דולפין (סוג) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
לסוג אין מצב שימור
אין תקציר עריכה
שורה 15: שורה 15:


==טקסונומיה והיסטוריה טקסונומית==
==טקסונומיה והיסטוריה טקסונומית==
בעבר כל הדולפינים נחשבו למין אחד בלבד, למרות המגוון הקיים ביניהם בצבע, בצורה ובגודל. הבדל זה הביא לכך שהוצעו 20 מינים שונים תחת הסוג דולפין. עם זאת, מדענים מ[[קליפורניה]] הגיעו ב[[שנות ה-60]] למסקנה כי קיימים שני מינים בסוג זה- '''דולפין מצוי ארוך-חוטם''' (Delphinus capensis) ו'''דולפין מצוי קצר-חוטם''' (Delphinus delphis). מיון זה אושר על ידי מחקרים [[גנטיקה|גנטיים]] שנערכו ב[[שנות ה-90]]. מחקרים אלו הציעו גם את קיומו של מין שלישי, '''דולפין מצוי ערבי''' (D. tropicalis), המאופיין בחוטם ארוך וצר ונמצא ב[[הים האדום|ים האדום]] וב[[האוקיינוס ההודי|אוקיינוס ההודי]]. למרות זאת, המיון הטקסונומי המקובל אינו רואה בדולפין זה כמין נפרד, אלא כשונות מקומית לתחום התפוצה שלו.
בעבר כל הדולפינים נחשבו למין אחד בלבד, למרות המגוון הקיים ביניהם בצבע, בצורה ובגודל. הבדל זה הביא לכך שהוצעו 20 מינים שונים תחת הסוג דולפין. עם זאת, מדענים מ[[קליפורניה]] הגיעו ב[[שנות ה-60]] למסקנה כי קיימים שני מינים בסוג זה- '''דולפין הכף''' (Delphinus capensis) ו'''דולפין מצוי''' (Delphinus delphis). מיון זה אושר על ידי מחקרים [[גנטיקה|גנטיים]] שנערכו ב[[שנות ה-90]]. מחקרים אלו הציעו גם את קיומו של מין שלישי, '''דולפין מצוי ערבי''' (D. tropicalis), המאופיין בחוטם ארוך וצר ונמצא ב[[הים האדום|ים האדום]] וב[[האוקיינוס ההודי|אוקיינוס ההודי]]. למרות זאת, המיון הטקסונומי המקובל אינו רואה בדולפין זה כמין נפרד, אלא כשונות מקומית לתחום התפוצה שלו.


==תפוצה==
==תפוצה==
שורה 31: שורה 31:
[[קטגוריה:דולפיניים]]
[[קטגוריה:דולפיניים]]


[[en:Short-beaked common dolphin]]
[[en:Common Dolphins]]
[[br:Delfin boutin]]
[[br:Delfin boutin]]
[[ca:Dofí comú de musell curt]]
[[ca:Dofí comú]]
[[cs:Delfín obecný]]
[[cs:Delfín obecný]]
[[da:Almindelige delfiner]]
[[da:Almindelige delfiner]]
[[de:Gemeiner Delfin]]
[[de:Gemeiner Delfin]]
[[es:Delphinus delphis]]
[[et:Delfiin]]
[[es:Delphinus (género)]]
[[et:Tavadelfiin]]
[[eu:Izurde arrunt]]
[[fr:Delphinus]]
[[ko:참돌고래]][[hu:Közönséges delfin]]
[[fa:دلفین معمولی کوتاه‌نوک]]
[[fi:Delfiini]]
[[fr:Dauphin commun à bec court]]
[[gl:Golfiño común]]
[[hu:Közönséges delfin]]
[[it:Delphinus delphis]]
[[it:Delphinus delphis]]
[[ja:マイルカ属]]
[[ja:マイルカ属]]
[[nl:Delphinus (geslacht)]]
[[kbd:Хыкхъуэ (Псэушъхьа)]]
[[ko:참돌고래]]
[[no:Vanlige delfiner]]
[[nl:Gewone dolfijn]]
[[pl:Delphinus]]
[[pl:Delfin zwyczajny]]
[[pt:Golfinho-comum-de-bico-curto]]
[[pt:Golfinho-comum-de-bico-curto]]
[[ru:Обыкновенный дельфин]]
[[ru:Дельфин-белобочка]]
[[sk:Delfín obyčajný]]
[[sk:Delfín obyčajný]]
[[sv:Vanliga delfiner]]
[[fi:Delfiinit (suku)]]
[[tr:Tırtak]]
[[sv:Vanlig delfin]]
[[tr:Bayağı yunus]]
[[uk:Дельфін білобокий]]
[[uk:Дельфін]]
[[wo:Piipa]]
[[wo:Piipa]]
[[zh:海豚]]
[[zh:海豚]]

