לדלג לתוכן

מנחם ממירזבורק

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף מהר"ם מ"ץ)
מנחם ממירזבורק
השתייכות ראשונים, יהדות אשכנז עריכת הנתון בוויקינתונים
רבותיו רבי יצחק מאופנהיים
תלמידיו יום טוב ליפמן מילהויזן עריכת הנתון בוויקינתונים
בני דורו רבי מאיר בן ברוך הלוי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רבי מנחם ב"ר פנחס ממרזבורק (מהעיר מרזבורג[1], לפעמים מכונה על שם ספרו 'ר' מנחם מעיל צדק', או ר' מנחם המעילי) היה מחכמי אשכנז בסוף תקופת הראשונים, בדור שאחרי גזרות ק"ח–ק"ט, תיקן תקנות חשובות שהתקבלו בדורות שלאחריו.

חי בגרמניה במאה הי"ד (בין השנים ה'ק-ה'ק"ע בערך). רבו היה רבי יצחק מאופנהיים[2], וחכם נוסף בשם רבי שלמה[3], היה משרידי חכמי אשכנז ששיקמו את יהדות גרמניה אחרי גזרות ק"ח - ק"ט שפרצו בעקבות המוות השחור. מתלמידיו ידוע לנו על רבי יום טוב ליפמן.

מהר"י וייל כותב עליו שהיה "למדן מופלג, גדול בדורו, וכל מנהג מדינת זקס"ן (סקסוניה שבגרמניה) אחר אותו ספר, והרבה דברים נעתקו מספרו והם בידי".[4] המהרש"ל כותב עליו "מהר"ר מנחם מעיל צדק, אשר איזן ותיקן כמה גדרים וסיגים לתורה והיה מומחה, וגדול בתורה, ונתפשטו תקנותיו וגזירותיו בכל ארץ אשכנז"[5].

תקנת ביטול המיאון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ר' מנחם התפרסם בכך שתיקן שלא לעשות עוד את דין המיאון, המאפשר למי שהתקדשה בעודה קטנה לבטל את קידושיה כשבגרה[6], עם זאת רבי מנחם לא תיקן תקנה זו בעצמו, אלא פנה לחכם בשם רבי ברוך (ככל הנראה מחכמי צרפת[7]) אותו הוא מכנה 'גדול דורינו' וביקשו לתקן תקנה זו. חמישים שנה אחר כך התעורר בעקבות זאת פולמוס ביטול המיאון של ר' יעקב פולק.

כתב את הספר מעיל צדק שרובו לא הגיע לידינו. הספר הכיל כמה מאות סימנים, רובם מתוך פסקי קדמונים ובעיקר תשובות המהר"ם מרוטנבורג, וחלקם פסקים של ר' מנחם עצמו. חלק מספרו נספח לשו"ת מהר"י וייל, מאז הדפסתו לראשונה בוונציה שנת ש"ט, בשם 'נימוקי ר' מנחם מרזבורק'.

כתב ספר בשם מסקינן בהלכות שחיטה, ושני קרומין בהלכות בדיקה, נדפסו מכתבי יד (יחד עם שחיטות ובדיקות רבות מחכמי אשכנז) בתוך 'רבינו מנחם ממירזבורק' מכון משנת אפרים ה'תשפ"א.

בשנת ה'תשפ"א יצא לאור על ידי מכון משנת אפרים ספר בשם רבינו מנחם ממירזבורק בההדרת הרב אפרים פישל הרשקוביץ, הספר מכיל ליקוט מחידושים פסקים הגהות והערות מכל ספרות הפוסקים ומכתבי יד, בתוספת הערות והשוואת לדברי הפוסקים.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • יצחק זימר, "ר' מנחם ממירזבורק ונימוקיו", סיני עח, עמ' עה–פח.
  • ידידיה דינרי, "השתלשלות תקנת המיאון (פעלו של ר’ מנחם ממירזבורג)", דיני ישראל י-יא (תשמא-תשמג), עמ' שיט–שמו.
  • הרב יוסף מיכאל יוסקוביץ, מבוא לתולדות רבי מנחם ממירזבורק, בתוך: רבינו מנחם ממירזבורק, מכון משנת אפרים, ירושלים ה'תשפ"א.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ ישנו פולמוס אם מנחם ממירזבורק הוא מנחם מעיל צדק או שמדובר בשני אישים, אך מקובל להכריע כי מדובר באותו אדם, ראה במאמרו של ד"ר יצחק זימר ובמבוא לספר רבינו מנחם ממירזבורק מאת יוסף מיכאל יוסקוביץ.
  2. ^ לקט יושר חלק ב' עמ' 39 (מהדורה ישנה)
  3. ^ תשובה המובאת בפירוש המהרש"ל לטור יו"ד סימן ס"ה.
  4. ^ שו"ת מהר"י ווייל סימן קלג.
  5. ^ ים של שלמה מסכת יבמות פרק יג סימן י"ז
  6. ^ שו"ת מהר"י מינץ סימן י"ג; ים של שלמה, שם.
  7. ^ ראה הרב יוסף מיכאל יוסקוביץ מבוא לרבי מנחם ממירזבורק הוצאת מכון משנת אפרים 'תקנת המיאון'