הפיגוע במקדש השן (1998) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
יצירת דף עם התוכן "{{בעבודה}} '''הפיגוע במקדש השן''' התרחש ב-25 בינואר 1998, כאשר משאית תופת התפו..."
 
אין תקציר עריכה
שורה 1: שורה 1:
{{בעבודה}}
{{בעבודה}}
'''הפיגוע במקדש השן''' התרחש ב-[[25 בינואר]] [[1998]], כאשר [[מכונית תופת|משאית תופת]] התפוצצה בסמוך לחזית [[מקדש השן]] בעיר [[קאנדי]] שב[[סרי לנקה]]. את הפיגוע ביצעו [[טיגריסי השחרור של טאמיל אילם]], כחלק מ[[הסכסוך הסינהאלזי-טאמילי]]. בפיגוע נהרגו 17 בני אדם, ולמעלה מ-25 נפצעו.
'''הפיגוע במקדש השן''' התרחש ב-[[25 בינואר]] [[1998]], כאשר [[מכונית תופת|משאית תופת]] התפוצצה בסמוך לחזית [[מקדש השן]] בעיר [[קאנדי]] שב[[סרי לנקה]]. את הפיגוע ביצעו [[טיגריסי השחרור של טאמיל אילם]], כחלק מ[[הסכסוך הסינהאלזי-טאמילי]]. בפיגוע נהרגו 14 בני אדם, ולמעלה מ-25 נפצעו.

==רקע==
מאז [[1983]] הייתה סרי לנקה שרויה ב[[מלחמת אזרחים]], כחלק מ[[הסכסוך הסינהאלזי-טאמילי]] בין הרוב ה[[סינהאלזים|סינהאלזי]] וה[[בודהיזם|בודהיסטי]] לבין המיעוט ה[[טמילים|טמילי]]-[[הינדואיזם|הינדי]]. ב-[[1995]] הצליח [[צבא סרי לנקה]] להשתלט על [[חצי האי ג'אפנה]], שהיה נתון עד אז בשליטתם המורדים, אנשי [[טיגריסי השחרור של טאמיל אילם]]. בתגובה, כבשו המורדים את העיר [[מולאיטיבו]], והחלו בסדרה של [[פיגוע התאבדות|פיגועי התאבדות]] נגד מטרות צבאיות ואזרחיות. במאי [[1997]] פתח הצבא ב[[מבצע ניצחון מובטח]], שמטרתו להשתלט על הדרכים המובילות לחצי האי ג'אפנה.

הטיגריסים הטמילים בחרו במקדש השן כיעד לפיגוע ממספר טעמים. ראשית, מדובר באתר הבודהיסטי החשוב ביותר בסרי לנקה. פרט לחשיבות הדתית של המקדש, יש לו גם חשיבות לאומית רבה, שכן לפי המסורת הסינהאלזית, מי שמחזיק בשרידי ה[[שן]] של [[בודהה]], השמורים במקדש, שולט בסרי לנקה כולה. גם עיתוי הפיגוע, ב-25 בינואר 1998, לא היה מקרי. ב-[[4 בפברואר]] עתידה הייתה סרי לנקה לציין 50 שנים לעצמאותה מ[[בריטניה]], באירוע בעיר קאנדי במעמד [[צ'ארלס, נסיך ויילס|הנסיך צ'ארלס]], ולקראת האירוע ניסתה הממשלה ככל יכולתה להציג לעולם את שליטתה במצב חרף מלחמת האזרחים.

==הפיגוע==
בבוקר ה-25 בינואר הגיעו לקאנדי שלושה אנשי הטיגריסים השחורים, יחידת המחבלים המתאבדים של הטיגריסים הטמילים, במשאית עמוסה [[חומר נפץ]]. כשהגיעו לרחוב בו שוכן המקדש החלו לירות לעבר ה[[חייל]]ים שניצבו בו, ולבסוף, בשעה 6:10, התנגשו חזיתית בשער המקדש, מה שהפעיל את חומר הנפץ. על פי ההערכות, המשאית הכילה 300 עד 400 ק"ג של חומר נפץ. פרט לשלושת המחבלים המתאבדים, נהרגו בפיגוע 13 עוברי אורח, בהם פעוט בן שנתיים. אדם נוסף, שהיה עד ראייה לפיגוע, [[אוטם שריר הלב|לקה בלבו]] ומת. בנוסף, למעלה מ-25 בני אדם נפצעו. הפיגוע גרם להרס רב למבנים בסביבה. המקדש עצמו סבל מנזק בגג ובחזית, והשער נהרס לחלוטין, אך החלקים הפנימיים שלו, ובכלל זה השן הקדושה עצמה, נותרו ללא פגע. ה[[הדף]] שיצר הפיצוץ היה כה רב, עד כי גם במרחק של 5 ק"מ ממקום הפיגוע נשברו [[זכוכית|זכוכיות]].

