מריה קורינה מצ'אדו
| לידה |
7 באוקטובר 1967 (בת 58) קראקס, ונצואלה | ||
|---|---|---|---|
| מדינה |
| ||
| השכלה | |||
| עיסוק | פוליטיקאית, חברת פרלמנט, מהנדסת תעשייה | ||
| מפלגה | ונטה ונצואלה | ||
| השקפה דתית |
נצרות קתולית | ||
| בן זוג |
Ricardo Sosa Branger (1990–2001 (כ־11 שנים)) | ||
| מספר ילדים |
3 | ||
| פרסים והוקרה |
| ||
| חתימה |
| ||
| |||
מריה קורינה מצ'אדו פריסקה (בספרדית: María Corina Machado Parisca; נולדה ב-7 באוקטובר 1967) היא פוליטיקאית מהאופוזיציה בוונצואלה שכיהנה כחברת האספה הלאומית של ונצואלה בין השנים 2011 ל-2014. זוכת פרס נובל לשלום לשנת 2025.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]מצ'אדו נכנסה לפוליטיקה בשנת 2002 כמייסדת ומנהיגת קבוצת הפיקוח על הבחירות Súmate, יחד עם אלחנדרו פלאס. ב-2011 נבחרה לאספה הלאומית של ונצואלה, כנציגה של מדינת מירנדה. בשנת 2018 נבחרה כאחת מ-100 הנשים המשפיעות של ה-BBC.[1][2] כיום נחשבת מצ'אדו לאחת הדמויות המובילות באופוזיציה בוונצואלה; הממשל של ניקולאס מדורו אסר על מצ'אדו לצאת מגבולות ונצואלה. מצ'אדו היא מהנדסת תעשייה במקצועה.
מצ'אדו התמודדה בבחירות לנשיאות ונצואלה ב-2012, אך הפסידה בפריימריז לאנריקה קפרילס רדונסקי. מצ'אדו הייתה אחת הדמויות המרכזיות בארגון ההפגנות ב-2014 בוונצואלה נגד ממשלת מדורו. בשנת 2019, על רקע המשבר הפוליטי בוונצואלה, היא הודיעה שתשקול התמודדות נוספת לנשיאות אם הנשיא הזמני חואן גואידו יצליח להביא לקיומן של בחירות, אך גואידו לא הצליח בכך בסופו של דבר.
מצ'אדו הייתה מועמדת של תנועת "ונטה ונצואלה" (ספ') (מתורגם: "בואי ונצואלה") בבחירות המקדימות של הרשימה המאוחדת של מפלגות האופוזיציה ב-2023. ב-30 ביוני 2023 היא נפסלה מהתמודדות בבחירות למשך חמש עשרה שנה על ידי מבקר המדינה של ונצואלה. למרות זאת, ובין השאר כיוון שהפסילה טרם אושרה אז על ידי בית המשפט העליון, היא לא משכה את התמודדותה. באוקטובר 2023 נערכו הבחירות המקדימות, והיא ניצחה בהן והוכרזה כמועמדת האופוזיציה לבחירות לנשיאות ב-2024. בינואר 2024 אושרה פסילתה על ידי בית המשפט העליון של ונצואלה. ב-22 במרץ 2024 הוחלפה מצ'אדו על ידי קורינה יוריס כמועמדת האופוזיציה בבחירות. עם זאת, גם מיוריס נמנעה ההתמודדות, והיא הוחלפה זמנית על ידי אדמונדו גונסאלס.
לאחר הבחירות הודיע השלטון בראשותו של מדורו שמדורו ניצח בבחירות, בעוד שהאופוזיציה טענה שמדובר בזיוף, ושגונסאלס ניצח ברוב של כ-70%, כפי שהראו המדגמים.[3] מחאות המוניות פרצו בטענה לזיוף הבחירות. מצ'אדו הייתה בין מובילות המחאה.[4][5]
ב-1 באוגוסט 2024 פרסמה מצ'אדו מכתב בוול סטריט ג'ורנל שבו כתבה שהיא נמצאת במקום מסתור, ושהיא נאלצת להסתתר "מתוך חשש לחיי, לחירותי ולחיי בני עמי מפני הדיקטטורה של ניקולאס מדורו".[6]
באפריל 2025 נכללה ברשימת "טיים 100" לשנת 2025 בזכות מנהיגותה העקבית במאבק למען דמוקרטיה וזכויות אדם בוונצואלה, תוך עמידה מול ניסיונות דיכוי מצד משטרו של מדורו והפיכתה לסמל להתנגדות אזרחית שקטה אך נחושה.[7]
עמדות פוליטיות
[עריכת קוד מקור | עריכה]מצ'אדו חברה באופוזיציה לממשלת ונצואלה. היא אנטי-קומוניסטית ומתנגדת לאידאולוגיה שהתוו הוגו צ'אווס וממשיכי דרכו. תמכה בסנקציות בין-לאומיות במהלך המשבר בוונצואלה, ודגלה בהתערבות זרה להדחתו של ניקולאס מדורו, מתוך אמונה שלא ניתן להדיח אותו באופן דמוקרטי. מצ'אדו מגדירה את עצמה כאשת מרכז ליברלית, אבל ניתוחים פוליטיים של התבטאויותיה שנעשו על ידי העיתונים אל פאיס ולה רפובליקה מצאו שעמדותיה תואמות לימין הרדיקלי. הפוליטיקאית הנערצת עליה היא מרגרט תאצ'ר.
