לדלג לתוכן

היה שלום, מר צ'יפס (סרט, 1939)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הֱיֵה שלום, מר צ'יפס
Goodbye, Mr. Chips
כרזת הסרט
כרזת הסרט
כרזת הסרט
מבוסס על ספר של ג'יימס הילטון
בימוי סם ווד עריכת הנתון בוויקינתונים
הופק בידי ויקטור סאביל
תסריט ר.ס. שריף, קלודין ווסט, אריק משביץ
עריכה צ'ארלס פרנד עריכת הנתון בוויקינתונים
שחקנים ראשיים רוברט דונאט
גריר גרסון
פאול הנרייד
מוזיקה ריצ'רד אדינסל עריכת הנתון בוויקינתונים
צילום פרדי יאנג עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה הממלכה המאוחדת עריכת הנתון בוויקינתונים
חברת הפקה מטרו גולדווין מאייר, Denham Film Studios עריכת הנתון בוויקינתונים
חברה מפיצה מטרו גולדווין מאייר
שיטת הפצה וידאו על פי דרישה עריכת הנתון בוויקינתונים
הקרנת בכורה 15 ביולי 1939
משך הקרנה 114 דקות
שפת הסרט אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה דרמה רומנטית
תקציב 1,051,000‏$
הכנסות 3,252,000‏$
פרסים
דף הסרט ב־IMDb
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

הֱיֵה שלום, מר צ'יפסאנגלית: Goodbye, Mr. Chips) הוא סרט קולנוע בריטי מסוגת דרמה רומנטית משנת 1939 בבימויו של סאם ווד עם רוברט דונאט וגריר גרסון בתפקידים הראשיים.

התסריט מבוסס על רב המכר "היה שלום, מר צ'יפס" מאת הסופר והתסריטאי הבריטי ג'יימס הילטון שיצא לאור ב-1934 ותורגם לשפות רבות כולל עברית.

העלילה עוסקת במורה מר צ'יפינג המכונה צ'יפס, המקדיש את חייו לחינוך והוראה בפנימייה באנגליה במשך 63 שנים, עד למותו באותו המקום.

רוברט דונאט זכה בפרס אוסקר לשחקן הטוב ביותר, בנוסף לכך היה הסרט מועמד לשישה פרסי אוסקר: הסרט הטוב ביותר, השחקנית הטובה ביותר (גריר גרסון), התסריט הטוב ביותר, העריכה הטובה ביותר, הקלטת הפסקול הטובה ביותר והבמאי הטוב ביותר.

ב-1969 הופק מחזמר המתבסס על העלילה הזאת עם פיטר או'טול ופטולה קלארק בתפקידים הראשיים. המחזמר הועלה על הבמה ב-1982. כן הפיק ה-BBC סדרת טלוויזיה ב-1984 וסרט טלוויזיה ב-2002 המבוססים על אותו ספר.

את המוזיקה חיבר המלחין הבריטי ריצ'רד אדינסל שחיבר גם את המנון בית הספר המופיע בסרט בשירה ובנגינה.

ב-1999 היה הסרט במקום ה-72 ברשימת 100 הסרטים הבריטיים הגדולים של המאה ה-20 בסקר של מכון הסרטים הבריטי.

תקציר העלילה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

השנה 1870, צ'ארלס צ'יפינג הוא גבר צעיר שזה עתה סיים לימודיו באוניברסיטת קיימברידג' מגיע לתחנת הרכבת, נפגש עם תלמידים הנוסעים ביחד איתו לפנימיית ברוקפילד (שם פיקטיבי), במזרח אנגליה, שם קבל משרה כמורה ללטינית. בין הנוסעים מופצת הידיעה על מלחמת צרפת–פרוסיה.

צ'יפינג, הנקרא בבית הספר בקיצור-צ'יפס הוא אדם ביישן ומופנם ואינו יודע להשתלט על תלמידיו. באחד המקרים מגיע המנהל בעת שצ'יפס נאבק עם התלמידים שחטפו את כובעו. המנהל מזמין את צ'יפס ואומר לו כי אין זה מספיק להיות בוגר אוניברסיטה וכי אם אין ביכולתו להשתלט על התלמידים עליו לחשוב על מקצוע אחר. צ'יפס מחליט להישאר ועם השנים הוא לומד להיות פחות קפדן ויותר פתוח לדרישות התלמידים.

חולפות 18 שנים וצ'יפס הוא המורה הוותיק ושואף לקידום. מתפנה משרה של מנהל הפנימייה (Housemaster) אבל מנהל בית הספר מעדיף אחר על פניו. צ'יפס מקבל את ההחלטה בשקט ושוקע בדיכאון. עמיתו, המורה לגרמנית מקס סטפל (פאול הנרייד) מארגן לשניהם טיול באוסטריה. בשוטטות על הר בטירול פוגש צ'יפס בצעירה אנגלית יפהפייה בשם קתרין (קייטי) (גריר גרסון) המטיילת עם חברתה באוסטריה. בווינה היא מכריחה אותו לרקוד אתה ואלס והאהבה פורחת למרות הבדלי האופי והגיל. הם מתחתנים וחוזרים לברוקפילד. המורים ובעיקר התלמידים רוצים לדעת עם מי התחתן הרופא המבוגר והביישן. קייטי מקסימה את כולם, מזמינה את התלמידים לביתם, והזוג מתחבב על כולם.

צ'יפס מתמנה לבסוף למנהל הפנימייה, קייטי נכנסת להריון והעתיד נראה ורוד, אבל היא מתה בלידה ביחד עם הוולד, וצ'יפס נשאר בודד, אך ממשיך בתפקידו.

המנהל מבקש מצ'יפס לפרוש אך צ'יפס טוען שעדיין הוא יכול להמשיך, והמורים והתלמידים תומכים בו. לבסוף הוא פורש, אך נשאר להתגורר במוסד.

במלחמת העולם הראשונה מתגייסים רבים מהבוגרים ורבים מהם נופלים. אחד מהם הוא פיטר קולי (ג'ון מילס) שצ'יפס לימד את אביו. לפני צאתו לקרב הוא מבקש מצ'יפס שיבקר את אשתו וילדו הקטן ויעודד אותם. גם הוא נופל בקרב.

במלחמה מתפנה מקומו של מנהל בית הספר המגויס למלחמה, וצ'יפס מתבקש להיות מנהל בית הספר (Headmaster).

בסוף הסרט רואים את צ'יפס בן ה-83, שוכב על ערש דווי ועיניו עצומות. הוא שומע אנשים מלחשים ואומרים כי חבל שלא היו לו ילדים. הוא לוחש בשקט: "היו לי אלפי ילדים". עיניו נעצמות ובחלומו הוא רואה את תלמידיו לשעבר חולפים על פניו, מזדהים בשמם, והאחרון, בנו של פיטר קולי, אומר לו: "היה שלום מר צ'יפס".

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא היה שלום, מר צ'יפס בוויקישיתוף