לדלג לתוכן

ארמיית המשמר השמינית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ארמיית המשמר השמינית
פרטים
מדינה ברית המועצותברית המועצות ברית המועצות (1943-91)
רוסיהרוסיה רוסיה (2017-כיום)
שיוך הצבא האדוםהצבא האדום הצבא האדום (1943-91)
כוחות היבשה הרוסיים (2017-כיום)
סוג ארמייה רב-חיילית
אירועים ותאריכים
תקופת הפעילות מאי 1943 – הווה (כ־81 שנים)
מקים היחידה סטאבקה
מלחמות מלחמת העולם השנייה
עיטורים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ארמיית המשמר השמינית היא ארמיית משמר משולבת של כוחות היבשה הרוסיים.

מלחמת העולם השנייה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעקבות הצטיינותה במערכה בתוך סטלינגרד שונה שמה של הארמייה ה-62 ב-16 באפריל 1943 לארמיית המשמר השמינית. במסגרת החזית הדרום-מערבית השתתפה הארמייה בקיץ ובסתיו 1943 במתקפה הסובייטית באגן הדונבאס, ובהתקדמות אל נהר הדנייפר. היא השתתפה בשחרור העיר זפוריז'יה, חצתה את הדנייפר והקימה ראש גשר בגדה המערבית של הנהר. לאחר שסופחה לכוחות החזית האוקראינית השלישית ב-20 באוקטובר, השתתפה הארמייה בשורה של מתקפות סובייטיות בסוף 1943 ובחודשים הראשונים של 1944, במסגרתם שוחרר כל שטח אוקראינה הדרומית.

בקיץ 1944 הועברה הארמייה לחזית הבלארוסית הראשונה והשתתפה במבצעים לשחרור בלארוס מידי כוחות הציר. כוחותיה כבשו את העיר לובלין, חצו את נהר הויסלה מדרום לוורשה, והצליחו להחזיק בראש הגשר במגנושב למרות מתקפות נגד גרמניות עזות. בינואר 1945 השתתפה ארמיית המשמר ה-8 במבצע "ויסלה-אודר", במסגרתו שוחרר שטח פולין מידי הגרמנים. כוחותיה הגיעו ראשונים לנהר האודר והצליחו להקים ראש גשר מעבר לנהר באזור קוסטרין. בפברואר-מרץ 1945 ניצלה הארמייה את ניסיונה העשיר בקרבות רחוב, כדי להכניע את חיילות המצב הנאציים שהחזיקו בערים פוזנן וקוסטרין. ב-16 באפריל שימשה הארמייה כחוד החנית של מתקפת החזית הבלארוסית ה-1 על ברלין. היא השתתפה בקרבות על דרכי הגישה לעיר ובתוך העיר עצמה, ומפקד הארמייה, וסילי צ'ויקוב, קיבל את כניעת הכוחות הגרמניים שהגנו על העיר ב-2 במאי 1945.

לאחר המלחמה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאחר המלחמה נשארה הארמייה חלק מכוחות הצבא האדום, והייתה מוצבת בגרמניה המזרחית. בשנת 1992 פורקה הארמייה בעקבות קריסת ברית המועצות, אולם בשנת 2017 הוקמה מחדש.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]