לדלג לתוכן

בסיס חיל האוויר המלכותי קנלי

בסיס חיל האוויר המלכותי קנלי (סגור)
RAF Kenley
צילום אוויר של מתחם בסיס קנלי, 2013
צילום אוויר של מתחם בסיס קנלי, 2013
נתוני השדה
סוג השדה צבאי
תקופת הפעילות 1917 (נסגר ב-1959) – הווה
מפעיל חיל האוויר המלכותי עריכת הנתון בוויקינתונים
עיר סמוכה לונדון
קואורדינטות 51°18′12″N 0°05′41″W / 51.30347°N 0.09467°W / 51.30347; -0.09467
מסלולי טיסה
כיוון
מגנטי
אורך סוג
מסלול
רגל מטר
צפון מזרח-דרום מערב 3,400 1,130 בטון
צפון מערב-דרום מזרח 2,300 770 בטון
(למפת לונדון רגילה)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
האנדרטה שבמתחם השדה. מאחוריה נראית גדת מחסה מטוסים עם פתחי כניסה למקלטים נגד התקפות אוויר

בסיס חיל האוויר המלכותי קנלי (באנגלית: RAF Kenley) הוא שדה תעופה צבאי לשעבר בגבול מטרופולין לונדון ומחוז סארי שבבריטניה. הוא שימש את חיל האוויר המלכותי בשנים 1917 עד 1959, לרבות כבסיס מטוסי קרב במהלך מלחמת העולם השנייה. חלק ממתחם הבסיס השתמר ומוצג כיום כדוגמה לבסיסים מסוגו.

תולדות הבסיס

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בסיס קנלי הוקם על ידי גיס התעופה המלכותי ב-1917 ליד הכפר קנלי שבדרום לונדון (כיום ברובע קרוידון) על גבי מסלול גולף שנמצא באותו שטח. בין הטייסים ששירתו בו בתחילת שנות השלושים היה דאגלס באדר. מדי שנה מ-1934 ועד 1939 נערך בו יום אווירי אימפריאלי (Empire Air Day) - תצוגה אווירית, שהתקיימה גם בבסיסים אחרים, שבמהלכה נפתח הבסיס לביקור הציבור הרחב.

במהלך מלחמת העולם השנייה ובפרט במהלך הבליץ שימש השדה כאחד משלושת בסיסי חיל האוויר המלכותי שהיו אחראים על ההגנה האווירית של לונדון (האחרים היו ביגין היל וקרוידון). טייסות רבות של חיל האוויר המלכותי הוצבו בבסיס כמו גם טייסות מארצות הברית, פולין, צ'כוסלובקיה ובלגיה.

שדה התעופה הופצץ מספר פעמים במהלך המלחמה. בהפצצה הקשה ביותר, ב-18 באוגוסט 1940, נהרסו מוסכי מטוסים בבסיס, הושמדו מספר מטוסים על הקרקע ושני מסלולי ההמראה בו ניזוקו קשות. חדר המבצעים של הגזרה נאלץ להעתיק את מקומו משדה התעופה אל אתר חירום חלופי.

אורכם המוגבל של המסלולים בקנלי חרץ את גורל הבסיס וב-1959 פינה אותו פיקוד מטוסי הקרב של חיל האוויר המלכותי והשימוש בו לטיסות ממונעות פסק. השדה משמש כיום להטסת דאונים על ידי פרחי טיס של החיל.

בשנות החמישים שימש השדה כאתר לצילומים של שני סרטי קולנוע אודות הקרב על בריטניה.

שדה התעופה כיום

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מתחם שדה התעופה מוקף כיום באזורי מגורים, שחלקם ניבנו על גבי שטחו המקורי, וסוגרים על שני מסלולי ההמראה המצטלבים שלו ומסלול ההסעה המקיף אותם. רק מבנים מעטים נותרו בו. למרות זאת נחשב השדה לאחת הדוגמאות של בסיס מטוסי קרב ממלחמת העולם השנייה שהשתמרו בצורה הטובה ביותר, שכן תצורת המסלולים המקורית שלו עדיין קיימת, כמו גם אחדים מ-12 מחסות המטוסים המקוריים שניבנו בו. כל המחסות הוכרזו כמונומנט רשום. אחד מהם שוחזר במלואו ובשטחו ניצבת כיום אנדרטה, שנחנכה בשנת 2000, לכבוד אנשי חיל האוויר המלכותי ויחידותיו ששירתו בבסיס. שטח הבסיס פתוח לציבור הרחב.

ב-2006 הוכרז מתחם השדה כאזור לשימור על ידי מועצת רובע קרוידון שבלונדון ומועצת רובע טנדריג' (Tandridge) הסמוך (חלק ממחוז סארי).

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]