כדורים סיניים (פיזיותרפיה)
כדורים סיניים (בסינית: 保定健身球, באנגלית: Baoding balls) הם כדורי מתכת, קטנים מספיק כדי להחזיק ביד אחת. הם ידועים גם בשמות "כדורי תרגול", "כדורי בריאות סיניים", "כדורי מדיטציה סיניים" ו"כדורי רפואה סינית". משתמשים בכדורי הבריאות הסיניים על ידי סיבוב שניים או יותר כדורים ביד אחת. הם נועדו לשפר את זריזות האצבעות, להרפות את היד, או לסייע בהפקת כוח שרירי כף היד ואת המוטוריקה של כף היד לאחר ניתוח. הכדורים הסינים פועלים בדומה לכדורי לחץ המערביים.
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הכדורים הסינים הראשונים נוצרו ככל הנראה בחביי, סין, במהלך שושלת מינג. בעבר, לעיתים קרובות הם נקראו "כדורי ברזל", מכיוון שהם היו עשויים ברזל במקור. ממשיכים לייצר שם כדורי מדיטציה.[1]
המבנה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ככל שעיבוד המתכת התקדם, "כדורי הברזל" הפכו פופולריים יותר. שיטות הבנייה מגוונות. רוב הכדורים הסינים מורכבים מזוג כדורים חלולים, שכל אחד מהם מכיל פעמון שמצלצל כשכדור פנימי פוגע בכדור החיצוני. דוגמאות מודרניות רבות מעוטרות עם קלויזונה (אנ') וחוטי פליז; אלה הם למעשה קישוטים דקורטיביים בלבד שכן הם נושרים בקלות כאשר הכדורים נופלים או כשמשפשפים אותם אחד בשני. הכדורים יכולים גם להיות עשויים מירקן מלא, שיש וסוגי אבן אחרים.
כדורים חלולים בדרך כלל מתאימים יותר לשימוש טיפולי בשל משקלם הקל יותר. כדורים כבדים יותר מברזל, פלדה הדורשים מאמץ רב יותר לסובב אותם. אלה משמשים בעיקר לאימוני התנגדות לחיזוק כף היד.
השימוש
[עריכת קוד מקור | עריכה]התרגיל הבסיסי מורכב מהחזקת זוג כדורים בכף יד אחת, סיבובם (החלפת המיקום היחסי של שני הכדורים) תוך שמירה על קשר מתמיד ביניהם.[2]
לאחר ששולטים בטכניקה זו, ניתן להגדיל את מהירות הסיבוב, עד שהכדורים נפרדים ביד. בסופו של דבר, ביד אחת ניתן לסובב את הכדורים מבלי שהכדורים יוצרים קשר זה עם זה לחלוטין. פותחו תרגילים הכוללים יותר כדורים, כאשר הטכניקה העיקרית היא להימנע ממגע עם הכדורים האחרים. זה דורש שימוש באצבעות, בדרך כלל באצבע המורה, כמחלקת בין הכדורים.
משתמש ממוצע אמור להיות מסוגל להתחיל בכדור בקוטר של 45 מילימטר ולעבור עד לכדורים בקוטר 60 מילימטר. ניתן להשתמש בכדורים גדולים יותר בקוטר בין 70 ל־100 מילימטר. שמירה על כדורים גדולים יותר בנפרד בזמן סיבובם היא מיומנות מתקדמת.
השטח המופעל ביד יכול להיות מגוון, ניתן לשנות את חלק היד עליהם הכדורים מסתובבים, או לשנות את מסלול הכדורים כך שמופעל יותר כוח על מפרקי האצבעות או אצבע מסוימת.
אנשים חזקים ידועים כמו ג'ון ברוקפילד ההודפים כדורי ברזל, מתאמנים בכדורים הסינים, וכך הצליחו לשפר את אחיזתם בכדורי הברזל שהם הדפו.
יתרונות בריאותיים
[עריכת קוד מקור | עריכה]אף על פי שאינן נתמכות על ידי עדויות מדעיות, כדורי התנגדות נחשבים כמפעילים שרירי ידיים, משפרים את תפקוד המוח ומפחיתים מתח כאשר משתמשים בהם ברפואה אלטרנטיבית כדי לעורר את נקודות הדיקור בכף היד.[3]
לעיתים קרובות משתמשים בכדורי האימון בפיזיותרפיה כדי להפעיל את הרקמות הרכות של היד, פרק כף היד והזרוע.
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- כדורי אימון סיניים ומה שבתוכם, סרטון באתר יוטיוב (באנגלית)
- אימון עם חמישה כדורי אימון סיניים, באתר יוטיוב
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ BaodingBalls.com, History and Types of Baoding Balls - BaodingBalls.com (באנגלית)
- ^ Qi Uebungen mit den Klangkugeln, web.archive.org, 3 בפברואר 2010
- ^ Monika M. Thiel: Speech therapy for children's hearing disorders . Springer, Berlin 2000, ISBN 3-540-66515-3, pp. 149 ff.