==השלכות הפיגוע==



[[קטגוריה: סרי לנקה: היסטוריה|פיגוע במקדש השן]]
[[קטגוריה: סרי לנקה: היסטוריה|פיגוע במקדש השן]]

גרסה מ־23:14, 7 באפריל 2015

הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.
הערך נמצא בשלבי עבודה: כדי למנוע התנגשויות עריכה ועבודה כפולה, אתם מתבקשים שלא לערוך את הערך בטרם תוסר ההודעה הזו, אלא אם כן תיאמתם זאת עם מניח התבנית.
אם הערך לא נערך במשך שבוע ניתן להסיר את התבנית ולערוך אותו, אך לפני כן רצוי להזכיר את התבנית למשתמש שהניח אותה, באמצעות הודעה בדף שיחתו.

הפיגוע במקדש השן התרחש ב-25 בינואר 1998, כאשר משאית תופת התפוצצה בסמוך לחזית מקדש השן בעיר קאנדי שבסרי לנקה. את הפיגוע ביצעו טיגריסי השחרור של טאמיל אילם, כחלק מהסכסוך הסינהאלזי-טאמילי. בפיגוע נהרגו 14 בני אדם, ולמעלה מ-25 נפצעו.

רקע

מאז 1983 הייתה סרי לנקה שרויה במלחמת אזרחים, כחלק מהסכסוך הסינהאלזי-טאמילי בין הרוב הסינהאלזי והבודהיסטי לבין המיעוט הטמילי-הינדי. ב-1995 הצליח צבא סרי לנקה להשתלט על חצי האי ג'אפנה, שהיה נתון עד אז בשליטתם המורדים, אנשי טיגריסי השחרור של טאמיל אילם. בתגובה, כבשו המורדים את העיר מולאיטיבו, והחלו בסדרה של פיגועי התאבדות נגד מטרות צבאיות ואזרחיות. במאי 1997 פתח הצבא במבצע ניצחון מובטח, שמטרתו להשתלט על הדרכים המובילות לחצי האי ג'אפנה.

הטיגריסים הטמילים בחרו במקדש השן כיעד לפיגוע ממספר טעמים. ראשית, מדובר באתר הבודהיסטי החשוב ביותר בסרי לנקה. פרט לחשיבות הדתית של המקדש, יש לו גם חשיבות לאומית רבה, שכן לפי המסורת הסינהאלזית, מי שמחזיק בשרידי השן של בודהה, השמורים במקדש, שולט בסרי לנקה כולה. גם עיתוי הפיגוע, ב-25 בינואר 1998, לא היה מקרי. ב-4 בפברואר עתידה הייתה סרי לנקה לציין 50 שנים לעצמאותה מבריטניה, באירוע בעיר קאנדי במעמד הנסיך צ'ארלס, ולקראת האירוע ניסתה הממשלה ככל יכולתה להציג לעולם את שליטתה במצב חרף מלחמת האזרחים.

הפיגוע

בבוקר ה-25 בינואר הגיעו לקאנדי שלושה אנשי הטיגריסים השחורים, יחידת המחבלים המתאבדים של הטיגריסים הטמילים, במשאית עמוסה חומר נפץ. כשהגיעו לרחוב בו שוכן המקדש החלו לירות לעבר החיילים שניצבו בו, ולבסוף, בשעה 6:10, התנגשו חזיתית בשער המקדש, מה שהפעיל את חומר הנפץ. על פי ההערכות, המשאית הכילה 300 עד 400 ק"ג של חומר נפץ. פרט לשלושת המחבלים המתאבדים, נהרגו בפיגוע 13 עוברי אורח, בהם פעוט בן שנתיים. אדם נוסף, שהיה עד ראייה לפיגוע, לקה בלבו ומת. בנוסף, למעלה מ-25 בני אדם נפצעו. הפיגוע גרם להרס רב למבנים בסביבה. המקדש עצמו סבל מנזק בגג ובחזית, והשער נהרס לחלוטין, אך החלקים הפנימיים שלו, ובכלל זה השן הקדושה עצמה, נותרו ללא פגע. ההדף שיצר הפיצוץ היה כה רב, עד כי גם במרחק של 5 ק"מ ממקום הפיגוע נשברו זכוכיות.

השלכות הפיגוע