ארמוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןארמוס
מצב שימור
conservation status: least concernנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
conservation status: least concern
ללא חשש (LC)‏[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: עופות
סדרה: עגוראים
משפחה: ארמיים
סוג: Aramus
מין: ארמוס
שם מדעי
Aramus guarauna
ליניאוס, 1766
תחום תפוצה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
ארמוס במעופו

ארמוס, לימפקין או עגור בוכה (שם מדעי: Aramus guarauna) הוא מין עוף טרופי החי ברחבי אמריקה והוא קרובם הרחוק של העגורים. זהו העוף היחיד במשפחת הארמיים ששייכת לסדרת העגוראים. תפריטו מבוסס על שבלולים והוא מהלך בצורה מהוססת מעט.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הארמוס חי באמריקה הצפונית, המרכזית והדרומית ומשוטט בביצות ואזורים לחים שונים מפלורידה (בעיקר בביצת האוורגליידס) עד לארגנטינה. הוא נפוץ בביצות, ערבות לחות, שדות מוצפים, שדות מנגרובים ולעיתים גם בקרבת החוף. עם זאת הוא נמנע מיערות צפופים או מאזורים לא נגישים למים.

עוף זה נמצא על שלב הביניים בין העגוריים לטמשניים ובעבר גם סייגו אותו כשייך למשפחת הכפניים, אך צורת מקורו והליכתו הביאו את החוקרים להסיק שהוא שייך לקבוצה עצמאית. הוא מזכיר מעט את המגלן הלבן החי באותם אזורים בטבע.

הארמוס מגיע לאורך של 64–73 ס"מ, מוטת כנפיו 101–107 ס"מ ומשקלו 900–1,300 גרם בממוצע. הוא בעל מקור ארוך וצהוב, ראשו וצווארו הארוך אפורים והגוף חום עם נוצות לבנות מעל.

הוא מדשדש במים רדודים ומחפש שם טרף כמו חלזונות מים שונים, בעיקר מהסוג תפוחון. העוף תופס חילזון, מוציא אותו ליבשה ועם מקורו הקמור הוא פוצע את הקונכייה ואוכל את היצור שבפנים, או מונע מהחילזון לסגור את עצמו בתוך הקונכייה על ידי פגיעה בשריר עצמו. שתי הטכניקות עוזרות גם לאכילת צדפות שונות. בניגוד לעגוראים אחרים הוא מעדיף לאכול לבד וצורת הליכתו משווה מראה גוסס מעט. הוא אוכל בנוסף לחלזונות: חרקי מים, סרטנים, תולעים, דגים וצפרדעים אך בעיקר חלזונות מים.

הטורף העיקרי של הארמוס באמריקה הצפונית הוא אליגטור אמריקני וגם פומת פלורידה. הקטנים עלולים להיחטף על ידי יצורים אוכלי ביצים ואפרוחים כמו ראקונים, נחשים, עורבים, חמוסים וחוטמנים. בנוסף לטורפים דיית החלזונות החיה באותם אזורים וכמותו ניזונה בעיקר חלזונות חוטפת לו את החילזון מהמקור.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ארמוס בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ ארמוס באתר הרשימה האדומה של IUCN