מצעד אחד במאי במוסקבה (1941) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
שורה 3: שורה 3:


==הרקע==
==הרקע==
ערב פלישת גרמניה הנאצית נחתם במוסקבה [[הסכם ריבנטרופ-מולוטוב]] בין גרמניה נאצית לברית המועצות. הסכם זה איפשר לגרמניה לפלוש לפולין ולכבוש אתה ללא סכנת התערבות מצד ברית המועצות, שכנתה של פולין ממזרח. כמו כן רצה [[היטלר]]למנוע מלחמה בשתי חזיתות כשיתקוף את המערב. בחתימתו על ההסכם לא זנח היטלר את מטרתו לכבוש את ברית המועצות, כיבוש שיהיה בו כדי לממש את האידאולוגיה הנאצית של [[מרחב מחיה|מרחב המחייה]].

לאחר כיבוש [[צרפת]] ודחיית מבצע ארי הים לפלישה לבריטניה, בשל כשלון חיל האוויר הגרמני ב[[הקרב על בריטניה|קרב על בריטניה]], אישר היטלר ב [[5 בדצמבר]] [[1940]] עקרונית את התוכנית להתקפה על ברית המועצות. ב [[18 בדצמבר]] 1940 חתם היטלר על הוראת מלחמה מס' 21 למבצע "להכנעה מהירה של רוסיה הסובייטית". למבצע ניתן שם הקוד "ברברוסה".

הידיעות על כוונתו של היטלר לפלוש לברית המועצות זרמו למוסקבה, במחתית הראשונה של שנת [[1941]], מכל מקור אפשרי [[מודיעין צבאי|מודיעיני]] ותקשורתי.


==פקודת היום של המרשל טימושנקו==
==פקודת היום של המרשל טימושנקו==

גרסה מ־22:27, 1 ביולי 2012

הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.

ב-1 במאי 1941, שלושה שבועות לפני פלישת גרמניה הנאצית לברית המועצות במבצע ברברוסה, נערך במוסקבה מצעד ראווה של הצבא האדום. המצעד התקיים לרגל חגיגות האחד במאי, אך הייתה לו מטרה נוספת ושהיא להפגין את עוצמתה הצבאית של ברית המועצות כדי להרתיע את גרמניה מלתקוף אותה.

הרקע

ערב פלישת גרמניה הנאצית נחתם במוסקבה הסכם ריבנטרופ-מולוטוב בין גרמניה נאצית לברית המועצות. הסכם זה איפשר לגרמניה לפלוש לפולין ולכבוש אתה ללא סכנת התערבות מצד ברית המועצות, שכנתה של פולין ממזרח. כמו כן רצה היטלרלמנוע מלחמה בשתי חזיתות כשיתקוף את המערב. בחתימתו על ההסכם לא זנח היטלר את מטרתו לכבוש את ברית המועצות, כיבוש שיהיה בו כדי לממש את האידאולוגיה הנאצית של מרחב המחייה.

לאחר כיבוש צרפת ודחיית מבצע ארי הים לפלישה לבריטניה, בשל כשלון חיל האוויר הגרמני בקרב על בריטניה, אישר היטלר ב 5 בדצמבר 1940 עקרונית את התוכנית להתקפה על ברית המועצות. ב 18 בדצמבר 1940 חתם היטלר על הוראת מלחמה מס' 21 למבצע "להכנעה מהירה של רוסיה הסובייטית". למבצע ניתן שם הקוד "ברברוסה".

הידיעות על כוונתו של היטלר לפלוש לברית המועצות זרמו למוסקבה, במחתית הראשונה של שנת 1941, מכל מקור אפשרי מודיעיני ותקשורתי.

פקודת היום של המרשל טימושנקו

בפקודת היום שהוציא לקראת המצעד המרשל סמיון טימושנקו נאמר:

"הצבא האדום מוכן להשיב בהתנגדות ניצחת לכל התנקשות באינטרסים של המדינה הסוציאליסטית שלנו"

בהמשך תיאר המרשל את המלחמה , כפי שהתנהלה באותו שלב, כ"מלחמה האימפריאליסטית השניייה המכוונת לחלוקת העולם מחדש והיא מקיפה כמעט את כל המדינות הקפיטליסטיות וניזונה מן האוצרות של אמריקה הצפונית והדרומית".

המרשל התייחס לחוזה הנייטרליות הסובייטי – יפני, שנחתם זמן קצר קודם לכן בחודש אפריל, וציין אות כ"תעודה בעלת חשיבות פוליטית גדולה המהווה צעד חשוב לשיפור יחסי הגומלין בין יפן לברית המועצות." בכך הצביע על דאגת ההנהגה הצבאית הסובייטית להבטחת גבולה המזרחי של ברית המועצות מפני תוקפנות משולבת גרמנית יפנית.

המרשל הוסיף:

"הצבא האדום צריך לשמור על אבק השריפה שלו שישאר יבש ולהיות במצב של גיוס וכוננות כדי ששום מקרה ושום תחבולה מצד אויביו הזרים לא יפתיעו אותו"

המצעד

נוכחות הגנרלים הגרמנים

לאחר המצעד