מסורן גמד

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןמסורן גמד
מצב שימור
מצב שימור: סכנת הכחדה חמורהנכחדנכחד בטבעסכנת הכחדה חמורהסכנת הכחדהפגיעקרוב לסיכוןללא חשש
מצב שימור: סכנת הכחדה חמורה
סכנת הכחדה חמורה (CR)[1]
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
מחלקה: דגי סחוס
סדרה: רינופריסטיים
משפחה: מסורניים
סוג: מסורן
מין: מסורן גמד
שם מדעי
Pristis clavata
גארמן, 1906
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מסורן גמד (שם מדעי: Pristis clavata) הוא מין של בטאי ממשפחת המסורניים החי במימי החופים הטרופיים של אוסטרליה. מין זה הוא הקטן בבני משפחתו.

מאפיינים[עריכת קוד מקור | עריכה]

המסורן הגמד מגיע לאורך 3.2 מטר בממוצע. הוא בעל סנפירי חזה רחבים ושטוחים, סנפיר גב מוגבה הממוקם היישר מעל סנפירי השת וזנב אנכי. בראשו ישנו חרטום ארוך ודק המכוסה בקרוב לעשרים זוגות של שיניים דמויי-דוקרנים שעוזרים לו לנסר את טרפו ומתחת לראשו מצוי הפה. צבעו של הדג ירוק בהיר-חום עד צהבהב והתחתית לבנה.

המסורן חי באזור הטרופי בין צפון-מזרח קווינסלנד בחצי האי כף-יורק ועד לפילבארה במערב. בעבר אוכלוסייתו הייתה גדולה הרבה יותר והוא נמצא במרבית האזור האינדו פסיפי. הוא מצוי בדרך כלל על קרקעית הים הרדודה בקרבת החופים, שפכי נהרות ולעיתים גם בקצה של כמה נהרות אך לזמן קצר. באזורי גאות הוא יימצא בביצות מלוחות כמו בין עצי מנגרובים.

המסורן מחפש בעזרת איברים מיוחדים - אמפולות לורנציני, טרף הכולל דגים, סרטנים ורכיכות. הוא הורג אותם בעזרת מכה חזקה ופתאומית מלסתו המשוננת. כמו שאר המסורנים הוא משריץ צאצאים חיים.

המסורן מצוי בסכנת הכחדה בטבע עקב דיג לבשרו ולהפקת שמנים מגופו. עם זאת האיום העיקרי עליו הוא רשתות הלוכדות אותו בטעות כשלל לוואי.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מסורן גמד בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ מסורן גמד באתר הרשימה האדומה של IUCN