ספריית וידאו
ערך מחפש מקורות
| ||
ערך מחפש מקורות | |
ספריית וידאו הוא עסק המאפשר לצרכן לשאול סרטי קולנוע או סדרות טלוויזיה מגוונות מתוך ארכיון גדול. תחילה השאילו הספריות קלטות וידאו כדוגמת VCR ו-VHS, ובהמשך בתקליטורי DVD או Blu-ray. ההשאלה התבצעה למשך זמן קצוב המוגדר מראש, ובתמורה לתשלום כדי שהלקוח יוכל לצפות בסרטים על גבי מסך הטלוויזיה, צג המחשב או המקרן הביתי שברשותו. תהליך זה כונה "השכרה", ופעל בדומה לתהליך של השאלת ספרים מספרייה. בדרך כלל, עסק להשכרת סרטים פעל ישירות מול לקוחות תחת תנאים שעל הלקוח להסכים להם בטרם ההשכרה. ההסכם בין העסק לבין הלקוח יכול להיות בכתב או בעל פה.
בדרך כלל ספריות הווידאו היו בנויות כחנות. הסרטים בספריות הווידאו היו מוצגים על מדפים, והסרטים היו מסודרים לפי סוגות, כאשר כל סוגה נמצאת במסדרון או במדף שונה. כמו כן, על מנת למנוע גנבות של סרטים, לרוב התקליטורים עצמם אינם מאוחסנים בתוך העטיפה, והלקוחות מקבלים אותם רק כאשר הם ניגשים לדלפק לשכור את הסרטים. מבנה נוסף של ספריות וידאו היה במכשירים אוטומטיים שנקראו וידאו-מט, אשר פעלו בצורה דומה למכונת ממכר.
משך ההשכרה יהיה בדרך כלל בין מספר שעות למספר ימים, הזמן הדרוש לרוב הלקוחות בשביל לצפות בסרט. לעיתים קרובות יש תיבה מיוחדת מחוץ לחנות שבה אפשר להחזיר את הסרטים כשספריית הווידאו סגורה. אם הלקוח מחזיר את הסרט באיחור, לרוב יחויב בקנס.
בתחום ספריות הווידאו פעלו מספר מותגים שהפעילו רשתות של ספריות בפריסה נרחבת. בישראל החלו לפעול ספריות וידאו בתחילת שנות ה-80 והוקמו רשתות כמו "אימפריה של קולנוע"[1] ו"ענק הווידאו"[2] וברחבי העולם רשת בלוקבסטר.
החל מאמצע העשור הראשון של המאה ה-21, ירד בחדות הביקוש להשכרת סרטי וידאו, בשל האפשרויות לראות סרטים באינטרנט וב-VOD, ומספר ספריות הווידאו ורשתות המסחר בהן ירד בהתאם. נכון לשנת 2023 נותרו רק 2 רשתות מסחר, אחת בשם "CCC" (Culture Convenience Club) הפועלת ברחבי יפן וטאיוואן והשנייה בשם "Network Bideo" הפועלת ברחבי אוסטרליה וניו זילנד. ישנן גם 3 רשתות שלמרות שכבר נסגרו עדיין מפעילות סניפים בודדים אחרונים שעוד מתפקדים; הראשונה היא בלוקבסטר (בעלת סניף אחד אחרון הממוקם בבנד, אורגון, ארצות הברית), השנייה היא רשת קנדית בשם "Jumbo Video" (בעלת 2 סניפים אחרונים; אחד ממוקם בבלוויל, אונטריו, קנדה; והשני ממוקם בלונדון, אנגליה, הממלכה המאוחדת), והשלישית היא רשת קנדית נוספת שנקראת "Videoflicks" (בעלת 2 סניפים אחרונים, שניהם ממוקמים ברחבי אונטריו, קנדה; האחת ממוקמת בטורונטו והשנייה ממוקמת באוטווה).
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ דף החברה, באתר checkid.co.il.
- ^ "ענק הוידאו" פותחת סניף חדש ברעננה, באתר News1 מחלקה ראשונה