מוזיאון סולומון ר. גוגנהיים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפיצה אל: ניווט, חיפוש
מוזיאון סולומון ר. גוגנהיים
The Solomon R. Guggenheim Museum
NYC - Guggenheim Museum.jpg
מידע
סוג מוזיאון אומנות
אדריכל פרנק לויד רייט עריכת הנתון בוויקינתונים
שנת ההקמה 1937
תאריך פתיחה רשמי 1 ביוני 1939 עריכת הנתון בוויקינתונים
כתובת Upper East Side, Manhattan, New York
מייסדים קרן סלומון ר. גוגנהיים
מנהל ריצ'רד ארמסטרונג עריכת הנתון בוויקינתונים
קואורדינטות 40°46′59″N 73°57′32″W / 40.783056°N 73.958889°W / 40.783056; -73.958889 קואורדינטות: 40°46′59″N 73°57′32″W / 40.783056°N 73.958889°W / 40.783056; -73.958889 
http://www.guggenheim.org/new-york
(למפת ניו יורק רגילה)
USA New York City location map.svg
 
מוזיאון סולומון ר. גוגנהיים
מוזיאון סולומון ר. גוגנהיים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מוזיאון סולומון ר. גוגנהייםאנגלית: The Solomon R. Guggenheim Museum) הוא מוזיאון לאמנות מודרנית המצוי בחלקה המזרחי העליון (אפר איסט סייד) של מנהטן, בעיר ניו יורק שבארצות הברית. המוזיאון הוא אחד מקבוצה של מוזיאונים שנוסדה על ידי קרן סלומון ר. גוגנהיים, והידוע שבהם, וכן אחד המוזיאונים הידועים בעיר ניו יורק. המוזיאון נוסד בשנת 1937 ומכונה לרוב בשם "הגוגנהיים".

בעת הקמתו נקרא המוזיאון "המוזיאון של אמנות ללא אובייקטים" - "The Museum of Non-Objective Painting". מוזיאון זה נוסד על מנת להציג לציבור אמנות מודרנית מופשטת כגון ציוריהם של וסילי קנדינסקי ופיט מונדריאן. בשנת 1959 עבר המוזיאון למשכנו הנוכחי המצוי בפינת רחוב 89 והשדרה החמישית. המבנה של המוזיאון תוכנן על ידי האדריכל פרנק לויד רייט. גוגנהיים עצמו לא ידע באיזה אדריכל לבחור לתכנון המוזיאון, ועל כן פנה לידידתו, הברונית הילה פון רביי אשר בחרה ברייט היות שהוא היה הידוע באדריכלי התקופה.

במקור רצה רייט לבנות במקום מבנה מרובע, הצבוע כולו באדום. הברונית רביי התעקשה שהמבנה יהיה מעוגל וצבוע בלבן.

פנים המבנה

בשל צורתו הייחודית של המבנה, נחשב מבנה המוזיאון כיצירת אמנות בפני עצמה. צורתו האסימטרית הייחודית - העובדה שחלקו העליון רחב מחלקו התחתון וצורתו המעוגלת הבלתי סדירה היא מרשימה ביותר. ייחוד נוסף של המבנה הוא שכולו מכיל גלריה אחת המתעקלת במורד המבנה בשיפוע מתון.

בשנת 1992 נוסף למבנה מגדל ריבועי הגבוה ממבנה הספירלה המקורי. מבקרים טוענים ששני המבנים יחד נראים כמו אסלה של שירותים.[דרוש מקור]

מבקרי אמנות רבים התנגדו למבנה שתכנן רייט בטענה שהמבנה "גונב את ההצגה" מיצירות האמנות שבתוכו, וכן בשל העובדה שהיעדר החלונות מחייב שכל יצירות האמנות יוארו בתאורה מלאכותית ולא באמצעות אור חיצוני.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]