ונוס ממילו
ונוס ממילו (בצרפתית: Venus de Milo) הוא פסל עתיק מהתקופה ההלניסטית. הפסל הוא דמותה של האלה אפרודיטה (ונוס במיתולוגיה הרומית), אלת האהבה והיופי במיתולוגיה היוונית.
הפסל עשוי שיש וגובהו 203 ס"מ, בלא ידיו ורגליו המקוריות. משערים כי הפַּסָּל היה אלכסנדרוס מאנטיוכיה (בעבר חשבו כי פוסל על ידי פראקסיטלס).
הפסל נוצר בשנת 130 לפנה"ס, אולם מצויים בו אלמנטים של התקופה היוונית הקלאסית (שקדמה להיווצרו בכ-400 שנים).
תחילה לא היה ברור איזה ייצוג של האלה ונוס ניסה הפסל ליצור, מאחר שידי הפסל חסרות. שיערו כי ייתכן שמדובר ב"ונוס המנצחת" (Venus Victrix), המחזיקה את תפוח הזהב שנתן לה פאריס. השערה זו מתאימה למקום הימצאו של הפסל — באי מילוס ("תפוח" ביוונית).
חלקים מהיד עם התפוח נמצאו מאוחר יותר בקרבת מקום הימצאו של הפסל.
מציאת הפסל
[עריכת קוד מקור | עריכה]הפסל התגלה בשני חלקים בשנת 1820 באי מילוס שבים האגאי, ועל כן נקרא בשם זה.
מגלה הפסל החביא אותו מהשלטונות הטורקיים ששלטו באי, אך אלה מצאו אותו. קצין ימי צרפתי ששמו ז'ול דומון ד'אורוויל (Jules Dumont d'Urville) הבין את חשיבותו, ושכנע את שגריר צרפת באיסטנבול, המרקיז דה ריווייר, לרכוש את הפסל למען צרפת. הפסל הוצג בפני המלך לואי ה-18 בשנת 1821. הוא העניק אותו למוזיאון הלובר בפריז, שם הוא מוצג עד היום.
הפסל התפרסם מאוד בשל יופיו, אולם עיקר פרסומו בא בעקבות תעמולה מטעם הממשלה הצרפתית: לאחר שבשנת 1815 נאלצה צרפת להחזיר לאיטליה את ונוס המדיצ'ית, פסל שנפוליאון שדד ולקח מאיטליה לצרפת, פעלו השלטונות הצרפתיים להאדיר את פרסומה של ונוס ממילו כדי לשמור על הכבוד של האומה הצרפתית.
ונוס ממילו בתרבות המודרנית
[עריכת קוד מקור | עריכה]- הפסל הופיע בסדרות טלוויזיה רבות, בהן משפחת סימפסון (שם אוכל הומר סימפסון את הפסל העשוי מגומי), טימון ופומבה וטווין פיקס.
- הקומיקאי האמריקני ויל רוג'רס שלח מכתב לאחיינו בצירוף תמונה של פסל זה, והכיתוב: "זה מה שיקרה אם תמשיך לכסוס את ציפורניך".
- לחצוצרן מיילס דייוויס יש שיר שנקרא "ונוס ממילו".
- הפסל מופיע באנימציות רבות של חבורת מונטי פייתון.
- בסדרת הילדים ארתור הופיע תהליך קטיעת הגפיים של הפסל כמשחק של ילדים בדיסקוס. כמו כן, בפרק "מופי מגלה את העוני" הפסל מוצג כאחד מחפציה האישיים.
- המשורר נתן אלתרמן הזכיר את הפסל בשירו "אהבה חופשית": "ונוס היא בלי ידיים אך בעצם היא בלי ראש"
- בסרט "הרקולס", הרקולס קוטע את ידי הפסל כשהוא מקפיץ בבריכה לידה אבן.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מוזיאון הלובר: ונוס ממילו
- תצוגה תלת-ממדית של הפסל
- משה גלעד, יום הולדת לוונוס ממילו, נכס תרבות עולמי ואלת הפורנו הראשונה, באתר הארץ, 7 באפריל 2020
- איפה ידיה של ונוס ממילו?, באתר אנציקלופדית אאוריקה
- ונוס ממילו, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)