קונצ'רטו לפסנתר מס' 2 (רחמנינוב)
הקונצ'רטו לפסנתר מס' 2 בדו מינור, אופוס 18 של המלחין הרוסי סרגיי רחמנינוב, הולחן בין סתיו 1900 לאפריל 1901. היצירה היא מהמפורסמות שביצירות המלחין, וביססה את מעמדו ככותב קונצ'רטי.
חיבור הקונצ'רטו
[עריכת קוד מקור | עריכה]בשנת 1897 בוצעה לראשונה הסימפוניה הראשונה של רחמנינוב, שלוותה בזמנה בביקורות קשות. לאחר ביצוע הבכורה שקע רחמנינוב בדיכאון ועקב כך גם במחסום כתיבה שנמשך מספר שנים. הקונצ'רטו השני מסמן את ההתאוששות ממצב זה ואת הביסוס מחדש של מעמדו של רחמנינוב כמלחין. הקונצ'רטו מוקדש לניקולאי דאהל, אחד החלוצים בתחום האוטוסוגסטיה וצ'לן חובב, שעזר לרחמנינוב לצאת מהדיכאון.
ביצוע בכורה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הפרקים השני והשלישי בוצעו לראשונה בנגינתו של המלחין ב-2 בדצמבר 1900. ביצוע היצירה במלואה נערך לראשונה ב-9 בנובמבר 1901 בנגינת המלחין שוב, ובניצוח בן דודו אלכסנדר זילוטי.
מבנה היצירה
[עריכת קוד מקור | עריכה]היצירה מתוזמרת ל-2 חלילים, 2 אבובים, 2 קלרינטים בסי במול (בפרק הראשון) ולה (בפרק השני והשלישי), 2 בסונים, 4 קרנות יער בפה, 2 חצוצרות בסי במול, 3 טרומבונים, טובה, טימפני, תוף בס, מצילתיים, סקציית כלי קשת ולפסנתר סולו.
ליצירה שלושה פרקים:
- מודרטו (דו מינור)
- אדג'ו סוטנוטו (דו מינור ← מי מז'ור)
- אלגרו סקרצ'נדו (מי מז'ור ← דו מינור ← דו מז'ור)
היצירה בתרבות הפופולרית
[עריכת קוד מקור | עריכה]בקולנוע
[עריכת קוד מקור | עריכה]יצירה זו שימשה כפסקול לסרט הקולנוע "פגישה מקרית" (משנת 1945) בבימויו של דייוויד לין, שזיכה אותה בפופולריות מחודשת.[1]
מאז הסרט שימש כפסקול של סרטים רבים בהם: "רומן בספטמבר" (1950) בכיכובה של ג'ואן פונטיין, "חטא על סף ביתך" (משנת 1955) בבימויו של בילי ויילדר ובכיכובה של מרילין מונרו, סרט פולחן בזכות הסצנה בה מתעופפת שמלתה של מונרו בשל משב רוח של הרכבת התחתית של ניו יורק הפכה לאחד מסמלי הקולנוע האמריקאי והתרבות האמריקאית, "האביב ברחוב זרצ'ניה" סרט סובייטי (משנת 1956),ובסרט "מכאן והלאה" (משנת 2010) בבימויו של קלינט איסטווד ובכיכובו של מאט דיימון.
שירים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הפרק הראשון הווה את הבסיס ל "I Think of You"ו"Ever and Forever" של פרנק סינטרה.
בשנת 1975 חיבר אריק כרמן את השיר "All By Myself" (אנ') שנחל הצלחה רבה במצעדים ולגרסת כיסוי מצליחה של סלין דיון. אריק כרמן התבסס על הנושא של הפרק השני מתוך מחשבה שהיצירה כבר לא מוגנת בזכויות יוצרים. רק לאחר הפצתו של השיר התברר כי זכויות היוצרים עומדות בעינן ושייכות ליורשיו של רחמנינוב. כרמן הגיע להסכם חלוקת התמלוגים עם היורשים, והקרדיט שונה ל"אריק כרמן וסרגיי רחמנינוב".[2]
שירו של פרנק סינטרה "Full Moon and Empty Arms" מבוסס על הפרק השלישי בקונצ'רטו.
הנושא מתוך הפרק השני בקונצ'רטו היווה את הבסיס לשיר "Six Heures" של להקת מטרופולין, שהולחן על ידי עופר מאירי.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- קונצ'רטו לפסנתר מס' 2 בביצוע הלן גרימו, יוטיוב
- קונצ'רטו לפסנתר מס' 2 בביצוע יבגני קיסין, יוטיוב
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Huckvale, David (2022). The Piano on Film. Jefferson: McFarland & Company. ISBN 978-1-4766-4388-5.
- ^ Bullock, Philip Ross (2022). Rachmaninoff and His World. University of Chicago Press. ISBN 978-0-226-82374-4.