מארטון זלדי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מארטון זלדי
Zöldy Márton
לידה 14 באוגוסט 1912
ארד, האימפריה האוסטרו-הונגרית האימפריה האוסטרו-הונגריתהאימפריה האוסטרו-הונגרית
הוצאה להורג 5 בנובמבר 1946 (בגיל 34)
נובי סאד, הרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית של יוגוסלביה יוגוסלביהיוגוסלביה
השתייכות הז'נדרמריה ההונגרית, ואפן אס אס
תקופת הפעילות 19401945 (כ־5 שנים)
דרגה מייג'ור בז'נדרמריה
האופט-שטורמפיהרר (אס אס) האופט-שטורמפיהרר באס אס
פעולות ומבצעים
מלחמת העולם השנייה

מארטון זלדיהונגרית: Zöldy Márton; ‏14 באוגוסט 1912, ארד, האימפריה האוסטרו-הונגרית5 בנובמבר 1946, נובי סאד, הרפובליקה הפדרלית הסוציאליסטית של יוגוסלביה), היה קצין ז'נדרמריה הונגרי אשר שירת גם בוואפן אס אס, ממובילי הטבח בדרום באצ'קה ב-1942, אשר פיקד על כוחות הז'נדרמריה בנובי סאד במהלכו.[1] זלדי מילא תפקיד מפתח גם בעת גירוש יהודי הונגריה למחנות ההשמדה. לאחר המלחמה נשפט זלדי, הורשע והוצא להורג בתלייה בגין פשעי המלחמה.

קורות חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

ראשית הקריירה והטבח בדרום באצ'קה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מארטון זלדי נולד בארד. הוא הצטרף לז'נדרמריה ההונגרית ובין 19411942 עסק בתפקידי הדרכה בסקסארד. בינואר 1942, במהלך הטבח בדרום באצ'קה פיקד זלדי על כוחות הז'נדרמריה בעיר נובי סאד.

במרץ 1943, לאחר מינוי של מיקלוש קאלאי לראש הממשלה הוחל בהליכים פליליים נגד האחראים לביצוע הטבח. זלדי הועמד לדין והורשע, אך הצליח להימלט לגרמניה הנאצית, ביקש וקיבל מקלט מדיני. הוא הצטרף לוואפן אס אס. לאחר מבצע מרגרטה, במהלכו נכבשה הונגריה על ידי גרמניה, שב להונגריה. הוא היה אחראי מטעמו של דיטר ויסליצני למעצר וגירוש יהודי סגד והטוון. זלדי פיקד על מבצעי הגירוש של יהודים למחנות ההשמדה ממספר מחנות איסוף אזוריים שהוקמו בהונגריה: בקלוז'-נאפוקה, במוקצ'בו, בקישקונפלג'האזה ובקצ'קמט.[2] בדצמבר 1944, מונה למפקד הז'נדרמריה בבסיס האוגדה ה-25 "ההונגרית" של האס.אס. במרץ 1945 שירת באוגדת אס.אס בלאובן שבאוסטריה.[3]

שלהי הקריירה ואחריתו[עריכת קוד מקור | עריכה]

במאי 1945, נפל מארטון זלדי בשבי צבא ארצות הברית ובאוקטובר 1945 הוסגר להונגריה.[4] הוא הועמד לדין בבודפשט, הורשע ונידון למוות. ב-10 ביולי 1946 הוסגר ליוגוסלביה ושם הועמד לדין בנובי סאד. הוא הורשע בפשע מלחמה, נידון למוות וב-5 בנובמבר 1946 הוצא להורג בתלייה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ אודות השואה - באצ'קה, באתר יד ושם.
  2. ^ משתפי פעולה בתקרית הטוון, עמוד 6, באתר יד ושם (בהונגרית).
  3. ^ מארטון זלדי, באתר hdke.hu (בהונגרית).
  4. ^ הסגרתו של מארטון זלדי להונגריה, באתר huszadikszazad.hu (בהונגרית).