תוכנית תלפיות – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
אין תקציר עריכה
Qwerty1987 (שיחה | תרומות)
ביטול גרסה 7626999 של Yinonc (שיחה)
שורה 66: שורה 66:
*בשנה השלישית - פרויקט ביחידות בהן יוצבו והשלמה חילית פנימית שלאחריה מקבלים מיד דרגת [[סגן]].
*בשנה השלישית - פרויקט ביחידות בהן יוצבו והשלמה חילית פנימית שלאחריה מקבלים מיד דרגת [[סגן]].


===הדחה מהמסלול===
ככלל תוכנית תלפיות הינה מסלול מכשיר ולא מסלול ממיין ולכן השאיפה היא שכל החניכים שהתחילו את המסלול גם יסיימו אותו. יחד עם זאת, ועדת היגוי של התוכנית מוסמכת להדיח חניכים על רקע מקצועי או אישיותי.
ככלל תוכנית תלפיות הינה מסלול מכשיר ולא מסלול ממיין ולכן השאיפה היא שכל החניכים שהתחילו את המסלול גם יסיימו אותו. יחד עם זאת, ועדת היגוי של התוכנית מוסמכת להדיח חניכים על רקע מקצועי או אישיותי.
בפועל, ועדת ההיגוי מתכנסת פעמיים בשנה ו-30%-20% מבין אלו שהחלו את המסלול, אינם מסיימים אותו.

על אף שהחניכים הם חיילים במהלך כל המסלול, חניכים שהודחו מהמסלול (או פרשו מרצונם) נדרשים לחתום על שירות סדיר נוסף בתנאי חובה (שס"ן), שאורכו כאורך כל התקופה בה היו באוניברסיטה (ברוטו, סמסטרים + תקופת בחינות), בניכוי ימים בתקופה זו שהוקדשו במלואם לפעילות צבאית.


==תקשורת==
==תקשורת==
שורה 79: שורה 83:
* [http://www.knesset.gov.il/protocols/data/rtf/mada/2007-03-13.rtf פרוטוקול ישיבה בכנסת בה הוצג פרויקט של חניכי התוכנית אשר פותח במסגרת קורס במסלול] (עמ' 16)
* [http://www.knesset.gov.il/protocols/data/rtf/mada/2007-03-13.rtf פרוטוקול ישיבה בכנסת בה הוצג פרויקט של חניכי התוכנית אשר פותח במסגרת קורס במסלול] (עמ' 16)
* [http://www.aka.idf.il/giyus/general/?CatID=60182 שאלות ותשובות למועמדים]
* [http://www.aka.idf.il/giyus/general/?CatID=60182 שאלות ותשובות למועמדים]
* החוזה עליו חותמים המתקבלים לתוכנית [http://img156.imageshack.us/img156/8135/69685283aa0.jpg עמוד ראשון] [http://img403.imageshack.us/img403/3716/50948959sy8.jpg עמוד שני] [http://img141.imageshack.us/img141/339/51852215ev4.jpg עמוד שלישי]


== הערות שוליים ==
== הערות שוליים ==

גרסה מ־22:42, 30 בספטמבר 2009

סמל תוכנית תלפיות

תוכנית תלפיות היא מסלול הכשרה בצה"ל שמטרתו המרכזית היא גיוס צעירים מוכשרים לצה"ל, בעלי מוטיבציה לאומית ומוטיבציה מקצועית בתחום מדעי הטבע, והכשרתם לעיסוק בתפקידים מרכזיים במערכי המחקר והפיתוח (מו"פ) הביטחוניים. בנוסף לכך, נועדה התוכנית ליצור פוטנציאל לעתודת המנהיגות הטכנולוגית לקהילת המו"פ הביטחוני. התוכנית נוסדה בשנת 1979 כחלק מלקחי מלחמת יום הכיפורים.

