מטוס קרב של הדור הרביעי – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מאין תקציר עריכה
שורה 3: שורה 3:
מטוסי דור רביעי פותחו כתוצאה מהלקחים שנלמדו בתפעול של [[מטוס קרב של הדור שהלישי|מטוסי הדור שהלישי]] שבו קווי התכנון הכלליים נשענו על ההשערה ש[[קרב אוויר|קרבות האוויר]] יתנהלו במרחקים גבוהים ובעזרת [[טיל אוויר-אוויר|טילי אוויר אוויר]]. במטוסי דור רביעי הדרישות העיצוב חזרו לביצועי פנייה והאצה, כמו כן כהמשך המגמה מהדור הקודם מטוסי דור רביעי הם [[מטוס קרב רב-משימתי|רב משימתיים]].
מטוסי דור רביעי פותחו כתוצאה מהלקחים שנלמדו בתפעול של [[מטוס קרב של הדור שהלישי|מטוסי הדור שהלישי]] שבו קווי התכנון הכלליים נשענו על ההשערה ש[[קרב אוויר|קרבות האוויר]] יתנהלו במרחקים גבוהים ובעזרת [[טיל אוויר-אוויר|טילי אוויר אוויר]]. במטוסי דור רביעי הדרישות העיצוב חזרו לביצועי פנייה והאצה, כמו כן כהמשך המגמה מהדור הקודם מטוסי דור רביעי הם [[מטוס קרב רב-משימתי|רב משימתיים]].
==מאפיינים==
==מאפיינים==
בשנות ה-1970 חילות האוויר של המערב מצאו עקב לקחי [[מלחמת וייטנאם]] כי התמקדותם בתפעול [[טיל אוויר אוויר|טילי אוויר אוויר]] הייתה שגויה שכן המציאות בשדה הלחימה האווירי הקטינו את אמינותם של הטילים וכן לא אפשרו שימוש בהם בטווחים של מעבר לטווח הראייה (BVR) בגלל הדרישה לזיהוי וויזואלי. לכן מטוסי הקרב של הדור הזה תוכננו בשביל לתת לטייסים ביצועים אוויוניים וכן ביצועים של דחף, מהירות וכושר פנייה מיטביים. המטוס הראשון בדור זה, ה-[[F-14 טומקט]] עוצב במקור כחלופה ל-[[F-111|{{כ}}F-111B]] אך כלל חופה מוגדלת, מנועים חזקים, תותח מובנה וכושר תמרון טוב יחסית ל-F-4 כחלק מלקחי הדור הקודם. ה-[[F-15]] היה מטוס הראשון מאז ה-[[F-86]] שעוצב בראש ובראשונה כמטוס קרב לעליונות אווירית וכלל מערכת נשק מתוחכמת, מכ"ם פולס-דופלר ומנועים חזקים שהקנו למטוס יחס דחף משקל של מעל ל-1.

מספר תפיסות עיצוב ויכולות יושמו לראשונה בחלק גדול ממטוסי דור רביעי כגון עקרון ה-[[HOTAS]] (ידיים על המצערת והסטיק) שעל ידי אינטגרציה מתוחכמת בין ממשק הטייס למערכות הקנה לטייס יכולת לתפעל את המערכות הקריטיות לקרבות אוויר במהירות וללא הדרישה להוריד את ידיו ממשקי הניהוג, שלעתים קרובות דורש הפסקת התמרון. השימוש בכלי נשק מתוחכמים גבר אף הוא, ומטוסי דור רביעי ברובם כללו יכולות רב משימתיות תוך יצירת ממשק למגוון גדול של כלי נשק, ומנשאים חיצוניים כגון פודי לייזר או ניווט מתקדמים.

מטוסי דור רביעי גם תוכננו להשתמש במגוון מכשירי [[אוויוניקה]] דיגיטליים שתקשרו בינם לבין עצמם בפסי תקשורת דיגיטליים דוגמת ה-[[1553 MUX BUS]], סוגי מערכות והאינטגרציה ביניהם אפשרו לטייס להשתמש בממשקים כגון צגים רב תכליתיים, מסכי [[תע"ל]] ופנלי בקרה עיליים המציגים הרבה יותר מידע שימושי לטייס ומאפשרים לו לתפעל ביתר קלות את מערכות המטוס ולשמור על [[מודעות מצבית]] בצורה יותר יעילה.

[[מערכת בקרה|מערכות בקרה]] דיגיטליות חדישות אפשרו לייצר [[מטוס אל יציב|מטוסים אל יציבים]] שמנוהגים על ידי [[מערכת בקרת טיסה|מערכות בקרת טיסה]] מסוג [[טוס על חוט]], שעל ידי טיסה על סף האיבוד שליטה הקנו יכולות תמרון גבוהות למטוס, הראשון מבין המטוסים האל יציבים בדור זה הוא ה-[[F-16]].
===דור 4.5===
===דור 4.5===

==רשימת מטוסי קרב של הדור הרביעי==
==רשימת מטוסי קרב של הדור הרביעי==
{| class="wikitable sortable"
{| class="wikitable sortable"

גרסה מ־14:38, 26 במאי 2016

מטוס קרב של הדור הרביעי הוא מטוס קרב סילוני שיוצר לראשונה בין שנות ה-1970 ואמצע שנות ה-1990. דגמים מתקדמים של דור זה מכונים מטוסי דור 4.5 בגלל שהם כוללים יכולות חימוש ואוויוניקה מתקדמים ומספר מאפיינים של דור 5 ומיוצרים גם בימינו אנו.

