מחלבת המאירי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
לוגו המחלבה

מחלבת המאירי היא מחלבת גבינות קטנה, הקיימת בצפת מאז שנת 1840 ומנוהלת על ידי משפחת המאירי.

תולדות המחלבה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בשנת 1837 פקדה את צפת רעידת אדמה קשה שהחריבה את רוב מבני העיר ושליחים יצאו למדינות רבות לאסוף כספים לבניית העיר מחדש. בעקבות שליחים אלו החליט מאיר ארזוני, שגר בפרס, לעבור לצפת ולעזור לשיקום העיר. ארזוני היה צורף במקצועו אך מכיוון שלא היה ביקוש למקצוע זה בעיר, הוא למד מערביי העיר את מלאכת הגיבון ופתח מחלבה[1]. ארזוני רכש בית גדול מעל לנביעת מעיין (ממנו מתמלא מקווה האר"י), חצב חדרים נוספים אל תוך הסלע, וכך הנכס שימש כבית המשפחה למעלה ומחלבה מתחת לאדמה.

ארזוני בצוואתו העמיד שני תנאים לבעלות הבית[2]:

  • בכל דור הבית יהיה שייך רק לאחד מילדי המשפחה ולא בשותפות עם אחיו. הילד הנבחר הוא זה שישא את אחד השמות, מאיר או שלומי, כהמשך לשושלת המשפחתית.
  • בן המשפחה חייב לגור בנכס ואינו רשאי למכרו או להשכירו.

לפני קום המדינה שכן במבנה גם מועדון של תנועת בית"ר ואשר שימש בשנים ה'ת"ש-ה'תש"ד (19401944), את מחתרת האצ"ל לשם אימונים בנשק וכמקום מסתור לאחסנתו.

כיום[עריכת קוד מקור | עריכה]

המחלבה מתפעלת כיום כמחלבת בעלת מחזור קטן יחסית. היא אינה משווקת ברשתות המזון הגדולות אלא במעדניות ומסעדות. המחלבה מייצרת שני סוגי גבינות צאן: ברנז'י - המזכירה גבינה בולגרית, וגבינה צפתית שהומצאה על ידי משפחת המאירי.

לאחר פטירת מאיר המאירי (הדור החמישי)[3][4] בשנת 2019, עברה בעלות המתחם לבנו שלמה, כפי שדורשת הצוואה, אך מכיוון ששלמה הוא בעל מוגבלות פיזית, המחלבה מנוהלת על ידי אחיו, יניב המאירי.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ [1] המחלבה באתר טיולי
  2. ^ [2] המידע באתר המחלבה
  3. ^ [אלי אשכנזי‏, "שומר החותם" של צפת: מת בעלי מחלבת המאירי שהנציח את תולדות העיר, באתר וואלה!‏, 24 ביוני 2019
  4. ^ תיקי גולן, נפטר מאיר המאירי ממחלבת "המאירי" מצפת, באתר ynet, 24 ביוני 2019