מפלגת הנשים (ישראל)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גרסה מ־17:04, 22 בינואר 2022 מאת ברטה13 (שיחה | תרומות) (הוספתי את מספר הקולות שנדרשו למנדט על פי פרסומי הכנסת וכמו כן את מספר הקולות הכשרים של כלל האוכלוסיה בבחירות לכנסת התשיעית.)
מפלגת הנשים
מדינה ישראל
שם רשמי מפלגת הנשים‎ עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסד מרשה פרידמן
מנהיגים שושנה אלינגס, רות רזניק, תחיה בת-אורן, נורית גילת, אתי בן זיו, עמליה ברגמן, רחל אוסטרוביץ
תקופת הפעילות 1977–הווה (כ־47 שנים)
אידאולוגיות פמיניסטית
אותיות נס
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מפלגת הנשים הייתה תנועה פוליטית קטנה שהתמודדה בבחירות לכנסת בשנת 1977 אך לא עברה את אחוז החסימה[1].

רקע

מפלגת הנשים שסימנה היה נס, הוקמה לקראת בחירות 1977, על ידי מרשה פרידמן[2][3].

פרידמן הייתה חברת כנסת מטעם רצ בכנסת השמינית, אבל בחרה להתנתק מאריה אליאב, שפעל להקים את הסיעה הסוציאל-דמוקרטית. בשעה שהסיעה בחרה להתאחד עם מספר מפלגות קטנות העולם הזה - כוח חדש, מפלגת מוקד ומספר נציגים מהפנתרים השחורים על מנת להקים את מחנה של"י, פרידמן הקימה מפלגה חדשה פמיניסטית. חברות הרשימה היו: שושנה אלינגס, רות רזניק, תחיה בת-אורן, נורית גילת, אתי בן זיו, עמליה ברגמן, רחל אוסטרוביץ ואחרות[4].

ב־1976 העלתה פרידמן בשאילתה את נושא האלימות נגד נשים והתקבלה בקריאות בוז. היא קיוותה שבאמצעות הקמת מפלגת נשים תוכל לקדם את הטיפול באלימות נגד נשים וסוגיות נוספות. מצע המפלגה נפתח בהצהרה הבאה:

אנחנו, קבוצת נשים בלתי תלויה, מכריזות על הקמת מפלגת הנשים לקראת הבחירות לכנסת התשיעית, כדי להיאבק למען שחרור ושוויון בין המינים. במאבק זה אנו ממשיכות את מלחמתן של חלוצות המאבק לשיווי זכויות לנשים בארץ ישראל, שהתחילה עם הקמת הישוב העברי ונפסקה לאחר הכנסת הראשונה. חברות התאחרות נשים לשיווי זכויות בישראל, שהיו ראשונות המאבק לשוויון, האמינו כי המדינה תעשה צדק לכל אזרחיה בהתאם למגילת העצמאות; "מדינת ישראל תקיים שוויון זכויות חברתי ומדיני גמור לכל אזרחיה בלי הבדל דת, גזע ומין".

מפלגת הנשים "נס", מצע בחירות לכנסת התשיעית 1977. בתוך: פוגל-ביז'אוי, סילביה. (2011). דמוקרטיה ופמיניזם: מגדר, אזרחות וזכויות אדם. הוצאת האוניברסיטה הפתוחה. עמ' 225

מפלגת הנשים קיבלה רק 5,674 קולות מתוך 14,565 הקולות שהיו דרושים על מנת לעבור את אחוז החסימה (סך כל הקולות הכשרים עמד על 1,747,820). המפלגה התפרקה לאחר הצבעה של חברות המפלגה ומרשה פרידמן בחרה להמשיך את פעילותה הפמיניסטית בשדה החברתי והקימה אחרי הבחירות את ארגון "נשים למען נשים" בחיפה, את המקלט הראשון לנשים מוכות ואת אל"ף.

הערות שוליים

  1. ^ "יום האשה הבינלאומי: הפרידמנית הראשונה". הארץ. 2010-03-07. נבדק ב-2018-10-10.
  2. ^ Marcia Freedman: Public Activities Knesset website
  3. ^ גרסת הדפסה, באתר main.knesset.gov.il
  4. ^ רשימת המועמדות למפלגת הנשים- נס. מתוך, אתר הספרייה הלאומית