מתוך אתר האינטרנט הרשמי של תוכנית תלפיות ‏‏[1]:

”תוכנית תלפיות הינה תוכנית עילית צבאית-אקדמית להכשרת מנהיגות טכנולוגית-מבצעית מעולה למערכי המחקר והפיתוח (מו"פ) ומערכי האמל"ח (אמצעי לחימה) של מערכת הביטחון.”

הקמת התוכנית

יוזמי ההקמה של תוכנית תלפיות היו פרופסור פליקס דותן ופרופסור שאול יציב מן האוניברסיטה העברית. במסמך שהגישו לרמטכ"ל דאז רפאל איתן, כתבו:

"...בהצעתנו זו שלוש נקודות מוצא חשובות שאינן מוצאות ביטוי במכוני המחקר והפיתוח הקיימים בארץ:
הכרה נחושה שמדינת ישראל חייבת להתאמץ לפתח נשק חדשני בתכלית שאינו מוכר בקהילת המדינות.
ניצול מתוכנן למטרה זאת של כושר היצירה האנושי המגיע לשיאו בגיל ביולוגי נמוך של שנות העשרים.
כושר המצאה מחייב דמיון יוצר, ידע רב ותפיסה מעמיקה, אך ניתן לדרבון משמעותי על ידי הצגת אתגרים ויצירת אטמוספירה תוססת וממריצה שבה יזכה כל מאמץ ותרומה עניינית להכרה ולעידוד של הסביבה.
...כאחת הדרכים להשיג מטרה זו אנו מציעים מאמץ מרוכז ושיטתי להמצאה... ופיתוח נשק חדש ויעיל, כאשר "חדש" מוגדר כנשק שאינו בשימוש בצבאות אחרים, אפילו בצבאות של המעצמות...
...הכרחי שאת גרעין התוכנית יהוו האנשים המוכשרים והמסורים ביותר, להם גם רקע מתאים במדעי הטבע ובטכנולוגיה של נשק."

את התוכנית מוביל מפא"ת (המנהל לפיתוח אמצעי לחימה ותשתית טכנולוגית), והיא מבוצעת בבסיס חיל האוויר בירושלים.

עיקרי התוכנית

במהלך ההכשרה לומדים החניכים לקראת תואר ראשון בפיזיקה, במתמטיקה או במדעי המחשב, לפי בחירת החניך באוניברסיטה העברית בירושלים, וכן עוברים הכשרות צבאיות שונות. בסיום ההכשרה, האורכת כ-40 חודשים, מקבלים החניכים דרגת סגן ותואר "בוגר" מהאוניברסיטה העברית ומשתלבים ביחידות מחקר ופיתוח בצה"ל ובתעשיות הביטחוניות.

השירות הראשוני במסגרת התוכנית אורך שלוש שנים בהן החניכים מקבלים את ההכשרה, כל זאת במהלך שירותם הסדיר, ולאחר מכן שש שנים בשירות קבע (בסה"כ מסלול השירות בתוכנית הוא בן תשע שנים, בדומה לתוכנית חבצלות ולתכניות מצוינות אחרות בצה"ל). תוכנית תלפיות מיועדת למלש"בים (מועמדים לשרות ביטחון), אשר עומדים לסיים או סיימו את כיתה י"ב. תלמידים אשר התקבלו לתוכנית ומעוניינים לצאת לשנת שירות, מכינה קדם צבאית, ישיבה וכדומה, מקומם נשמר למחזור הבא של התוכנית.

ההכשרה בתלפיות בנויה על שלושה יסודות מרכזיים: מקצועיות, יכולות אישיות ובין אישיות, וערכים. ההכשרה המקצועית מתבססת על התואר האקדמי, על קורסים והתנסויות נוספות במסגרת המסלול, ועל חניכה של סגל התוכנית לכל אורך ההכשרה. ההכשרה האישית/בין-אישית מתבססת על עבודה פרטנית של סגל התוכנית עם כל חניך, כמו גם על התנסויות בעבודת צוות ובהובלת צוות. ההכשרה הערכית בנויה מפעילויות חינוך רבות וסמינרים הנוגעים לשליחות, מנהיגות ומצוינות.

