לדלג לתוכן

בית הדואר המרכזי (דבלין)

בית הדואר המרכזי
Ard-Oifig an Phoist
מידע כללי
סוג בית דואר, מבנה אדריכלי עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום דבלין עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה אירלנד עריכת הנתון בוויקינתונים
בעלים An Post עריכת הנתון בוויקינתונים
הקמה ובנייה
תקופת הבנייה ? – 6 בינואר 1814
תאריך פתיחה רשמי 6 בינואר 1818 עריכת הנתון בוויקינתונים
אדריכל פרנסיס ג'ונסטון עריכת הנתון בוויקינתונים
סגנון אדריכלי התחייה היוונית, אדריכלות ג'ורג'יאנית עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 53°20′58″N 6°15′40″W / 53.349334°N 6.261075°W / 53.349334; -6.261075
(למפת דבלין רגילה)
 
בית הדואר המרכזי
בית הדואר המרכזי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
בית הדואר המרכזי, מבט לחזית

בית הדואר המרכזיאירית: Ard-Oifig an Phoist; באנגלית: General Post Office) הוא המטה של שירותי הדואר האירי ובית הדואר המרכזי של העיר דבלין. הבניין ממוקם במרכזו של רחוב או'קונל, רחובה המרכזי של העיר, והוא הבניין האחרון אשר נבנה בדבלין בסגנון ג'ורג'יאני.

אבן הפינה לבנייתו של המבנה הונחה ב-12 באוגוסט 1814 על ידי הרוזן וייטוורת', מושל אירלנד, ובנייתו ארכה ארבע שנים. הבניין נחנך ב-6 בינואר 1818 עת עבר בית הדואר, אשר שכן בבניין קטן ברחוב דיים, למשכנו החדש.

חזיתו של הבניין בעיצוב הסדר האיוני, פורטיקו באורך 67 מטרים ובגובה של כ-15 מטר, המאכלס שישה עמודים איונים בקוטר של 167 ס"מ. מעליה מופיע אפריז מקושט ובמרכזו של הגמלון הופיע שלט האצולה של הממלכה המאוחדת כטימפנון, עד שהוסר בשנות ה-20 של המאה ה-20. מעל הגמלון מוצבים שלושה פסלים מאת ג'ון סמית': מרקוריוס משמאל, אוחז בקדוקאוס; מימין האנשה של הנאמנות, ידה האחת מונחת על ירכה והשנייה אוחזת במפתח; ובמרכז היברניה - דמותה של אירלנד, אוחזת בחנית ובנבל. האנטבלטורה, למעט הארכיטרב, נמתחת לאורך חזית הבניין, ומעליה קרניז ומעקה מעוטר. למעט הפורטיקו הבנוי מאבן גיר שאר הבניין בנוי מגרניט.

הבניין שימש כמפקדה של מנהיגי מרידת חג הפסחא של שנת 1916 ומעל גגו של הבניין התנוסס הטריקולור המהפכני האירי – דגל תלת פסי בצבעי ירוק, לבן וכתום, דגל מהפכני אשר הונף בעת מרידת אירלנד הצעירה בשנת 1848. התקפותיהם של הבריטים אשר עשו שימוש בארטילריה פגעו קשות במבנה, והנזק תוקן שנים לאחר מכן לאחר הקמת מדינת אירלנד החופשית.


קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא בית הדואר המרכזי בוויקישיתוף