מטוסי דור רביעי פותחו כתוצאה מהלקחים שנלמדו בתפעול של מטוסי הדור שהלישי שבו קווי התכנון הכלליים נשענו על ההשערה שקרבות האוויר יתנהלו במרחקים גבוהים ובעזרת טילי אוויר אוויר. במטוסי דור רביעי הדרישות העיצוב חזרו לביצועי פנייה והאצה, כמו כן כהמשך המגמה מהדור הקודם מטוסי דור רביעי הם רב משימתיים.

מאפיינים

בשנות ה-1970 חילות האוויר של המערב מצאו עקב לקחי מלחמת וייטנאם כי התמקדותם בתפעול טילי אוויר אוויר הייתה שגויה שכן המציאות בשדה הלחימה האווירי הקטינו את אמינותם של הטילים וכן לא אפשרו שימוש בהם בטווחים של מעבר לטווח הראייה (BVR) בגלל הדרישה לזיהוי וויזואלי. לכן מטוסי הקרב של הדור הזה תוכננו בשביל לתת לטייסים ביצועים אוויוניים וכן ביצועים של דחף, מהירות וכושר פנייה מיטביים. המטוס הראשון בדור זה, ה-F-14 טומקט עוצב במקור כחלופה ל-‏F-111B אך כלל חופה מוגדלת, מנועים חזקים, תותח מובנה וכושר תמרון טוב יחסית ל-F-4 כחלק מלקחי הדור הקודם. ה-F-15 היה מטוס הראשון מאז ה-F-86 שעוצב בראש ובראשונה כמטוס קרב לעליונות אווירית וכלל מערכת נשק מתוחכמת, מכ"ם פולס-דופלר ומנועים חזקים שהקנו למטוס יחס דחף משקל של מעל ל-1.

מספר תפיסות עיצוב ויכולות יושמו לראשונה בחלק גדול ממטוסי דור רביעי כגון עקרון ה-HOTAS (ידיים על המצערת והסטיק) שעל ידי אינטגרציה מתוחכמת בין ממשק הטייס למערכות הקנה לטייס יכולת לתפעל את המערכות הקריטיות לקרבות אוויר במהירות וללא הדרישה להוריד את ידיו ממשקי הניהוג, שלעתים קרובות דורש הפסקת התמרון. השימוש בכלי נשק מתוחכמים גבר אף הוא, ומטוסי דור רביעי ברובם כללו יכולות רב משימתיות תוך יצירת ממשק למגוון גדול של כלי נשק, ומנשאים חיצוניים כגון פודי לייזר או ניווט מתקדמים.

מטוסי דור רביעי גם תוכננו להשתמש במגוון מכשירי אוויוניקה דיגיטליים שתקשרו בינם לבין עצמם בפסי תקשורת דיגיטליים דוגמת ה-1553 MUX BUS, סוגי מערכות והאינטגרציה ביניהם אפשרו לטייס להשתמש בממשקים כגון צגים רב תכליתיים, מסכי תע"ל ופנלי בקרה עיליים המציגים הרבה יותר מידע שימושי לטייס ומאפשרים לו לתפעל ביתר קלות את מערכות המטוס ולשמור על מודעות מצבית בצורה יותר יעילה.

מערכות בקרה דיגיטליות חדישות אפשרו לייצר מטוסים אל יציבים שמנוהגים על ידי מערכות בקרת טיסה מסוג טוס על חוט, שעל ידי טיסה על סף האיבוד שליטה הקנו יכולות תמרון גבוהות למטוס, הראשון מבין המטוסים האל יציבים בדור זה הוא ה-F-16.

דור 4.5

רשימת מטוסי קרב של הדור הרביעי

שם המטוס מדינה שנת טיסת הבכורה הערות
פאנביה טורנדו האיחוד האירופיהאיחוד האירופיפאנביה 1979
יורופייטר טייפון האיחוד האירופיהאיחוד האירופייורופייטר 1994
מיראז' 2000 צרפתצרפתצרפת 1978
ראפאל צרפתצרפתצרפת 1986
HAL טאג'אס הודוהודוהודו 2001
מיצובישי F-2 יפןיפןיפן 1995
JF-17 פקיסטןפקיסטןפקיסטן 2003
שיאן JH-7 הרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סין 1988
שניאנג J-11 הרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סין 1998
שניאנג J-10 הרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סיןהרפובליקה העממית של סין 1998
FA-50 דרום קוריאהדרום קוריאהדרום קוריאה 2011
AIDC ‏F-CK-1 צ'ין-קואו טאיוואןטאיוואןטאיוואן 1989
מיג 29/‏‏35 ברית המועצותברית המועצותברית המועצות 1977
מיג 31 ברית המועצותברית המועצותברית המועצות 1975
סוחוי Su-27/‏30/‏33/‏35 ברית המועצותברית המועצותברית המועצות 1977
JAS 39 גריפן שוודיהשוודיהשוודיה 1988
F-14 טומקט ארצות הבריתארצות הבריתארצות הברית 1970
F-15 איגל ארצות הבריתארצות הבריתארצות הברית 1972
F-16 פייטינג פאלקון ארצות הבריתארצות הבריתארצות הברית 1974
F/A-18 הורנט ארצות הבריתארצות הבריתארצות הברית 1974

ראו גם