מיונים והכשרה

התאמה לתוכנית תלפיות

התאמה לתוכנית תלפיות מוערכת ונבחנת במספר היבטים – התעניינות וזיקה לתחומים המדעיים והטכנולוגיים, כאשר כשרון וידע בנושאים גם הן דרישות הכרחיות מהמועמדים. בנוסף לזאת, גם להיבטים אישיותיים ישנה חשיבות מכיוון שבוגרי תלפיות אינם מיועדים להיות "מדענים במגדל שן" אלא להשתלב בצוותים, לעבוד תוך מגע רצוף עם גורמים רבים, ובהמשך מסלולם המקצועי אף לקחת חלק בהובלה ובמנהיגות של המחקר והפיתוח הביטחוניים. בהתאם לכך, נדרשות תכונות כגון יכולת להשתלב בעבודת צוות, פוטנציאל ויכולת להוביל ולהנהיג, היכולת להבחין בין טפל לעיקר, קבלת החלטות ועוד. מעבר לכך, דרושים מוטיבציה ורצון לתרום במסגרת מערכת הביטחון.

תהליך המיון לתוכנית תלפיות נבנה באופן שייתן מענה הולם למתואר לעיל. התהליך אורך מספר חודשים ומתרחש במהלך כיתה י"ב, בחודשים ספטמבר - מאי.

תהליך המיון לתוכנית תלפיות

קיימות שלוש דרכי קבלה לתהליך המיון של תוכנית תלפיות: הראשונה, איתור דרך בתי הספר. מתבצעת פנייה מטעם יחידת תלפיות לבתי-ספר תיכוניים ברחבי הארץ, לקבלת נתונים אודות תלמידים ברמת ההישגים הנדרשת כתנאי סף: פיזיקה ומתמטיקה בהיקף של 5 יחידות לימוד, אשר ציונם הוא 80 לפחות או כאלה הלומדים את המקצועות הנ"ל בהיקף של 4 יחידות לימוד, אשר ציונם הוא 90 לפחות וכן אנגלית ברמה נאותה. השנייה, מועמד המעוניין בכך יכול אף לפנות אישית ליחידת תלפיות, על מנת להבטיח שהתאמתו לתוכנית תיבחן. פנייה זאת צריכה להיעשות בחודש ספטמבר (תחילת כיתה י"ב), בצירוף פרטים אישיים, מספר תעודת זהות וצילום של תעודת סיום מכיתה י"א. דרך נוספת היא איתור צעירים מוכשרים במיוחד על ידי הצבא לאחר עיבוד הנתונים של הצו הראשון.

לאחר האיתור הראשוני מתבצע איסוף נתונים מלשכות הגיוס לגבי מועמדים מתאימים מתוך כלל המתגייסים המגיעים ללשכות על פי צו גיוס ראשון. כל המועמדים שפרטיהם עומדים בתנאי הסף הנדרשים מזומנים ליום מבחנים. במבחנים אלה נבדקים בעיקר כישורים מדעיים ופסיכומטריים. העומדים בהצלחה במבחנים הנ"ל מזומנים לסדרת מיון בת יומיים בבסיס היחידה.

במהלך הסדרה נבחנים המועמדים במבחנים מקצועיים ואישיותיים (הכוללים בין השאר ראיון אישי ומבחנים קבוצתיים). בכל שנה יש שתי סדרות מיון. אלו שעוברים בהצלחה את אחת הסדרות, מקבלים זימון למבדקי קצונה. לאחר מכן נערך למצליחים תחקיר ביטחוני, והשלב האחרון אליו מזומנים המועמדים הוא ראיון בוועדת הקבלה.

