שובר קופות
שובר קופות (באנגלית: Blockbuster) הוא ביטוי מעולם הקולנוע המתאר סרט קולנוע שגרף סכומי כסף גבוהים, שהצליח מאוד מבחינה כלכלית. משמעות הביטוי היא שנפח כמות הכסף הרב שהתקבל בקופה, היה גדול מיכולתה הצפויה להכילו ולכן הסרט "שבר" את ה"קופה" – בלשון הגזמה.
ישנם מדדים שונים על מנת לאמוד עד כמה סרט מסוים הכניס, בהם: ההכנסות שהניב הסרט בקופות במהלך סוף השבוע הראשון לצאתו לאקרנים, וסך כל ההכנסות שהניב הסרט מאז יצא לאקרנים. לרוב מדדים אלו נאמדים על פי מכירות כרטיסים.
ניתן להחשיב את "מלתעות" (1975) של סטיבן ספילברג ואת "מלחמת הכוכבים - פרק 4: תקווה חדשה" (1977) של ג'ורג' לוקאס כשוברי הקופות הראשונים, שכן סרטים אלו היו הראשונים שהופצו במספר רב של עותקים, והוקרנו בו-זמנית בבתי קולנוע רבים ברחבי ארצות הברית. עד לצאת שני סרטים אלו לאקרנים, סרטי הקולנוע הופצו במספר מצומצם של עותקים שהועברו ממדינה למדינה ומעיר לעיר.
הסרטים המכניסים ביותר בכל הזמנים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ערך מורחב – הסרטים המכניסים ביותר בכל הזמנים
הסרטים המכניסים ביותר בכל הזמנים הם "אווטאר" (2009) ו"הנוקמים: סוף המשחק" (2019), עם הכנסות של כ-2.8 מיליארד דולר כל אחד.
בסכומים מותאמים לאינפלציה, הסרט המכניס ביותר מבחינת מכירות הוא "חלף עם הרוח" (1939), עם הכנסות של 1.8 מיליארד דולר בצפון אמריקה (במונחי מחירי כרטיסים של 2019),[1] וכ-3.4 מיליארד דולר ברחבי העולם (במונחי מחירי כרטיסים של 2014).[2]
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- רשימת הסרטים המכניסים ביותר בעולם, באתר Box Office Mojo
- רשימת הסרטים המכניסים ביותר בצפון אמריקה, מתואמי אינפלציה באתר Box Office Mojo
- מארק בראון, הגרדיאן, חוקרים פיצחו את נוסחת הקסם להצלחה קולנועית בקופות, באתר הארץ, 25 ביולי 2018
- נתנאל שלומוביץ, מ"חלף עם הרוח" ו"טיטאניק" ועד "הנוקמים": מה הופך סרט לשובר קופות?, באתר הארץ, 13 במאי 2019