לדלג לתוכן

קאנטרי פופ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קאנטרי פופ
טיילור סוויפט, שהוציאה את Fearless, אלבום הקאנטרי פופ המעוטר ביותר בכל הזמנים.[1]
טיילור סוויפט, שהוציאה את Fearless, אלבום הקאנטרי פופ המעוטר ביותר בכל הזמנים.[1]
טיילור סוויפט, שהוציאה את Fearless, אלבום הקאנטרי פופ המעוטר ביותר בכל הזמנים.[1]
מקורות סגנוניים קאנטרי (במיוחד קאנטריפוליטני) • פופפולק-פופרוקבילי
מקורות תרבותיים שנות ה-1960 בנאשוויל, טנסי
מוצא ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
נושאים קרובים
נאשוויל סאונדקאנטרי רוקאאוטלו קאנטרי
נשמה דרומית
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קאנטרי פופ (ידוע גם בשם פופ קאנטרי) הוא הכלאה בין מוזיקת קאנטרי למוזיקת פופ, שפותחה על מנת להביא את ז'אנר הקאנטרי לקהל גדול יותר של מאזינים ולהפוך אותו למיינסטרים. מוזיקה זו יכולה לשלב גם ז'אנרים נוספים כמו מוזיקת רוק. מוזיקה זו התגלתה לראשונה בנאשוויל ולכן עד היום הקאנטרי פופ מזוהה עם נאשוויל ונקרא "הצליל של נאשוויל". בסוף שנות ה-50 החל הניסיון לשלב בין שני הז'אנרים ושימוש תדיר במוזיקה זו החל באמצע שנות ה-70 של המאה ה-20 מה שהוביל להכנסת שיריהם למצעדי המיינסטרים של הבילבורד.

שנות ה-1950 וה-1960

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הניסיון לחבר בין שני הז'אנרים התחיל בסוך שנות ה-50 כאשר הגיטריסט צ'ט אטקינס והמוזיקאי אוון בראדלי ניסו לייצר ז'אנר חדש שמתאים לקהל בוגר יותר אך עדיין יהיה ברוח צעירה לאחר שהרבה מהצעירים פנו להתעניין במוזיקת רוק. אף על פי שמדובר בהכלאה בין קאנטרי לפופ עדיין המטרה הייתה להבליט יותר את מוזיקת הפופ לאחר שבראדלי ואטקינס הסירו משירי הקאנטרי פופ כלי נגינה כמו כינור ובנג'ו. באותה התקופה מרטי רובינס, ג׳ימי ריבס ואדי ארנולד היו האמנים הזכרים הפופולריים ביותר בז'אנר בעוד שפטסי קליין הייתה האמנית הנשית הפופולרית ביותר בז'אנר. ההשפעה של הז'אנר הייתה לא רק על אמנים שעסקו ספציפית בו, אלא גם על אמנים כמו אלביס פרסלי. שירים כמו "The End of the World" של סקיטר דייוויס, "Young Love" של סאני ג'יימס ו-"Harper Valley P.T.A." של ג'ני סי רילי היו שירי הקאנטרי הפופ הבולטים ביותר בתקופה הזו. אף על פי שזמרות כמו קליין זכו להצלחה ושירי הקאנטרי פופ זכו לאהדה מצד חובבי שני הז'אנרים, הוא עדיין לא הצליח לפרוץ אל המיינסטרים ונתקל בהתנגדויות רבות.

במהלך שנות ה-70 הז'אנר עבר שינוי והפך לפופולרי הרבה יותר. לאחר מותם של קליין וריבס החלו לפרוץ בז'אנר זמרים חדשים שהוציאו שורות של להיטים חדשים כדוגמת "For the Good Times" של ריי פרייס, "Kiss an Angel Good Morning" של צ'ארלי פריידה ו-"Baby, Don't Get Hooked on Me" של מאק דייוויס. כתוצאה מכך, שירי קאנטרי החלו להיות מדורגים גם במצעדים של מוזיקת פופ.

