנקן התה. סוזן היא גם דרך מהירה וקלה לבדיקת חומרים, אנימציות, טקסטורות והתקנת אורות. בתחרות הגדולה של בלנדר מעניקים על שמה את "פרס סוזן".

תכונות

לבלנדר יש התקנה קטנה יחסית והיא רצה על מספר פלטפורמות מיחשוב פופולריות, הכוללים את לינוקס, Mac OS X ו-Microsoft Windows, יחד עם FreeBSD, IRIX, NetBSD, OpenBSD ו-Solaris. בנוסף קיימות נגזרות בלתי רשמיות ל-AmigaOS 4, BeOS, MorphOS , Pocket PC ו-SkyOS. למרות שלעתים היא מופצת ללא מסמכים או תמונות להמחשה, התוכנה מכילה מאפיינים של תוכנת מידול יוקרתית. היכולות שלה בין היתר הם:

  • תמיכה במגוון רב של פרימיטיבים גאומטריים, הכוללים צלעות משתלבות, מידול תת-שטח מהיר, עקומות ביזאריות, משטחי NURBS, מטאבולס (Metaballs), פיסול דיגיטלי, ופונטים.
  • אינטגרציה עם YafaRay, תוכנה חופשית לניתוב קרניים.
  • יכולת רינדור (rendering) פנימית עם מעקב קרניים, תאורה עקיפה, השפעה סביבתית שניתן לייצא לפורמטים רבים.
  • כלי אנימציה הכוללים קינמטיקה הפוכה, קרס (Hook), עוקמות (Curve) ועיוות מבוסס-סריג (Lattice-based), דינמיקת גוף רך כולל איתור התנגשות, דינמיקת נוזלים, דינמיקת גוף קשיח, שיער מבוסס-חלקיקים, ומערכת חלקיקים עם איתור התנגשות.
  • מסגלים (Modifiers) לאפקטים בלתי-הרסניים.
  • תמיכה בסקריפטים של פייתון.
  • עריכת וידאו/אודיו בסיסיים ויכולת קומפוזיציה.
  • משחקי בלנדר, פרויקט משנה, המציע תכונות אינטראקטיביות כגון זיהוי התנגשות, מנוע דינמי, ותכנות לוגיסטי. הוא מאפשר גם תכנות עצמי, יישומי זמן אמת להדמיה אדריכלית ולבניית משחקי וידאו.
  • תמיכה מלאה של צמתים (Node-based) בתוך צינור הרינדור.
  • בקרה בזמן-אמת בסימולציית פיזיקה.

ממשק משתמש

הממשק למשתמש שודרג בגרסה 2.5

לבלנדר יש מוניטין של תוכנה שקשה לקליטה עבור משתמשי תוכנות תלת ממד אחרות. כמעט לכל פונקציה יש מקש קישור ישיר ומקשים שמהווים מספר קיצורים. מאז שבלנדר הפכה לתוכנה חופשית, חל מאמץ לסדר את התפריטים כראוי כמו גם את השימוש בכלים הגיוניים ויעילים יותר. היו גם מאמצים בשיפור ויזואלי של הממשק משתמש, עם ערכת הצבעים, תפריטים שקופים ש"צפים", שיפור עץ סקירת האובייקט, ושינויים קטנים נוספים (כגון כלי אוסף הצבעים).

ממשק המשתמש של בלנדר משלב את המושגים הבאים:

מצב עריכה
שני מצבי העבודה העיקריים הם מצב אובייקט (Object Mode) ומצב עריכה (Edit Mode), אשר עוברים בניהם בעזרת המקש Tab. מצב אובייקט משמש בשביל לתפעל אובייקטים בודדים כיחידה, בזמן שמצב עריכה משמש בשביל לתפעל את הנתונים בפועל. לדוגמה, מצב אובייקט משמש להזיז, להגדיל, ולסבוב את כל הצלעות, ומצב עריכה משמש כדי לתפעל בקדקוד יחיד של הצורה. ישנם גם מצבים אחרים, כגון צביעת קדקוד (Vertex Paint), צביעת משקל (Weight Paint) ומצב פיסול (Sculpt Mode).
ניצול מקשי-קיצור
רוב הפקודות נגישות באמצעות מקשי קיצור. עד גרסה 2.x, זאת הייתה למעשה הדרך היחידה לתת פקודות, הדרך הזאת הוציאה לבלנדר מוניטין של תוכנה קשה ללמידה. בגרסאות חדשות יותר נעשה שימוש מקיף יותר בתפריטי GUI (ממשק גרפי למשתמש).
ניהול סביבת עבודה
הממשק הגרפי למשתמש (GUI) של בלנדר מורכב ממספר מסכים, שניתן לחלקם למסכים קטנים יותר ולהתאים כל חלון לסוג אחר. כך ניתן לכל משתמש להתאים אישית את פריסת המסך ולהגדיר את הממשק לפי הצורך.

