לדלג לתוכן

תה פרחי אפונת-הפרפר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף תה כחול)
תה פרחי אפונת-הפרפר
מאכלים
מוצא דרום-מזרח אסיה
מרכיבים עיקריים Clitoria ternatea עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

תה פרחי אפונת-הפרפר הידוע בכינויו "תה כחול" הוא חליטת צמחים נטולי קפאין הנעשה בחליטת או בהרתחת עלי הכותרת של פרחי צמח אפונת הפרפר (Clitoria ternatea). הצמח ידוע גם בשם אפונה כחולה, אפרג'יטה, אפונת קורדופאן או תה פרחים כחולים.

מקורו של הצמח הוא באזור הטרופי של מזרח אסיה, אך כיום התפשט לאזורים נוספים. תה פרחי אפונת הפרפר נחלט זה מאות שנים אך רק לאחרונה החלו לשתות אותו מחוץ לאזורים הילידים. תה פרחי אפונת הפרפר זוכה לגוון הייחודי שלו מהצבע הכחול העמוק של עלי הכותרת של הצמח. מה שגם כן הפך את הצמח לצבע פופולרי במשך מאות שנים. אחד ההיבטים של התה הוא העובדה שהנוזל משנה את צבעו על סמך רמת החומציות (PH) של החומרים הנוספים אליו, למשל, הוספת מיץ לימון לתה יהפוך אותו לבעל גוון סגול, אך הוספת עמילן או מרכיב עם חומציות נמוכה יהפוך אותו לכחלחל.

פרחי הצמח משמשים גם כצמחי מרפא באיורוודה.

Clitoria ternatea, המכונה גם אפונת-הפרפר, אפונה כחולה, אפרג'יטה, אפונת קורדופאן או כנפי יונה אסייתית, הוא צמח ממשפחת הקטניות ונמצא בדרך כלל ברחבי דרום-מזרח אסיה.[1] עלי הכותרת הכחולים הבהירים הנלקחים מצמח אפונת הפרפר שימשו כמרכיב במשקאות תה צמחים ברחבי האזור במשך מאות שנים וכן שימשו לבישול. הפרח הכחול מעניק את צבעו הכחול כשהוא מושרה במים חמים, לכן משתמשים בו כצבע, וגם כצבע למאכלים שונים.[2]

בתאילנד ובווייטנאם נהוג להוסיף לתה פרחי אפונת הפרפר דבש ולימון למשקה המוגש בדרך כלל לאחר ארוחת הערב, או ככיבוד במלונות ובספא, בהכנה הנקראת בתאילנדית "nam dok anchan".[3] משקה זה תואר כמשקה מקומי טיפוסי בדומה לתה קמומיל אשר נמצא באזורים אחרים בעולם. התה מוגש בווריאציות חמות וקרות, כאשר הגרסה הקרה משלבת לעיתים קרובות דבש, נענע, קינמון, פסיפלורה וג'ינג'ר.[4]

במשך מאות שנים תה פרחי אפונת-הפרפר היה ידוע רק בדרום מזרח אסיה, אך בשנים האחרונות הפך למוכר יותר מחוץ לאזור מוצאו, דרך תוכניות טיולים ובלוגים על אוכל.[4] הוא אינו זמין ברוב הסופרמרקטים, והוא מוצע בעיקר על ידי קמעונאים מומחים מקוונים.[5]

טעמו של התה תואר כ"ארצי ועצי – דומה יותר לתה ירוק משובח מאשר לקוראסאו או לג'ולי ראנצ'רס." במאמר מינואר 2016 באתר Bon Appétit. [דרוש מקור]

פופולריות ומאפייני צבע

[עריכת קוד מקור | עריכה]
שתי כוסות תה פרחי אפונת-הפרפר. לכוס שבצד שמימין הוסיפו מיץ ליים שהפך את צבע התה לסגול.

אחד המאפיינים הבולטים ביותר של תה פרחי אפונת-הפרפר ומשקאות אחרים המשתמשים בתמצית פרחי אפונת-הפרפר, הוא שהוא ישנה את צבעו כאשר איזון ה-pH ישתנה. תה כחול עמוק יהפוך לכחול בגוון פסטל בתוספת חלב או רכיב עם חומציות נמוכה, או לורוד וסגול בתוספת מיץ לימון, ויהפוך לגוונים סגולים עמוקים יותר ככל שמוסיפים עוד מיץ לימון.[6][7].

מלבד חליטה, ניתן לייבש את עלי הכותרת ולטחון אותם לאבקה. בשונה מעלים שלמים או חליטה, האבקה משמשת כצבע למאכלים נוספים כמו לחמים, מרקים, גבינות שמנת, קציפות וכו'.

שימוש פופולרי בתה הוא בקוקטיילים. מופעי הכנת קוקטיילים רבים משלבים את שינוי הצבע המיידי מול הלקוח אשר הזמין את המשקה. שימושים אחרים כוללים קוקטיילים או קערות פונץ' שבהן התה הוקפא לקוביות קרח, מה שגורם למשקה לשנות את צבעו כאשר קוביות הקרח מתמוססות, לגרימת מה שנקרא "קוקטייל טבעת מצב רוח".[8][9]

נכון ל-2023, הצמח אינו מאושר למאכל או לשימוש במוצרי מזון בישראל או באירופה.[1]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Fantz, Paul R. (1991). "Ethnobotany of Clitoria (Leguminosae)". Economic Botany. New York Botanical Garden Press. 45 (4): 511–20. doi:10.1007/BF02930715. JSTOR 4255394.
  2. ^ Bindloss, Joe; Brash, Celeste (1 ביוני 2008). Kuala Lumpur, Melaka & Penang. Melbourne, Australia: Lonely Planet. p. 43. נבדק ב-3 ביולי 2016. {{cite book}}: (עזרה)
  3. ^ Goldberg, Elyssa (31 בינואר 2016). "The Science Behind This Mesmerizing Color-Changing Tea". Bon Appétit. נבדק ב-2 ביולי 2016. {{cite journal}}: (עזרה)
  4. ^ 1 2 Reid, Marian (16 באוקטובר 2012). "Be good to yourself in Chiang Mai". BBC Travel. the British Broadcasting Corporation. נבדק ב-3 ביולי 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  5. ^ "Kennen sie schon... Blauen Tee?". MyWay (בגרמנית). Bauer Media Group (September, 2014).
  6. ^ Pfau, Bettina. "Der Sommerdrink, der die Farbe wechselt" (בגרמנית). Glamour. נבדק ב-2 ביולי 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  7. ^ Pantazi, Chloe (26 בפברואר 2016). "Watch this tea dramatically change from deep blue to vibrant red with a squeeze of lemon". Business Insider Deutchsland. נבדק ב-2 ביולי 2016. {{cite web}}: (עזרה)
  8. ^ Simonson, Robert (30 ביוני 2016). "A Mood-Ring Ingredient Makes Cocktails Change Color". The New York Times. נבדק ב-2 ביולי 2016. {{cite news}}: (עזרה)
  9. ^ Lu-Lien Tan, Cheyl (29 ביוני 2016). "How to Pack the Right Punch". wsj.com. The Wall Street Journal. נבדק ב-2 ביולי 2016. {{cite web}}: (עזרה)