הכניסה של הקאנטרי למיינסטרים המשיכה לצבור תאוצה כאשר השיר "5 to 9" של דולי פרטון הפך ללהיט בינלאומי. הוא הגיע בין היתר, למקום הראשון במצעד הבילבורד הוט 100 ובכך הפך לשיר הקאנטרי הראשון בהיסטוריה לעשות זאת. עם זאת, לקראת אמצע שנות ה-80 של המאה ה-20, חלה ירידה נוספת בפופולריות של הז'אנר.

קארי אנדרווד, אחת מאמניות הקאנטרי פופ המצליחות בהיסטוריה.

הקאנטרי פופ זכה להתייחסות חדשה בשנות ה-90 של המאה ה-20, לאחר שחברות כמו רדיו FM החלו להגדיל את כמות התחנות שלהם שמנגנות מוזיקת קאנטרי, ובנוסף בילבורד שינו את שיטת חישוב הנקודות של מצעד הבילבורד הוט 100, ובכך אפשרו לשירי קאנטרי להצליח יותר במצעד. בנוסף לכך, בתקופה הזו פרצו אמני קאנטרי פופ חדשים כמו גארת' ברוקס, שאניה טוויין וליאן ריימס אשר משכו אליהם מעריצים צעירים והפיחו חיים בז'אנר בקרב קהל צעיר. הצלחתם של אמנים אלו הייתה חסרת תקדים ורבה יותר מכל אמן קאנטרי אחר שבא לפניהם. טוויין אף הוציאה את אלבום הקאנטרי המצליח ביותר בכל הזמנים, Come On Over.[2]

העשור הראשון של המאה ה-21

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עשור זה המשיך את ההצלחה של הז'אנר בעשור הקודם והביא עימו אמנים חדשים כמו קארי אנדרווד, טיילור סוויפט ומירנדה למברט אשר כל אחת מהן זכתה להצלחה מסחררת ואמנים זכרים כמו בלייק שלטון ולוק בריאן שחוו הצלחה דומה. אלבום הבכורה של סוויפט משנת 2006 אשר כלל בתוכו שירי קאנטרי פופ, היה האלבום היחיד משנות ה-2000 שהצליח לשהות 275 שבועות במצעד הבילבורד 200. הסינגל השלישי מתוכו, "Our Song", הפך אותה לאדם הצעיר ביותר שכתב והקליט שיר לבדו, שהגיע למקום הראשון במצעד שירי הקאנטרי. אלבום האולפן השני שלה, Fearless ‏(2008), הכיל בתוכו את סוגת הקאנטרי פופ וזיכה אותה בפרס גראמי לאלבום השנה.

לאור הצלחתם הבינלאומית של שני שירי הקאנטרי פופ שלה "Love Story" ו-"You Belong with Me",‏ Fearless קיבל את תואר היהלום, על ידי איגוד תעשיית ההקלטות האמריקאי (RIAA). Speak Now ‏(2010), אלבומה השלישי, משלב את סוגת הקאנטרי פופ גם כן, עם קאנטרי רוק והוא הנפיק את שני הלהיטים "Mine" ו-"Back to December". מעבר לכך, אנדרווד תרמה גם היא להצלחה ז'אנר הקאנטרי פופ, כאשר הוציאה את אלבום הקאנטרי פופ המצליח, Some Hearts. האלבום זכה להצלחה ענקית בארצות הברית כאשר הפך לאלבום הנמכר ביותר לשנת 2006 במדינה ואף היה לאלבום הקאנטרי הנמכר ביותר במדינה גם בשנת 2006 וגם בשנת 2007 ובעקבות כך שברה שיא שהפכה לאמנית הנשית הראשונה בהיסטוריה לזכאות בתואר זה שנתיים ברצף. בנוסף לכך, האלבום היה גם לאלבום הקאנטרי הנמכר ביותר שלוש שנים ברצף, בין 2005 ל-2007.