דרישות מערכת

לבלנדר יש דרישות מערכת נמוכות יחסית לתוכנות תלת ממד אחרות. אך עבור אפקטים מתקדמים ומודלים מורכבים, דרושה מערכת מהירה.

דרישות מערכת[1]

דרישות מינימליות דרישות מומלצות דרישות להפקה
מעבד 300MHz 2GHz Dual core 2 GHz, Multi-core (64-bit)
זיכרון מחשב 128MB 2GB 8-16GB
כרטיס גרפי כרטיס OpenGL עם 16MB Ram כרטיס OpenGL עם 128 או 256MB Ram כרטיס OpenGL עם 1 GB RAM, ATI FireGL או Nvidia Quadro
צג 1024^768 עם 16bit color 1920^1200 עם 24bit color 1920^1200 עם 24bit color
קלט עכבר עם שלושה כפתורים עכבר עם שלושה כפתורים עכבר עם שלושה כפתורים ומשטח רישום דיגיטלי

פורמט הקובץ

מצלמת רפלקס 35mm של ניקון. שנוצרה ב-Yafray ו-Blender.

בלנדר מאפשרת לארוז את כל הסצנות לתוך קובץ אחד (שנקרא קובץ ".blend")

  • כל קובצי ".blend" הם חוצי-פלטפורמה וניתן לפתוח אותם בגרסאות אחרות של בלנדר. הם משמשים גם כספרייה שניתן ללוות משם מפרויקט אחד לפרויקט אחר.
  • קובץ ".blend" נשמר-אוטומטית על ידי התוכנה מדי פעם, בשביל להקל במקרה שהתוכנה קרסה.
  • כל הסצנות, האובייקטים, החומרים, הטקסטורות, הצלילים, התמונות, אפקטים של אנימציה ניתנים לאחסון בקובץ ".blend" אחד.

השוואה עם תכנות תלת-ממד אחרות

בלנדר היא תוכנת קוד פתוח עם מגוון רחב של תכונות בדומה לתכנות תלת-ממד מסחריות וקנייניות לשוק הבינוני-גבוה.

התקנת בלנדר קטנה לעומת תכונות תלת-ממד אחרות. לדוגמה, התקנה עבור חלונות 32 bits תיקח 10.5 MB, ודורשת 32 MB אחר התקנה; לעומת זאת, תוכנה כמו אוטוקאד תצרוך בסביבות ה-2 GB.

פיתוח

מנוע משחק עושה שימוש ב-GLSL.

מאז שבלנדר שחררה את קוד-המקור, היא חווה יעילות משמעותית בקוד-הבסיס ותוספות באפיון התוכנה.

בין השיפורים האחרונים ניתן למצוא את שיפור מערכת האנימציה; מערכת מסגלים (modifier); עדכון מערכת החלקיקים (שיכולה לשמש גם לדמות שיער או פרווה) דינמיקת מילוי; דינמיקת גוף-רך ועוד.

חלק מהפיתוחים האלו קודמו באמצעות הפרויקט קיץ הקוד של גוגל, שקרן בלנדר משתתפת בו מאז 2005.

שינויים רבים היו במנוע המשחק בין הגרסה הנוכחית (2.49b) לבין הגרסה הקודמת (2.48a) בעיקר בזכות פרויקט Yo Frankie!; כמו כן גם הגרסה הקודמת (2.48a) החילה שינויים רבים במערכת האנימציה, עם הוספת סימולציית רוח, ותיקון של מספר באגים.

הגרסה היציבה כרגע היא בלנדר 2.61, ששוחרה בתאריך 14 בדצמבר 2011. מאפיינים חדשים כוללים:

  • ממשק משתמש חדש
  • מערכת אנימציה חדשה, המאפשרת אנימציה כמעט לכל ערך
  • שיכתוב הממשק לסקריפטים של פייתון ‎3.x
  • סימולציית עשן
  • סימולציית אוקיינוס
  • ערכת כלים משודרגת, עם יישומים משופרים
  • הוספת Indirect lighting
  • שיפור מעקב קרניים, רינדור חלק מהסצנות "עד פי 10 יותר מהר"
  • הוספת Solidify modifier
  • מברשות פיסול משופרות
  • מערכת תוספות
  • התאמה אישית לקיצורי מקלדת
  • ניהול צבעים
  • מערכת צבע דינמי

תמיכה

בחודש שלאחר ששוחררה בלנדר 2.44, הורדה התוכנה כ-800,000 פעם.[2] רוב משתמשי בלנדר לומדים דרך מדריכים ודיונים בפורומים כגון Blender Artists; אחרים לומדים בעזרת הורדה ובדיקה של מודלים מוכנים, או באתרים כגון: BlenderArt Magazine - מגזין חופשי להורדה - והאתר BlenderNation, שמספק מידע על כל דבר מסביב בלנדר.