בנושאי מדיניות פנים, מצ'אדו תומכת בהפרטת גופים ממשלתיים בוונצואלה, כולל חברת הנפט הממשלתית PDVSA. בשנת 2023, כאשר התמודדה כמועמדת בפריימריז במפלגתה, הציגה עמדות ליברליות במספר נושאים: הגבלת כהונה בתפקידים פוליטיים, תמיכה בנישואים חד מיניים, תמיכה בלגליזציה של קנאביס רפואי, וקריאה לדיון ציבורי בנושא הפלה מלאכותית.
מבחינת מדיניות חוץ, מצ'אדו תמכה בארגוני ימין רדיקלי בצרפת ובספרד, והביעה תמיכה בנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, אותו תיארה כ"בעל חזון" ביחס להתנגדותו לממשלת מדורו בוונצואלה.
מצ'אדו תומכת בישראל ואמרה שיש לחדש את יחסי ונצואלה–ישראל, שנותקו בשנת 2009 לאחר מבצע עופרת יצוקה. לאחר טבח שבעה באוקטובר הביעה מצ'אדו תמיכה בישראל,[8] ושיבחה את הישגי ישראל במלחמת חרבות ברזל, בעיקר שחרור החטופים ומבצע עם כלביא נגד איראן.[9]. היא דיברה עם ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו לאחר זכייתה בפרס נובל לשלום והודתה לו על התמיכה של ישראל בה ובאופוזיציה למשטר מדורו.[10]
בפברואר 2025 נשאה דברים בכנס הארגון "Patriots for Europe" המאגד מפלגות ימין רדיקלי באירופה.[11]
פרס נובל לשלום
[עריכת קוד מקור | עריכה]באוקטובר 2025 הוכרז כי מצ'אדו זכתה בפרס נובל לשלום.[12]
ב-12 בדצמבר הגיעה לאוסלו על מנת לקבל את הפרס. מצ'אדו חיה במחתרת בוונצואלה מחשש שכוחות המשטר יפגעו בה, והיא הוברחה בחשאי מהמדינה דרך מחסומים צבאיים עד שהגיעה למדינה שכנה, ומשם יצרו מלוויה קשר עם צבא ארצות הברית, שהעביר אותה לאוסלו.[13]
בינואר 2026 העניקה מצ'אדו את מדליית הפרס לנשיא ארצות הברית דונלד טראמפ, כאות הוקרה על מבצע נחרצות מוחלטת.[14] מעשה זה ספג ביקורת מגורמים בין-לאומיים רבים, שציינו בין השאר שהמקרה היחיד בו אדם העביר למישהו אחר מדליית פרס נובל התרחש בשנת 1943 כאשר הסופר הנורווגי קנוט האמסון העניק את מדליית פרס נובל לספרות שקיבל בעבר ליוזף גבלס, כאות תמיכה והזדהות עם המפלגה הנאצית. גם קרן נובל ביקרה את המעשה. בהצהרה של הקרן נאמר כי יש לשמור על כבודו של הפרס, והיא הדגישה כי לא ניתן להעביר את הפרס לאדם אחר, אפילו לא באופן סמלי.[15]
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מריה קורינה מצ'אדו, באתר פרס נובל (באנגלית)
מריה קורינה מצ'אדו, ברשת החברתית X (טוויטר)
מריה קורינה מצ'אדו, ברשת החברתית אינסטגרם
מריה קורינה מצ'אדו, סרטונים בערוץ היוטיוב
עוד יום, האישה ש"גנבה" לטראמפ את הנובל, באתר כאן – תאגיד השידור הישראלי, 26 באוקטובר 2025
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ↑ BBC 100 Women 2018: Who is on the list?, באתר ה-BBC.
- ↑ The 'Iron Lady' of Venezuela Threatens to Unseat Its Autocrat, באתר הניו יורק טיימס.
- ↑ ונצואלה הכריזה שהנשיא זכה בבחירות. האופוזיציה: ניצחנו עם 70% מהקולות, באתר ynet, 29 ביולי 2024
- ↑ "מלחמה על הדמוקרטיה": ונצואלה בוערת אחרי "גניבת הבחירות", מפגינים נהרגו, באתר ynet, 30 ביולי 2024
- ↑
היא עשויה להביא לסוף שלטון מדורו בוונצואלה. הוא מאיים שתפרוץ מלחמת אזרחים, באתר הארץ, 28 ביולי 2024 - ↑ I Can Prove Maduro Got Trounced, באתר וול סטריט ג'ורנל.
- ↑ María Corina Machado: The 100 Most Influential People of 2025, TIME, 2025-04-16 (באנגלית)
- ↑ Tovar, Fran (7 באוקטובר 2023). "María Corina Machado expresó su solidaridad con Israel tras el ataque sorpresivo del Hamas" [María Corina Machado expressed her solidarity with Israel following the surprise Hamas attack]. Emisora Costa del Sol 93.1 FM (בספרדית).
- ↑ Nobel Peace Prize winner Machado told Netanyahu she appreciates Israel’s achievements in war, PM’s office says, Times of Israel, 25 October 2025
- ↑ Venezuelan Nobel Winner Machado Holds Call With Netanyahu, Barrons, 18 באוקטובר 2025
- ↑
ציוץ של Patriots for Europe ברשת החברתית X (טוויטר), 8 בפברואר 2025 - ↑ Announcement, Nobel Peace Prize 2025, פרס נובל
- ↑ אסף רוזנצוייג, בפאה ותחפושת: סיפור הבריחה המדהים של מריה קורינה מצ'אדו, באתר מאקו, 11 בדצמבר 2025
- ↑ אלי לאון, סוף סוף קיבל את הנובל: מצ'אדו העבירה לטראמפ את פרס הנובל לשלום, באתר מעריב אונליין, 16 בינואר 2026
- ↑ Nobel Foundation speaks out after Machado gifts Trump Peace Prize, ניוזוויק, 18 בינואר 2026 (באנגלית)