גרסה מ־18:10, 31 בינואר 2012

קריאת טבלת מיוןדולפין
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: לווייתנאים
תת־סדרה: דמויי היפופוטם
משפחה: דולפיניים
סוג: דולפין
מינים

דולפין הכף
דולפין מצוי

שם מדעי
Delphinus
ליניאוס, 1758
תחום תפוצה

תפוצת דולפין הכף (בכחול)

תפוצת הדולפין המצוי (בכחול)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

דולפין (שם מדעי: Delphinus; לעתים דולפין מצוי) הוא סוג במשפחת הדולפיניים, המכיל שני מינים: דולפין הכף (Delphinus capensis) ודולפין מצוי (Delphinus delphis). דולפין הכף נקרא לעתים דולפין מצוי קצר-חוטם, בעוד שהדולפין המצוי נקרא, על אותו משקל, דולפין מצוי ארוך-חוטם.

טקסונומיה והיסטוריה טקסונומית

בעבר כל הדולפינים נחשבו למין אחד בלבד, למרות המגוון הקיים ביניהם בצבע, בצורה ובגודל. הבדל זה הביא לכך שהוצעו 20 מינים שונים תחת הסוג דולפין. עם זאת, מדענים מקליפורניה הגיעו בשנות ה-60 למסקנה כי קיימים שני מינים בסוג זה- דולפין הכף (Delphinus capensis) ודולפין מצוי (Delphinus delphis). מיון זה אושר על ידי מחקרים גנטיים שנערכו בשנות ה-90. מחקרים אלו הציעו גם את קיומו של מין שלישי, דולפין מצוי ערבי (D. tropicalis), המאופיין בחוטם ארוך וצר ונמצא בים האדום ובאוקיינוס ההודי. למרות זאת, המיון הטקסונומי המקובל אינו רואה בדולפין זה כמין נפרד, אלא כשונות מקומית לתחום התפוצה שלו.

תפוצה

הדולפין המצוי נפוץ באזורים בעלי אקלים ממוזג, סוב-טרופי וטרופי. הוא נפוץ בין קווי הרוחב 40 מעלות דרום ל-50 מעלות צפון. מיני הדולפין המצוי מעדיפים אזורי מים סגורים, כמו הים האדום והים התיכון, וכן העדפתם נוטה למים עמוקים ורחוקים מהחוף או מדפים יבשתיים (אזורים המקיפים את היבשות שמימיהם יחסית רדודים), מאשר למים רדודים. הם אינם מינים חופיים, אך ניתן למצוא אותם גם בקרבת חופים. אוכלוסיות מסוימות נשארות באותו אזור במשך כל השנה, אולם אחרות נודדות בהתאם לעונות השנה. גודל האוכלוסייה העולמית אינו ידוע, אולם ההערכות מונות כמה מאות אלפי פרטים.

התנהגות

הדולפין המצוי נמצא לרוב בקבוצות המונות 10 עד 50 פרטים, ולפעמים הם מתאספים ללהקות המונות 100 עד 2,000 פרטים. להקות אלו הן לרוב מאוד פעילות - הדולפינים עולים אל פני המים, קופצים ומתיזים מים אחד על השני. פעמים רבות ניתן לצפות בהם נוגחים אחד בשני ומכים אחד בשני עם הזנב או עם הסנטר. הדולפינים נצפו מתערים עם לווייתנאים אחרים, כמו מיני הגלובי השחור. משך ההריון הוא 11 חודשים. הנקבה יכולה להמליט דולפין אחת לשנה עד שלוש שנים. הדולפין מגיע לבגרות מינית בגיל חמש, ותוחלת חייו היא 20 - 25 שנים. נתונים אלו הם נתונים ממוצעים, והם יכולים להשתנות בהתאם לאוכלוסייה.

שימור

הדולפין המצוי סובל ממגוון רחב של איומים, שרובם נובעים מהשפעות האדם. אוכלוסיות של שני מיניו ניצודו על ידי דייגים בחופיה של פרו לצורכי מזון ופתיונות לכרישים. באזורים אחרים הדולפין אינו ניצוד באופן ישיר. כמה אלפי דולפינים נלכדו במכמורות של דייגים. הדולפינים המצויים היו נפוצים גם במימיו המערביים של הים התיכון עד שנות ה-60, אולם מספרם באזור פחת במהירות. הסיבות לכך עדיין לא מובנות עד שורשן, אך מאמינים כי העיקרית שבהן היא פעילות ימית מסיבית. בארצות הברית מיני הדולפין נחשבים למינים מוגנים. לעתים הם נתפסים במכמורות באופן בלתי-רצוי, אולם תפוצתם בחופי ארצות-הברית עדיין גדולה.

קישורים חיצוניים