ההשתתפות במבחנים השונים היא חובה, גם אם המועמד עדיין לא גיבש את עמדתו באשר להצטרפותו לתוכנית. החלטה זו צריכה להבשיל עד מועד הראיון בוועדת הקבלה וחייבת להימסר בתחילת הראיון.

במהלך התקדמות תהליך המיון מבוצעת הסברה ונמסרים נתונים למועמדים אודות התוכנית.

הכשרה ותקופת שירות

ההכשרה במסגרת תוכנית תלפיות אורכת כשלוש שנים. היא משלבת בעיקר פרקי לימוד אקדמיים ואימונים צבאיים. תקופות הלימוד חופפות פחות או יותר את הסמסטרים האוניברסיטאיים הרגילים. יתרת הזמן מנוצלת לביצוע ההכשרות הצבאיות.

ההכשרות הצבאיות נחלקות להכשרות כלליות כגון טירונות וקורס קצינים, ולהכשרות ייחודיות לתלפיות - סדרות אימונים בנות מספר שבועות ברוב חילות צה"ל, המורכבות מאימונים, סיורים והרצאות אודות כל חיל - תפקידיו, מערכות הלחימה שלו, תהליכי פיתוח המתבצעים בו ועוד.

הכשרות ותעסוקות צבאיות מתבצעות באופן קבוע גם במהלך תקופת הלימודים וכוללות לרוב פעילויות חינוך, ומשימות צבאיות רבות כגון שמירות, מד"סים וניקיונות.

המתקבלים לתוכנית (הידועים בשלב זה באופן בלתי-רשמי כ"תלפיונים") עוברים בקיץ לפני תחילת הלימודים סדרת טרום טירונות. לאחר-מכן מגיעים החניכים לטירונות קרבית בבסיס האימונים של חטיבת הצנחנים (בה מוכשרים כרובאי 04). עם תחילת הלימודים משתכנים התלפיונים בבסיס צבאי של היחידה הממוקם בקמפוס גבעת רם של האוניברסיטה העברית.

מעבר לקורסים הרגילים, הנלמדים באוניברסיטה, משתתפים התלפיונים בקורסים סגורים המיועדים להם בלבד. יתר על-כן, מבצעים (בעיקר בשנה א') מטלות שונות בבסיס ומשתתפים בפעילויות חברתיות שונות.

כמו כן החניכים עוברים סדרות שונות בקיץ בין הסמסטרים:

  • בשנה הראשונה - סדרות זרוע היבשה (הכוללות סדרת שריון בה מתנסים החניכים בנהיגה וירי בטנק מרכבה) וקורס קצינים בבה"ד 1.
  • בשנה השנייה - סדרת חילות טכנולוגיים וקורס צניחה.
  • בשנה השלישית - פרויקט ביחידות בהן יוצבו והשלמה חילית פנימית שלאחריה מקבלים מיד דרגת סגן.

הדחה מהמסלול

ככלל תוכנית תלפיות הינה מסלול מכשיר ולא מסלול ממיין ולכן השאיפה היא שכל החניכים שהתחילו את המסלול גם יסיימו אותו. יחד עם זאת, ועדת היגוי של התוכנית מוסמכת להדיח חניכים על רקע מקצועי או אישיותי. בפועל, ועדת ההיגוי מתכנסת פעמיים בשנה ו-30%-20% מבין אלו שהחלו את המסלול, אינם מסיימים אותו.

על אף שהחניכים הם חיילים במהלך כל המסלול, חניכים שהודחו מהמסלול (או פרשו מרצונם) נדרשים לחתום על שירות סדיר נוסף בתנאי חובה (שס"ן), שאורכו כאורך כל התקופה בה היו באוניברסיטה (ברוטו, סמסטרים + תקופת בחינות), בניכוי ימים בתקופה זו שהוקדשו במלואם לפעילות צבאית.

תקשורת

קישורים חיצוניים

הערות שוליים

  1. ^ ‏אתר האינטרנט של תוכנית תלפיות - www.mod.gov.il/pages/talpiot/klali.asp ‏