שימושים בתקשורת המונים

פוסטר של ביג באק באני.
פוסטר של סינטל.

בלנדר התחילה בתור כלי לשימוש פנימי בחברת NeoGeo הולנדית לאנימציות תלת-ממדית מסחריות/פרסומיות.[3] מאז היא מופיעה בפרסומות טלוויזיה במספר מקומות בעולם הכוללים בין היתר את אוסטרליה[4], איסלנד[5], ברזיל[6][7], רוסיה[8] ושבדיה[9].

הפרויקט המקצועי הראשון שהשתמש בבלנדר היה בסרט ספיידרמן 2, שם הוא שימש בעיקר ליצירת אנימציות וחיזוי-מוקדם במחלקת Storyboard .[10]

בנוסף בלנדר הייתה גם בשימוש בתכניות של ערוץ ההיסטוריה.[11]

חלומות פילים (פרויקט סרט פתוח: תפוז)

בספטמבר 2005, מספר של אומני ומפתחי בלנדר נכבדים התחילו לעבוד על סרט קצר בתוכנה חופשית, יוזמה זאת כונתה בשם: פרויקט סרט תפוז (Orange Movie Project). התוצאה הייתה, חלומות פילים (Elephants Dream), שהוצג לראשונה ב-24 במרץ 2006. בתשובה להצלחה של חלומות פילים קרן בלנדר הקימה את מוסד בלנדר (Blender Institute) כדי לעשות פרויקטים נוספים: ביג באק באני (Big Buck Bunny) ואת יו פרנקי (Yo Frankie).

ביג באק באני (פרויקט סרט פתוח: אפרסק)

ב-1 באוקטובר 2007, צוות חדש התחיל לעבוד על פרויקט פתוח שני, "Peach", כדי להפיק את הסרט הקצר Big Buck Bunny. הסרט הוצג ב-10 באפריל 2008.

יו פרנקי! (פרויקט משחק פתוח: משמש)

משמש הוא פרויקט ליצירת משחק המבוסס על העולם והדמיות של סרט אפרסק (ביג באק באני) שמשומש בתוכנה חופשית. המשחק נקרא יו פרנקי. הפרויקט החל ב-1 בפברואר 2008, והפיתוח הושלם בסוף יולי 2008. סיום הפרויקט היה מיועד לסוף אוגוסט, אך השחרור נדחה. המשחק שוחרר ב-9 בדצמבר 2008, תחת הרישיון הציבורי הכללי של גנו ועם כל התוכן תחת הרישיון Creative Commons.

סינטל (פרויקט סרט פתוח: דוריאן)

במאי 2009 הודיעה קרן בלנדר על סרט פתוח הידוע בשם הקוד: "פרויקט דוריאן" (Project Durian). הסרט תוכנן להיות סרט פנטזיה אקשן, באורך של כ-12 דקות. הסרט בעל השם: סינטל, הושלם והוצג בפסטיבל הסרטים של הולנד ב-27 בספטמבר.

סינטל שוחרר לרשת בתאריך ה-30 בספטמבר 2010 (קישור לסרט).

משחק (בלתי רשמי) לסרט נמצא כרגע בתהליכי פיתוח והוכרז רשמית באתר Blenderartists.org ב-12 במאי 2010.[12]

דמעות פלדה (פרויקט סרט פתוח: מנגו)

דמעות פלדה הינו פרויקט הסרט הבא מטעם קרן בלנדר. הוא מתמקד בפיתוח יכולות האפקטים הוויזואליים של בלנדר ושילובם עם צילומים חיים. העלילה סובבת בגרסה עתידית אפשרית של אמסטרדם. הטיזר של הסרט שוחרר בתאריך ה־13 ביולי (קישור) אך מועד השחרור הרחב של הסרט טרם הוכרז.

לקריאה נוספת

  • "הערות שחרור". Blender.org.

הערות שוליים

קישורים חיצוניים

תבנית:Link FA