לדלג לתוכן

פרווה (כשרות) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הסבת תבנית אזהרה הלכתית / הלכה לתבנית הבהרה הלכתית (תג) (דיון)
Ronam20 (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
[[קובץ:The National Library of Israel, Nadav Man - Bitmuna Collection, Operation Horev Golany-041.jpg|ממוזער|סיר צבאי מסומן "סתם" - לציון תבשיל פרווה ([[מבצע חורב]])]]
[[קובץ:The National Library of Israel, Nadav Man - Bitmuna Collection, Operation Horev Golany-041.jpg|ממוזער|סיר צבאי מסומן "סתם" - לציון תבשיל פרווה ([[מבצע חורב]])]]
'''פרווה''' (מבוטא: פַּרוֶוה) (גם: '''סתמי''', או '''"כשר למאכלי בשר או חלב"''') הוא מונח בתחום ה[[כשרות]] שמקורו ב[[יידיש]] ומשמעו: לא [[חלב|חלבי]] ולא [[בשר (מזון)|בשרי]], כלומר - מאכל או משקה שאינו מכיל מרכיבי בשר, עוף, או חלב, ולכן מותר לאוכלם יחד עם בשר או חלב, וזאת לנוכח איסור אכילת [[בשר בחלב]] - איסור אכילת בשר וחלב יחד. המילה התגלגלה להיות גם ביטוי בלשון העברית המדוברת, ומשמעה במקרה זה - לא לכאן ולא לכאן.
'''פַּרְוֶה''' (ביידיש: פאַרעווע, פאַרעוו), '''סתמי''' או '''"כשר למאכלי בשר או חלב"''' הוא מונח בתחום ה[[כשרות]] ומשמעו: לא [[חלב|חלבי]] ולא [[בשר (מזון)|בשרי]], כלומר - מאכל או משקה שאינו מכיל מרכיבי בשר בהמה, בשר עוף, או חלב ומוצריו, ולכן מותר לאוכלם יחד עם בשר או עם חלב, בלי לעבור על איסור אכילת [[בשר בחלב]]. המילה "פרווה" הושאלה גם כביטוי בעברית המדוברת, במשמעות- לא לכאן ולא לכאן.

== מקור המונח ==
המילה פרווה מקורה ב[[יידיש]] במילים פאַרעווע ופאַרעוו, וגזרונה אינו ברור. יש ששיערו שמקורה הראשוני באחת מהשפות הסלאביות<ref>http://www.balashon.com/2006/06/pareve.html</ref>.

ועד הלשון העברית כלל את החלופה העברית "סתמי" במילון כלכלת הבית שיצא לאור בשנת תרצ"ח (1938)<ref>[https://terms.hebrew-academy.org.il/Millonim/ShowMillon?KodMillon=3 מילון כלכלת הבית (תרצ"ח)] באתר האקדמיה ללשון</ref>, אך השימוש בו לא נפוץ מאוד.


==כללים הלכתיים==
==כללים הלכתיים==

גרסה מ־23:59, 12 בינואר 2019

סיר צבאי מסומן "סתם" - לציון תבשיל פרווה (מבצע חורב)

פַּרְוֶה (ביידיש: פאַרעווע, פאַרעוו), סתמי או "כשר למאכלי בשר או חלב" הוא מונח בתחום הכשרות ומשמעו: לא חלבי ולא בשרי, כלומר - מאכל או משקה שאינו מכיל מרכיבי בשר בהמה, בשר עוף, או חלב ומוצריו, ולכן מותר לאוכלם יחד עם בשר או עם חלב, בלי לעבור על איסור אכילת בשר בחלב. המילה "פרווה" הושאלה גם כביטוי בעברית המדוברת, במשמעות- לא לכאן ולא לכאן.

מקור המונח

המילה פרווה מקורה ביידיש במילים פאַרעווע ופאַרעוו, וגזרונה אינו ברור. יש ששיערו שמקורה הראשוני באחת מהשפות הסלאביות[1].

ועד הלשון העברית כלל את החלופה העברית "סתמי" במילון כלכלת הבית שיצא לאור בשנת תרצ"ח (1938)[2], אך השימוש בו לא נפוץ מאוד.

כללים הלכתיים

כאמור, פרווה הוא מונח המשמש להבדלה של מאכלים המותרים באכילה (כשרים). בעוד המונח הטכני מסווג מאכלים כ'פרווה' כאשר אין בהם בשר או חלב, קיימים כללים הלכתיים באשר למאכלים כאלו שנאפו או התבשלו יחד עם מאכלי חלב או בשר. במקרים מסוימים אף שהמאכל עצמו מוגדר כפרווה, נאסר הלכתית לאכול אותו יחד עם בשר או חלב.

ביצים גמורות כלומר ביצים שהוטלו באופן טבעי, (להבדיל מביצים מוכנות להטלה שנמצאו בגוף התרנגולת לאחר שחיטתה ונחשבות כ"בשריות") מוגדרות כפרווה אף שמקורן בעופות, הנחשבים כבשריים מדרבנן.

ראו גם

קישורים חיצוניים

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואין לראות בו פסיקה הלכתית.