פלוויה יוליה הלנה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Matanyabot (שיחה | תרומות)
Rubinbot (שיחה | תרומות)
מ r2.5.4) (בוט משנה: id:Helena
שורה 30: שורה 30:
[[hr:Sveta Helena]]
[[hr:Sveta Helena]]
[[hu:Szent Ilona]]
[[hu:Szent Ilona]]
[[id:Santa Helena]]
[[id:Helena]]
[[it:Flavia Giulia Elena]]
[[it:Flavia Giulia Elena]]
[[ka:მოციქულთასწორი ელენე]]
[[ka:მოციქულთასწორი ელენე]]

גרסה מ־14:01, 23 באוקטובר 2011

הלנה הקדושה, ציור על ידי סימה דה קונליאנו (Cima da Conegliano)

פלוויה יוליה הלנהיוונית Φλαβία Ιουλία Ελένη), הידועה גם כהלנה הקדושה, הלנה מקונסטנטינופול או הלנה אוגוסטה (248-329), הייתה אשתו של קונסטנטיוס כלורוס, מקיסרי האימפריה הרומית, ואמו של הקיסר קונסטנטינוס הראשון, שהיה הקיסר הרומי הראשון שהתנצר. הלנה ידועה בנצרות האורתודוקסית והקתולית בליבה הרחום.

הלנה הקדושה ובנה, הקדוש קונסטנטינוס

האגדה הנוצרית על הלנה

על פי המסורת הנוצרית, שאין לה תמיכה עובדתית של ממש, נשלחה הלנה לירושלים על ידי בנה קונסטנטינוס הראשון, שהיה לקיסר הרומי הנוצרי הראשון, וכך זכתה לשם כעולה לרגל הראשונה. בביקורה תרה הלנה אחר הצלב האמיתי - זה שאליו נצלב ישו. לפי המסורת הנוצרית היא אספה את היהודים וביקשה כי ישלחו אליה את אלף המלומדים ביותר מביניהם. עם כינוסם של אלו ביקשה שיבחרו בחמש מאות המלומדים ביותר מביניהם ומהם וכך, אט אט, ניסתה לצמצם את הקבוצה למלומדת יותר. יהודה[דרושה הבהרה] שהבין את רצונה הזהיר את היהודים לא לגלות על מקום הימצא הצלב כי מציאתו תגרום לפגיעה ביהדות. יהודה אמר להלנה כי אין הוא יודע על מקום הימצא הצלב. הלנה ציוותה להשליך אותו לבאר יבשה ולאחר שבוע ימים, כאשר היה רעב ומפוחד, התפלל לאלוהים ומקום הצלב נגלה לו. הלנה שלחה למקום זה שליחים ובמקום נתגלו שלושה צלבים - האחד היה של ישו והשניים האחרים של הגנבים שנצלבו איתו. יהודה הציעה כי יניחו צלבים אלו על אדם מת וכאשר הניחו אותם הוא קם לתחייה.

דמותה של הלנה הקדושה על מטבע עתיק משנת 325 אחרי הספירה

בעקבות הנס נטבל יהודה לנצרות, והיה לבישוף ירושלים. במקום מציאת הצלבים הוקמה כנסיית הקבר. על הר הזיתים בנתה הלנה את כנסיית האלאונה, מעל המערה בה, כך לפי המסורת, לימד ישו את השליחים, התנבא בה על חורבן ירושלים ושם גם עלה, כנראה, השמיימה. כמה שנים אחרי כן, בנתה פומניה את כנסיית העלייה לשמיים קרוב לכנסיית האלאונה, שנותרה לציין את מקום לימוד השליחים בלבד. אחרי רס האלאונה בשנת 614 היא לא נבנתה מחדש ועל הריסותיה נבנו שתי כנסיות חדשות: כנסיית פטר נוסטר וכנסיית הקרדו. עוד הייתה הלנה אחראית לבניית כנסיית אברהם באלוני ממרא, וכנסיית המולד בבית לחם. תבנית:Link FA

תבנית:נ תבנית:Link GA