העשור השני של המאה ה-21

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעשור זה החלו שינויים בקאנטרי פופ כאשר הרבה מהשירים בז'אנר היו מושפעים מפאוור פופ והיפ-הופ, מה שהוביל למתיחת ביקורת כלפי הז'אנר שרבים ראו אותו כיותר "זול". בעשור הזה, פרצו הלהקות פלורידה ג'ורג'יה ליין וליידי איי. באותו העשור זמרי פופ שאינם זמרי קאנטרי החלו לשלב מוזיקת קאנטרי פופ בשיריהם כדוגמת ג'סטין טימברלייק, ביבי רקסה והדי ג'יי זד. אותם האמנים זכו להצלחה עם שיריהם בז'אנר הזה.

בין היתר, פרצו בעשור הזה זמרות קאנטרי פופ כמו מארן מוריס ולינדזי אל. אלבומה הראשון של מוריס Walk On, יצא בשנת 2005, אך לא נחשב לאלבום הבכורה שלה, היות שלא יצא על ידי חברת תקליטים מסחרית. סינגל הבכורה שלה "My Church", הגיע למקום השלישי במצעד שירי הקאנטרי,[3] ולמקום החמישי במצעד שירי הקאנטרי.[4] הסינגל השלישי שלה "I Could Use a Love Song", היה הראשון שלה שהגיע למקום הראשון במצעד הקאנטרי איירפליי.[5] בהמשך, הוציאה את הלהיט הבינלאומי "The Middle" ביחד עם זד.[6][7][8] השיר הגיע למקום החמישי במצעד הבילבורד הוט 100,[9] וקיבל שלוש מועמדויות בטקס פרסי גראמי ה-61.[10] אלבומה השני Girl, יצא לאור ב-8 במרץ 2019, על ידי חברת התקליטים קולומביה נאשוויל ולפניו יצא סינגל בעל אותו השם.[11] כל אותם השירים והאלבומים כללו את ז'אנר הקאנטרי פופ. מעבר לכך, בשנת 2017 הוציאה אל את אלבומה השלישי, The Project הכלל בתוכו את ז'אנר הקאנטרי פופ. האלבום זכה להצלחה רבה, והנפיק את הלהיט "Criminal" שזכה להצלחה רבה: הוא כבש את פסגת מצעד שירי הקאנטרי בסמוך לצאתו,[12] מה שהופך אותו לשיר הסולו הנשי הראשון של זמרת קנדית אשר הצליח לעשות זאת מאז שנת 2008.[12]

בשנת 2019, הוציאה זמרת הקאנטרי פופ גבי בארט את הלהיט "I Hope" ששבר שורה של שיאים, כאשר הפך לשיר הסולו הראשון בהיסטוריה של אישה שהיה 25 שבועות בצמרת מצעד שירי הקאנטרי.[13]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Big Machine Records, Taylor Swift's FEARLESS Album Officially Lauded as Most Awarded Album in Country Music History, www.prnewswire.com (באנגלית)
  2. ^ Shania Twain - The Receipts, ATRL (באנגלית אמריקאית)
  3. ^ Maren Morris, Billboard
  4. ^ Maren Morris, Billboard
  5. ^ Maren Morris, Billboard
  6. ^ Zedd / Maren Morris / Grey - The Middle, ultratop.be
  7. ^ Zedd, Billboard
  8. ^ Zedd, Billboard
  9. ^ Zedd, Billboard
  10. ^ "MAREN MORRIS". Grammy Awards. נבדק ב-19 בדצמבר 2018. {{cite web}}: (עזרה)
  11. ^ Crawford, Robert; Crawford, Robert (6 במרץ 2019). "Maren Morris' 'Girl': Track by Track Guide". Rolling Stone (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-1 באפריל 2019. {{cite web}}: (עזרה)
  12. ^ 1 2 Chris Parton, Chris Parton, Watch Lindsay Ell Steal Cars, Escape Prison in Wild 'Criminal' Video, Rolling Stone, ‏2018-04-09 (באנגלית)
  13. ^ Hot Country Songs Chart, Billboard